Skocz do zawartości

[Koronawirus] Zakaz wychodzenia z domu a jazda na rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, SoloTM napisał:
3 minuty temu, SoloTM napisał:

Widzę, że najbardziej zastraszona część społeczeństwa, ta, która da sobie odebrać każdą wolność

Wolność to mi jeneral 13-tego zarąbał.To tyle z mojej strony w tym wątku.

Wiem ;) Wkurzyłem się podwójnie bo rozmawiałem rano z matką, chciała iść po zakupy - 350 m w 1 stronę do Biedronki akurat, a nie mogłem przyjechać zrobić zakupów przez kilka h. Mimo moich próśb by nie ubierała maseczki ( problemy zdrowotne ma, szybko się męczy, po zawale kilka lat temu, stawy itp. ) niech jeśli już chce - ubierze w samym sklepie. Tłumaczyłem, że nie musi - zgodnie z prawem. To nie - ledwo doszła i wróciła. Ale poszła w maseczce. (podejrzewam, że  jak minęła kogoś po drodze to był sukces ) W kolejce na poczcie w godzinach dla seniorów stała za jakąś młodą dziunią i słowej jej nic nie powiedziała, że owa panienka powinna ją przepuścić ( taki charakter ma matka ) To samo w kasie w biedrze.

A ja dziś jeździłem po KEN-nie od ptu DHL do ptu DHL żeby nadać do Inpeaku ramię korby. Głupio zrobiłem, bo zapłaciłem z góry na ich stronie myśląc, że pójdzie szybciej. Idę chodnikiem a z przeciwka młody byczek - z 25 lat jogging uprawia bez maseczki. Spocony i prycha. Poczytałem to za atak na moją osobę i w samoobronie lekko go odepchnąłem - nie trzymał dystansu 2m.  Fajnie leciał przez klombik :) Ale najfajniejsza była jego mina - w ogóle nie zrozumiał dlaczego pofrunął :) Tak fajnie łapał powietrze. Ufryzowany taki, wystylizowany był i: dlaczego ? dlaczego ? :D 

Nie puszczaj Mamy do Biedronki. Mam ten sam problem :/

14 minut temu, SoloTM napisał:

I nie wyjeżdżaj mi tu jakimiś stronami z Kuala Lumpur czy szpitalu dla sierot w Nikozji. Każdy sobie radzi sam i nie chcę dyskutować na temat innych krajów, choć mógłbym. ( np. że w Wlk. Brytanii, spośród zgonów więcej niż średnia 35-40 %  nie miało covid19. )

To żadne Kuala lumpur, wszyscy zmarli na zdjęciach są z UK, gdzie przecież służba zdrowia jest w dużo lepszej kondycji niż u nas. I są to tylko i wyłącznie pracownicy szeroko pojętej służby zdrowia, żadne błędy statystyczne. 

A że multi-kulti, cóż, tak wygląda zachodnia Europa. 

39 minut temu, radziuGD napisał:

To już lepiej było jak „zakazali” jazdy ale nie przymuszali do masek ;)

Jeżdżenie na rowerze nigdy nie było zakazane! Nie wiem, kto szerzy te mity. Na stronie gov.pl, w sekcji pytania i odpowiedzi, cały czas znajdował się, i znajduje, taki zapis:

Cytat
Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Cały czas jeżdżę na rowerze, wielokrotnie mijając policję, i mogę tylko powiedzieć, że mundurowi rowerzystami i biegaczami nie są w ogóle zainteresowani. No chyba, że ktoś wjeżdża na tereny zamknięte (lasy, parki, itp.).

58 minut temu, wkg napisał:

Poczytałem to za atak na moją osobę i w samoobronie lekko go odepchnąłem - nie trzymał dystansu 2m.  Fajnie leciał przez klombik :) Ale najfajniejsza była jego mina - w ogóle nie zrozumiał dlaczego pofrunął :)

Ręce opadają! To nic innego, jak zwykła napaść. Ten typek powinien zgłosić zajście na policję, a Ty powinieneś odpowiadać za napaść. I co z tego, że nie miał maski? On nie trzymał dystansu, czy może Ty? Odrobinę więcej wyrozumiałości dla innych! Sam jesteś święty?

Ja też wielokrotnie mijałem radiowozy i nie było reakcji. Media jednak donosiły o przypadkach, że policjanci zaczepiali rowerzystów/pieszych i pytali o cel podróży.

Obostrzenia wprowadzono po to, aby spłaszczyć wykres zachorowań i nie przeciążyć służby zdrowia, a nie po to, aby chronić obywateli. Covid-19 ma objawy podobne do grypy, ale przenosi się bardzo szybko i dlatego wzrasta liczba zgonów u osób z grup ryzyka. Jeśli nie wprowadzono by ograniczeń, to szpitale nie mogłyby pomóc wszystkim. Problem w tym, że od początku brakuje logiki w działaniach rządu. Ludzi powinno uczyć się odpowiedzialności, ale u niektórych zadziała tylko strach przed wysokimi karami. Co z tego, że szaleje wirus. Rzucili towar w szmateksie, więc trzeba iść, bo za chwilę nie będzie. Takie obrazki przewijają się w różnych grupach na FB. Powrót z zagranicy? Co tam kwarantanna. Trzeba odwiedzić znajomych, ciotki, wujków...

Nie podniecajcie się, że rząd w 3 etapie zezwoli na imprezy sportowe do 50 osób. To jest pod piłkę nożną (2*11 + 2*7 + 4 + obsługa techniczna). Na początku mają uruchomić ekstraklasę. Być może pojedzie także Tour de Pologne w okrojonym składzie. Na amatorskie zawody sanepid prawdopodobnie nie wyrazi zgody. U mnie w tym roku forma rośnie jak nigdy przedtem i zonk. Na starcie spotkamy się prawdopodobnie w kolejnym sezonie. Szczepionka to kwestia kilku miesięcy. Trwają już pierwsze testy.

22 godziny temu, SoloTM napisał:

Widzę, że najbardziej zastraszona część społeczeństwa, ta, która da sobie odebrać każdą wolność jednocześnie wspiera jakieś ruchy faszystowsko - bolszewickie

wiesz... Wolność to odpowiedzialność cięższa niż niewola... Wolność to nie beztroska i robienie co się chce...

Cytat

Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków.

23 godziny temu, SoloTM napisał:

Granice czego?

Braku szacunku do życia innych?    Pamiętaj, że też idziesz w kierunku bycia schorowanym staruszkiem. Szybciej przyjdzie niż się zdążysz zorientować, że to już.
Życzę Ci, żeby cię twoje własne słowa nie zmusiły do konfrontacji z samym sobą.  Oczywiście wtedy obwinisz cały świat ale wcześniej czy później cię to dopadnie.

Nie rozśmieszaj mnie. Gdyby tak było to druga część posta powinna Cię poruszyć.

Już pisałem czemu mnie nie rusza socjalistyczny płacz.

Infekcje bakteryjne, zapalenia śluzówek, różnej maści wirusowe zapalenia, choroby skóry. Dużo dziadków dostanie zawału jak pójdzie w upale kilkaset metrów do sklepu.

No a masz jakieś dane czy tak sobie piszesz? Wiesz "w Azji" ludzie dość powszechnie chodzą.  Od lat.... nie zauważyłem, żeby mieli jakieś problemy skórne.. A staruszkowie tam nie dostają zawałów przez maseczki. Chyba wpadłeś w lekką histerię. ;)

sto kilkadziesiąt tysięcy zakładów fryzjerskich i kosmetycznych + kilkanaście tysięcy fitness klubów, setki tysięcy barów i restauracji, bud z żarciem. Lekko licząc milion rodzin ( 1 + 1 ) pod nóż.

Nie róbmy sobie żartów. Całkiem sporo z tych zakładów się zamykało na miesiąc wakacji i nie padali. Cóż...  Poza tym nie mieć na przetrwanie trzech miesięcy jak się prowadzi firmę to znak, że się jej prowadzić nie powinno.  Ale wielu się zachwyca obrotami i zapominają, że trzeba mieć na podatki kupkę i na gorsze czasy kupkę... Żrą dużą chochlą a nawet na zero nie zbilansowali biznsu.    Kredytaliści nagle nie mają, z czego spłacać kredytów...  Teraz zaczynają czuć jak ich nie stać na to wszystko co mają na kredyt....
Ja byłem zawsze tym porąbanym... Bo jak nie miałem gotówki na koncie w wysokości spłaty kredytu to go nie brałem.  

W samym marcu bodaj 40 tyś działalności zamknięto. ( na kwiecień szacunki x 3-4 ) 

Większość tych firm to nie firmy a samozatrudnieni.  Cóż nie byli w komfortowej sytuacji, bo to taka inna forma niewolnictwa. 
Trochę to firmy techniczne i inne twory.  Zdecydowanie za wcześnie na lament. To nie są wartościowe dla gospodarki podmioty. Te mogą nie przetrwać post epidemicznego załamania.  Szczególnie że 40tyś to pikuś, bo masz w Polsce ich ładnych kilka mln. Dziennie w Polsce się otwiera po 1000 firm.  Mięcznie likwiduje się po kilkanaście tyś...  Poza tym w mediach masz podawane, że zlikwidowało się, a potem mimochodem jedynie wspomniane, że to liczba zlikwidowanych i zawieszonych.  Zawiesić można firmę bez pracowników a tych sie z dnia na dzień nie pozbędziesz więc większość tego, to samozatrudnieni i wolne zawody. Tną koszty i tyle.
Znajomy w zeszłym tygodniu założył 2 w tym rejestruje kolejne dwie... Cóż jeszcze dwa tygodnie był w branży, która teoretycznie umarła. Dziś nie dość, że w tej martwej branży działa to działa w dwóch innych.

Większość z tych biadolących jeszcze parę dni temu uważało ze socjal jest zły że 500 plus to rozdawnictwo... A co robią dzisiaj? Dzisiaj proszą się o SOCJAL. 
Wiesz śmieszą mnie te piski, bo ja też kiedyś nagle się znalazłem w ciemnej czarnej...  Tak jak sie prowadzi firmę bywa i tak.. Jak nie masz poduszki, albo
nie umiesz wstać po upadku to nie prowadź firmy. Jak wolisz nowe drogie auta i fajne wakacje zamiast budowy kapitału na wypadek kryzysu, to nie prowadź firmy...
Jak marży na to nie wystarcza, to znaczy że jest za niska...  Nie da się jej podnieść? Daj sobie spokój, albo zmień branże.  

21 godzin temu, solti napisał:

Odrobinę więcej wyrozumiałości dla innych!

hmmm....

Wyrozumiałość dla skrajnej głupoty, a tak naprawdę mania w D wszystkich wkoło nie prowadzi do niczego dobrego. Może już czas skończyć z wyrozumiałością dla ludzi, którzy pod pretekstem wielkich ideałów naruszają wolność innych?  
Gość łamie świadomie prawo i narusza wolność @wkg.    On bronił swojej wolności... Wolności swojej  rodziny.  Ty widzisz agresję i napad w jego odepchnięciu, a ja widze agresje i napad w zachowaniu tego biegacza.
Ja rozumiem, że w tej wolności wszyscy mają masę praw. Szkoda, że zapominają o obowiązkach. I o wolności innych wkoło i ich prawach. 

7 godzin temu, wkg napisał:

Kto Ci takich głupot naopowiadał ? Byłeś, korzystałeś ?

Znam ludzi, którzy są i korzystają. 

Na ich NHS słychać dużo narzekań, a sprawdź sobie w którym kraju jest więcej lekarzy w stosunku do liczby mieszkańców, u nich, czy u nas.

