Newjoyland Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Witam, cześć. Po raz pierwszy mam do czynienia z wymianą linki przerzutki biegnącą wewnątrz ramy i jest to mocno problematyczne dla mnie. Nie mogę przełożyć linki z jednego otworu do drugiego. Gdzieś tam w ramie wpada, czy zahacza i nie wychodzi drugą stroną. Próbowałem mocnego magnesu - bez rezultatu. Macie jakieś pomysły? Zastanawiam się nad odkurzaczem, ale wydaje mi się to idiotyczne:) Pomóżcie, las aż się prosi żeby wyjechać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Weź cienki ale mocny sznurek, do końca przywiąż jakąś małą stalową śrubkę/nakrętkę (taką, która zmieści się w otwory ramy) i przeciągnij za pomocą magnesu. Potem do jednego końca pancerza przywiąż ten sznurek (a mój patent jest taki, że wsuwam kawałek sznurka do wnętrza pancerza i wkręcam małą śrubkę, na której dodatkowo zawiązuję pętelkę) i przeciągnij go przez ramę. A na przyszłość przy wymianie pancerzy od razu przy wyciąganiu przymocuj sobie sznurek i przeciągnij przez ramę (końce sznurka koniecznie przyklej/przywiąż do ramy, bo lubią magicznie znikać w jej wnętrzu), żeby nie mieć podobnych problemów. A nie, czekaj... Ty piszesz o lince, a ja z rozpędu o pancerzu, bo wczoraj u siebie wymieniałem. No ale z linką podobnie, tylko musisz w drugim kroku do niej sznurek przykleić jakąś taśmą, która się nie ześlizgnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 7 godzin temu, Newjoyland napisał: Macie jakieś pomysły? Ja nie mam pomysłu, ja to zrobiłem. Rower Giant fastroad comax 2. Wymiana linki przerzutki, to proste jak budowa cepa. Bierzesz wężyk, przekrój, trochę większy jak grubość linki. wsuwasz linkę od strony przerzutki i potem wsuwasz dobrą linkę w wężyk i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Tylko, że kolega z tego co rozumiem nie ma aktualnie starej linki w ramie. Gdyby tak było to można zrobić tak jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Teraz, bogus92 napisał: Tylko, że kolega z tego co rozumiem nie ma aktualnie starej linki w ramie. Gdyby tak było to można zrobić tak jak piszesz. To mógł najpierw się poradzić! Jest jeszcze wyjście. Niech weźmie strunę od gitary, tą grubą i spróbuje wprowadzić w ramę. Jest dosyć sztywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Widzę, że chyba ciśnienie za duże Zrobił jak zrobił, od tego jest forum, żeby szukał porady i znalazł w końcu rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Newjoyland Napisano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 23 godziny temu, TheJW napisał: Weź cienki ale mocny sznurek, do końca przywiąż jakąś małą stalową śrubkę/nakrętkę (taką, która zmieści się w otwory ramy) i przeciągnij za pomocą magnesu. Potem do jednego końca pancerza przywiąż ten sznurek (a mój patent jest taki, że wsuwam kawałek sznurka do wnętrza pancerza i wkręcam małą śrubkę, na której dodatkowo zawiązuję pętelkę) i przeciągnij go przez ramę. A na przyszłość przy wymianie pancerzy od razu przy wyciąganiu przymocuj sobie sznurek i przeciągnij przez ramę (końce sznurka koniecznie przyklej/przywiąż do ramy, bo lubią magicznie znikać w jej wnętrzu), żeby nie mieć podobnych problemów. A nie, czekaj... Ty piszesz o lince, a ja z rozpędu o pancerzu, bo wczoraj u siebie wymieniałem. No ale z linką podobnie, tylko musisz w drugim kroku do niej sznurek przykleić jakąś taśmą, która się nie ześlizgnie. Próbowałem z żyłką i małym kawałkiem metalu. nic nie wyszło blada. Średnica tego otworu to chyba z 3mm. Ciężka sprawa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Przydałby się magnes neodymowy i wtedy spróbować przeprowadzić linkę od jednego do drugiego otworu. Ewentualnie próbować bawić się grawitacyjnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Newjoyland Napisano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 W dniu 27.03.2020 o 20:42, dorota57 napisał: Ja nie mam pomysłu, ja to zrobiłem. Rower Giant fastroad comax 2. Wymiana linki przerzutki, to proste jak budowa cepa. Bierzesz wężyk, przekrój, trochę większy jak grubość linki. wsuwasz linkę od strony przerzutki i potem wsuwasz dobrą linkę w wężyk i gotowe. gratuluję W dniu 27.03.2020 o 21:30, dorota57 napisał: To mógł najpierw się poradzić! Jest jeszcze wyjście. Niech weźmie strunę od gitary, tą grubą i spróbuje wprowadzić w ramę. Jest dosyć sztywna. "Niech weźmie strunę" Głosową mogę wiziąć, od gitary mi szkoda. Pozdrawiam omnibusie. 8 godzin temu, bogus92 napisał: Przydałby się magnes neodymowy i wtedy spróbować przeprowadzić linkę od jednego do drugiego otworu. Ewentualnie próbować bawić się grawitacyjnie... Znalazłem mega pęknięcie w ramie. Chyba nic z tego nie będzie. Popytam ile kosztuje spawanie. Rama 5 letnia a taki bubel. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Opłaca się spawać? Może prędzej nowa rama? Po spawaniu nigdy nie będzie miała właściwości jakie mieć powinna. Ile Kellys ma gwarancji na ramę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 29 Marca 2020 Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 W dniu 28.03.2020 o 07:27, bogus92 napisał: Widzę, że chyba ciśnienie za duże Ja najpierw myślę jak rozkminić temat, potem robię. Różne były opinie na temat prowadzenia linek w ramie, jedni są za inni przeciw. ja postawiłem na tych co są za. Druga sprawa, jak mam wątpliwości to jest internet. W ostateczności forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Świetnie, że tak myślisz. Szkoda, że to nic nie wnosi do tematu. Jak widać kolega ma teraz gorszy problem niż przeprowadzenie linki w ramie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.