Skocz do zawartości

[Koronawirus] Zakaz wychodzenia z domu a jazda na rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

@Dokumosa, zakaz o którym wspomniałeś został przedłużony rozporządzeniem RM z 10 kwietnia do 19 kwietnia włącznie. Z dzisiejszej konferencji wynika, że od poniedziałku 20 kwietnia zostanie dopuszczona możliwość przemieszczania się w celach rekreacyjnych. Siłą rzeczy wydaje się oczywiste, że wspomniany wyżej zakaz przemieszczania w obecnej formie nie może być przedłużony. 

7 godzin temu, MikeDozer napisał:

W tym przypadku, jak kto wie jak wygląda ta droga nie w czasie suszy, to tak, pokazuje. Ta droga jest piaszczysta, ale w normalnych warunkach przejezdna na oponce 35c :) Gwarantuje Ci ze wtedy nawet na facie miałbyś co robić zeby trzymać równowagę i przyczepnosć :) 

To ciekawe tereny macie. U mnie to nie do pomyślenia, bo przy tej głębokości piasku to nawet nie trzeba jednego dnia bez deszczu i się tak sypie.

Jak dzieciaki miały piaskownicę to było podobnie...

2 godziny temu, Dokumosa napisał:

Jak masz papier od lekarza to możesz jeździć/chodzić bez.

Papier akurat tutaj nie jest wymagany. Możesz nie mieć maseczki i wcisnąć milicji kit, ze brakuje ci w niej tchu, nie mają prawa cię ukarać. Tak więc nie wiem, w jaki sposób stróże bezprawia będą nas kontrolować/

3 godziny temu, SoloTM napisał:

Nieprawda. Nie trzeba nic od lekarza. Żadnego zaświadczenia, etc. wystarczy ustnie poinformować o problemach zdrowotnych, np. że się w niej dusisz + stany lękowe i wystarczy.

Czyli milicjant podczas kontroli zyskuje kompetencje lekarza, tzn. ocenia, czy pacjent rzeczywiście się dusi w masce?

Niestety, to kolejny bubel prawny. Teoretycznie jeśli masz jakiekolwiek problemy z układem oddechowym, to jesteś zwolniony z noszenia maski, ale kto to oceni?

Zwykłe maski nie dość, że nie chronią przed wirusem ani nie zapobiegają rozpylaniu cząsteczek, to działają na odwrót. Oddychając zasysamy maskę i wciągamy więcej powietrza. SARS-CoV-2 jest tak mały, że przenika przez materiał. Ryzyko zakażenia wzrasta. Czy taka maska chroni otoczenie, jeśli my jesteśmy nosicielami?

1 minutę temu, stivus napisał:

Papier akurat tutaj nie jest wymagany. Możesz nie mieć maseczki i wcisnąć milicji kit, ze brakuje ci w niej tchu, nie mają prawa cię ukarać. Tak więc nie wiem, w jaki sposób stróże bezprawia będą nas kontrolować/

Znając polską rzeczywistość, to wtedy będziemy tłumaczyć się przed sądem. I tu już mogą być potrzebne opinie lekarzy.

Mam zimowy komin Outhorn i zwykłą maskę ze sklepu kosmetycznego. Przez komin da się oddychać ustami idąc pieszo lub jadąc spokojnie na rowerze. Prawdopodobnie zapewnia też lepszą ochronę. W maseczce da się mocniej pocisnąć, ale na podjeździe musiałem ją zdjąć. Jak dobrze nie dopasujecie jej do twarzy, to wlatują owady i połykacie je przy wdechu. Lepiej sprawdzi się prawdopodobnie chusta wiązana za głowę lub przewiewna kominiarka. Myślę też o masce antysmogowej z certyfikatem FP2 lub FP3, ale z tego, co wiem, to nie za bardzo nadaje się do intensywniejszego treningu.

Obostrzenia powoli będą luzowane:

https://www.gov.pl/web/koronawirus/nowa-normalnosc-etapy

Infografiki na FB, bo nikomu nie chciało się zamieścić na oficjalnej rządowej stronie:

https://www.facebook.com/kancelaria.premiera/

Co z tego wynika? Może odbędą się jakieś maratony, ale do 50 osób.

Tu chodzi tylko i wyłącznie o podtrzymanie strachu. A strach jest wielki. Strach, który można wykorzystać politycznie ( na wiele sposobów ) Cały kraj leży i kwiczy, 300 chorych starców zmarło ( średnia wieku 74 ) ale cały naród ma popierniczac w maseczkach, które niewiele lub nic nie dadzą, a przyniosą dużo, dużo wieksze szkody. Infekcje bakteryjne, zapalenia śluzówek, różnej maści wirusowe zapalenia, choroby skóry. Dużo dziadków dostanie zawału jak pójdzie w upale kilkaset metrów do sklepu. Na dokładkę służba zdrowia leży i nie ma niemal niczego na nfz. Kuźwa, do biedry czy lidla będzie mozna już 50 osób wpuszczać, ale fryzjer, kosmetyczka nie. To jest tak głupie, że aż przerażające. 

sto kilkadziesiąt tysięcy zakładów fryzjerskich i kosmetycznych + kilkanaście tysięcy fitness klubów, setki tysięcy barów i restauracji, bud z żarciem. Lekko licząc milion rodzin ( 1 + 1 ) pod nóż. Przykładów oczywiście jest więcej. W samym marcu bodaj 40 tyś działalności zamknięto. ( na kwiecień szacunki x 3-4 )  Gdzieś czytałem, że 1 % większe bezrobocie to odsetek samobójstw też rośnie o ileś tam, setki przypadków. ( na ten 1 % ) To wszystko jest nienormalne.

Teraz, SoloTM napisał:

Cały kraj leży i kwiczy, 300 chorych starców zmarło ( średnia wieku 74 ) ale cały naród ma popierniczac w maseczkach, które niewiele lub nic nie dadzą, a przynio dużo, dużo wieksze szkody.

Przecież tego nie da czytać na spokojnie.Ten wątek jest chory.Gdzie są moderatorzy? 

22 minuty temu, SoloTM napisał:

300 chorych starców zmarło (

Ty czasz czytasz co piszesz?  
Bo to, że jesteś antysystemowcem to już wiemy, ale są pewne granice.
Pamiętaj, że dla niektórych ci starcy to rodzina...  I zawdzięczasz im choćby to, że możesz narzekać na władzę.

@wkg

Właśnie o to chodzi, że słowo "wydaje się" jest najważniejszym słowem ostatniego miesiąca. Wydaje się obywatelom i wydaje się policji. Nie mamy prawa mamy zalecenia, nie mamy jasnej sytuacji mamy wieloznaczność. Każdy może sobie interpretować rzeczywistość jak mu się podoba i żyć w wiecznej niepewności.

15 minut temu, wkg napisał:

Słowo klucz: 

:P

• Przemieszczanie w celach rekreacyjnych

Umożliwimy również przemieszczanie się w celach rekreacyjnych. Co to oznacza? Od 20 kwietnia będziesz mógł wejść do lasów i parków, a także biegać czy jeździć na rowerze – jeśli od tego zależy Twoja kondycja psychiczna. Pamiętaj jednak, że przebywać na zewnątrz możesz tylko pod warunkiem zachowania dystansu społecznego i zasłaniania twarzy!
Uwaga! Place zabaw nadal pozostają zamknięte!

źródło: www.gov.pl

Przemieszczanie się w celach rekreacyjnych nie wymaga podawania celu czy powodów. Od poniedziałku mamy takie prawo i będziemy z niego korzystać. Będę mógł pojechac 70 czy 100 km szosą od domu i nikt nie ma prawa mnie za to ukarać.

Najciekawszy wydaje sie fragment:"....jeżeli od tego zalezy Twoja kondycja psychiczna". :D

Sorry, 314. Granice czego? Przecież to jest prawda. Ty się nagle rodzinami przejmujesz ? Nie rozśmieszaj mnie. Gdyby tak było to druga część posta powinna Cię poruszyć.

Teraz, KrisK napisał:

Bo to, że jesteś antysystemowcem to już wiemy, ale są pewne granice.
Pamiętaj, że dla niektórych ci starcy to rodzina...  I zawdzięczasz im choćby to, że możesz narzekać na władzę.

Teraz, Danuel napisał:

Każdy może sobie interpretować rzeczywistość jak mu się podoba i żyć w wiecznej niepewności.

Przynajmniej izolacja jest w miarę skuteczna. Z tym społeczeństwem inaczej nie można. Wystarczy poczytać ten wątek :D Przecież nie wystarczy poprosić, żeby nie zarażać innych - nosić maseczki i się nie gromadzić. Tak, byłem na Gassach w ostatni weekend marca. Podjechałem autem i zawróciłem.

Czasami wydaje mi się, że uznaniowo Policja zamiast tych mandatów powinna mieć możliwość publicznych klapsów rózgą na gołą pupę na miejscu zdarzenia :) Tak z 5x, nie więcej, żeby nie skrzywdzić za bardzo głuptasków :) Tak naprawdę ludzie najbardziej boją się publicznego ośmieszenia.

Piotr, jeśli chcesz poznać trochę tego strachu, zgłoś się na ochotnika  na dobę do pomocy gdzieś na oddział czy do placówki opiekuńczej gdzie jest kilka czy kilkanaście naprawdę chorych osób, przetestuj ubieranie się i rozbieranie z odzieży ochronnej...próbuj przez osiem godzin nie dotknąć do twarzy, wytrzymaj bez picia, i siku, bo nie będziesz się przecież rozbierał...potem wróć do domu, żony i dzieciaków i opowiedz o dniu pracy....

Będzie czas na oceny tego co się dzieje, jednak mam nadzieję, że poświęcenie i kłopoty wielu wielu ludzi jednak na szali będą jednak  właściwie docenione, Ci starcy, którzy jeszcze żyją, i oby żyli długo chyba są tego warci...  A nikt z nas nie wie  na tyle dużo, aby wiedzieć co tak naprawdę jest najlepszym wyborem...  Ani minister, ani doktorzy, po prostu nie ma specjalistów od takiej sytuacji, a modele  dalszych dni epidemii są wiarygodne  jak prognoza pogody...

Teraz, itr napisał:

Ci starcy, którzy jeszcze żyją, i oby żyli długo chyba są tego warci... 

Rodzicami powinna opiekowac się rodzina. A jeśli jej nie mają i są w DPS i innych to tak wygląda rzeczywistość :

image.png.a90570e72951d5d1c3a3333fa407f198.png

Widzę, że najbardziej zastraszona część społeczeństwa, ta, która da sobie odebrać każdą wolność jednocześnie wspiera jakieś ruchy faszystowsko - bolszewickie ( niektórzy pół- żartem, pół-serio, inni całkiem poważnie  )

1 minutę temu, KrisK napisał:

są pewne granice.

30 minut temu, Jurek63 napisał:

Przecież tego nie da czytać na spokojnie.Ten wątek jest chory.Gdzie są moderatorzy?  

Teraz, wkg napisał:

Policja zamiast tych mandatów powinna mieć możliwość publicznych klapsów rózgą na gołą pupę na miejscu zdarzenia :) Tak z 5x, nie więcej, żeby nie skrzywdzić za bardzo głuptasków

KON-STY-TUC-JA !

40 minut temu, SoloTM napisał:

Cały kraj leży i kwiczy, 300 chorych starców zmarło ( średnia wieku 74 ) ale cały naród ma popierniczac w maseczkach, które niewiele lub nic nie dadzą, a przyniosą dużo, dużo wieksze szkody.

Trochę te 30-letnie pielęgniarki i ludzie w sile wieku nie wpisują się w teorię, że tylko chorzy starcy umierają. A to tylko pracownicy medyczni w UK są na tej liście.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/16/doctors-nurses-porters-volunteers-the-uk-health-workers-who-have-died-from-covid-19

Myślisz że u nas jest/będzie jakoś inaczej? Mamy immunitet?

Dzisiaj zmarł pierwszy pracownik medyczny w Polsce, 46 lat. Żona i dwójka dzieci. 

Trafiło się - nie mówię, że ten wirus jest niegroźny. Można mieć i 30 lat i być chorym ( i nawet o tym nie wiedzieć za wiele ) Powtarzam, kilka ! na 314 osób to osoby poniżej 50tki. ( chorzy ) Przestałem spoglądać na statystyki po około 200 zgonach ( ale też i nie mówią już tego ) że każdy z nich - poza 4 przypadkami gdzie nie było żadnej wzmianki - był poważnie chory. I wtedy złapał na dokładkę covid19.

Teraz, SoloTM napisał:

KON-STY-TUC-JA !

Dajże spokój. Konstytucja to wolne wybory, kampania z wiecami wyborczymi, obowiązek dla urzędników udzielania informacji społeczeństwu - w tym prasie, niezależność prokuratury i sadów od rządu, działający Trybunał Konstytucyjny, procesowanie ustaw w świetle dnia z dostępem do projektów i czasem na analizę ... mam wymieniać dalej ?

A ty o klapsiorki dla głuptasków się obruszasz :D

@some1

I nie wyjeżdżaj mi tu jakimiś stronami z Kuala Lumpur czy szpitalu dla sierot w Nikozji. Każdy sobie radzi sam i nie chcę dyskutować na temat innych krajów, choć mógłbym. ( np. że w Wlk. Brytanii, spośród zgonów więcej niż średnia 35-40 %  nie miało covid19. )

/edit

I przepraszam wszystkich urażonych. Postaram się już nie dzielić moimi przemyśleniami na ten temat ;) ( nie czuję w sobie żadnej misji, a to forum rowerowe jest bdb forum tematycznym i nie chcę już brnąć w ten wątek dalej, po prostu wkurzam się tym co już jest i nadchodzi - w skrócie bida dla kilku mln osób )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...