@KrisK nie chcę tu dyskutować nie na temat i robić off topu. Jeśli admini/moderatorzy założą/zgodzą się na wątek o wszystkim i niczym to chętnie zmiażdżę wszystko co napisałeś, to bardzo łatwe. Może w hyde park założyć wątek - koronawirus a życie społeczno-gospodarcze.

5 godzin temu, KrisK napisał:

Większość tych firm to nie firmy a smozatrudnieni.  Cóż nie byli w komfortowej sytuacji, bo to taka inna forma niewolnictwa
Trochę to firmy techniczne i inne twory.  Zdecydowanie za wcześnie na lament. To nie są wartościowe dla gospodarki podmioty.

Ogarnij się chłopie. Mali najwięcej pompują do kasy państwa bo płacą podatki. Duży gracz robi obejścia bądź inwestycje i ma "straty". Mały padnie, a duży się będzie przekształcać bądź zrobi redukcję etatów i jakoś z tego wyjdzie. Efektem będzie monopol w jego branży bądź bardzo mała konkurencja.

6 godzin temu, KrisK napisał:

Gość łamie świadomie prawo i narusza wolność @wkg.    On bronił swojej wolności... Wolności swojej  rodziny.  Ty widzisz agresję i napad w jego odepchnięciu a ja widze agresje i napad w zachowaniu tego biegacza.

Ja rozumiem, że w tej wolności wszyscy mają masę praw. Szkoda, że zapominają o obowiązkach. I o wolności innych w koło i ich prawach. 

Ręce opadają! Jak rowerzysta pojedzie bez maseczki, a przejeżdżający obok samochód zepchnie go za to do rowu, to też powiesz, że kierowca samochodu bronił wolności swojej i swojej rodziny? W jednym i drugim przypadku to nic innego, jak naruszenie nietykalności drugiego człowieka i zwykła napaść!!!

8 godzin temu, KrisK napisał:

Gość łamie świadomie prawo i narusza wolność @wkg.    On bronił swojej wolności... Wolności swojej  rodziny.  Ty widzisz agresję i napad w jego odepchnięciu a ja widze agresje i napad w zachowaniu tego biegacza.
Ja rozumiem, że w tej wolności wszyscy mają masę praw. Szkoda, że zapominają o obowiązkach. I o wolności innych w koło i ich prawach. 

W RP nie istnieje jeszcze instytucja samosądu.
Przez tyle stron namawiasz do przestrzegania przepisów w sprawie epidemii (chociaż niektóre z nich są bez sensu), a tutaj próbujesz tłumaczyć ewidentną napaść.

6 godzin temu, KrisK napisał:

Największa głupota jaką przeczytałem w tym tygodniu. Nooo ale dopiero piątek, może ktoś do niedzieli przebije

Pochwalanie przemocy i samosądu, nieźle. I to po tylu pseudo prawniczych wysrywach

9 godzin temu, wkg napisał:

A ja dziś jeździłem po KEN-nie od ptu DHL do ptu DHL żeby nadać do Inpeaku ramię korby. Głupio zrobiłem, bo zapłaciłem z góry na ich stronie myśląc, że pójdzie szybciej. Idę chodnikiem a z przeciwka młody byczek - z 25 lat jogging uprawia bez maseczki. Spocony i prycha. Poczytałem to za atak na moją osobę i w samoobronie lekko go odepchnąłem - nie trzymał dystansu 2m.  Fajnie leciał przez klombik :) Ale najfajniejsza była jego mina - w ogóle nie zrozumiał dlaczego pofrunął :) Tak fajnie łapał powietrze. Ufryzowany taki, wystylizowany był i: dlaczego ? dlaczego ? :D 

Bardzo dobrze. W ubiegłym tygodniu nie wytrzymałem i jakiegoś właśnie agresywnego rowerzystę posłałem na asfalt (dosłownie) - wyszedłem się przejść z dzieciakiem, szliśmy chodnikiem a za nami przywałęsał się jakiś cyklista. Nie dość, że jechał praktycznie 10cm od nas to jeszcze dzwonił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...