madz.madzik Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 Hej, kupiłam sobie rower do jazdy po mieście, ale jako, że są teraz zakazy to w ramach walki z nudą, chcę ten rower sobie przyozdobić. Rama jest nowa, pokryta białą farbą. Chcę ja w całości przemalować. Możecie polecić jak to zrobić, jakich farb/lakierów użyć? Czy muszę zdjąć tą białą farbę, czy mogę malować bezpośrednio po niej? Dzięki Cytuj
nossy Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Czy jesteś pewna , że chcesz to robić samemu? Masz dwa / trzy wybory- użyć systemu renowacyjnego automotive (spraye, ew. pistolet do malowania plus kompresor) i wtedy nie musisz ściągać pierwszej warstwy (wystarczy zmatowienie). Uważaj na zwykłe marketowe spraya- potrafią mieć problem z twardością i adhezją. Wyjdzie wtedy lekka "cytrynka". Możesz też ściągnąć farbę jakimś striperem i wtedy nałożyć podkład i nawierzchnię. Trzecia metoda,żeby to wyglądało dobrze- piaskowanie plus proszkowo. Edytowane 25 Marca 2020 przez nossy błąd Cytuj
sholvakree Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 Jeżeli farba jest nowa, to nie bawiłbym się w jej usuwanie, szczególnie, że jest biała. Zmatownienie powinno wystarczyć papierem ściernym. Farb masz dużo, spróbuj tych na bazie akrylu. Ja używałem najtańszych i lakier się trzyma, ale to było do starego roweru i koszta miały znaczenie tu masz ciekawy kanał na YT odnosnie renowacji rowerow ale nie tylko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi