madz.madzik Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Hej, kupiłam sobie rower do jazdy po mieście, ale jako, że są teraz zakazy to w ramach walki z nudą, chcę ten rower sobie przyozdobić. Rama jest nowa, pokryta białą farbą. Chcę ja w całości przemalować. Możecie polecić jak to zrobić, jakich farb/lakierów użyć? Czy muszę zdjąć tą białą farbę, czy mogę malować bezpośrednio po niej? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Czy jesteś pewna , że chcesz to robić samemu? Masz dwa / trzy wybory- użyć systemu renowacyjnego automotive (spraye, ew. pistolet do malowania plus kompresor) i wtedy nie musisz ściągać pierwszej warstwy (wystarczy zmatowienie). Uważaj na zwykłe marketowe spraya- potrafią mieć problem z twardością i adhezją. Wyjdzie wtedy lekka "cytrynka". Możesz też ściągnąć farbę jakimś striperem i wtedy nałożyć podkład i nawierzchnię. Trzecia metoda,żeby to wyglądało dobrze- piaskowanie plus proszkowo. Edytowane 25 Marca 2020 przez nossy błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sholvakree Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Jeżeli farba jest nowa, to nie bawiłbym się w jej usuwanie, szczególnie, że jest biała. Zmatownienie powinno wystarczyć papierem ściernym. Farb masz dużo, spróbuj tych na bazie akrylu. Ja używałem najtańszych i lakier się trzyma, ale to było do starego roweru i koszta miały znaczenie tu masz ciekawy kanał na YT odnosnie renowacji rowerow ale nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi