Skocz do zawartości

[Koronawirus] Zakaz wychodzenia z domu a jazda na rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, wkg napisał:

No i od dziś nie wolno już wychodzić na spacer. Rowerów z pewnością też to dotyczy. 

no i własnie jak to jest, bo ja zrozumialem ze na króki spacer mozna, tylko ważne, aby robic to w pojedynke.

Napisano

image.png.16d361e9c1e274e9c155b69446dcfecd.png

Czyli samemu na rower można, albo z  1 kolegą lub większa grupa ( ale to rodzina )

Tak czy siak, na rower pójdę póki nie ma zakazu totalnego. ( sam - to przeciez jak spacer dla zdrowia psychicznego )

Napisano

Problem jest w dużych miejscowościach, gdzie mieszka dużo ludzi na małym terenie i jak 20 % postanowi przejść się do lasu/parku ( często jednego, małego w okolicy )  to się robi tłok.

Napisano

A w Anglii precyzyjnie:

Wczoraj, na co najmniej trzy tygodnie, blokadę społeczną wprowadził w swoim kraju brytyjski premier Boris Johnson. Jedynymi powodami pozwalającymi na opuszczanie domów są: podstawowe zakupy (przy czym powinny być one ograniczone), wszystkie wizyty medyczne, wyjście do pracy, jeśli jest ona uznana za niezbędną i jeśli nie można jej wykonywać zdalnie, opieka nad osobami potrzebującymi jej, oraz jedno wyjście dziennie w celu utrzymania kondycji fizycznej - ćwiczeń, biegania, jazdy na rowerze - ale tylko jeśli te ćwiczenia są wykonywane indywidulanie lub z osobami, z którymi się mieszka.

Napisano

image.png.f6db78240863bdeefb1090786d64818e.png

Może nasi lokalni ( niektórzy ) włodarze też zrozumieją, że komunikacja miejska w trybie weekendowym to debilizm.

Teraz, wkg napisał:

A w Anglii precyzyjnie: 

Racja, tak mogli u nas zrobić.

• Mod Team
Napisano
9 minut temu, Sabarolus napisał:

no i własnie jak to jest, bo ja zrozumialem ze na króki spacer mozna, tylko ważne, aby robic to w pojedynke.

Cytat

1. Ograniczenia w przemieszczaniu się z trzema wyjątkami:

- drogi z pracy i do domu

- wolontariatu w walce z koronawirusem

- niezbędnych spraw życia codziennego. (Będziesz mógł się przemieszczać, aby zrobić niezbędne zakupy, wykupić lekarstwa, udać się do lekarza, opiekować się bliskimi, wyprowadzić psa.)

https://www.gov.pl/web/koronawirus/wprowadzamy-nowe-zasady-bezpieczenstwa-w-zwiazku-z-koronawirusem

No spacery raczej odpadają... i bardzo dobrze patrząc na to co działo się w lasach przez ostatni weekend. Sam bym chętnie poszedł na rower, bo od piątku niby ma być ładna pogoda, ale trudno, spacer/rower nie jest na tyle istotny. Weź też pod uwagę, że spacery, posty na Stravie itp mogą zachęcać innych do aktywności i wychodzenia z domu.

Przesiedźmy na dupach te kilka tygodni, trzeba zacisnąć zęby i solidarnie siedzieć w domu. Nawet jeśli nie ma precyzyjnych przepisów a jedynie zalecenia to warto się do nich stosować.

Napisano

A tymczasem nie wiadomo co właściwie wolno a co nie.

Karalny jest udział w nieuzasadnionych zgromadzeniach, jazda na rowerze z pewnością nim nie jest.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Problem jest w dużych miejscowościach, gdzie mieszka dużo ludzi na małym terenie i jak 20 % postanowi przejść się do lasu/parku ( często jednego, małego w okolicy )  to się robi tłok.

No niestety: https://tvn24.pl/tvnwarszawa/okolice/koronawirus-w-warszawie-tlumy-w-kampinoskim-parku-narodowym-w-niektorych-miejscach-byl-problem-z-zaparkowaniem-4426186

Nie żeby takie obrazki różniły się jakoś specjalnie od normalnej, ciepłej niedzieli, ale mimo wszystko oznacza to tłok w okolicach parkingów (bo dalej to mało kto się zapuszcza). 

Napisano
Teraz, safian napisał:

No spacery raczej odpadają... i bardzo dobrze patrząc na to co działo się w lasach przez ostatni weekend.

Tyle się działo mniej więcej. Żywej duszy, przez godzinę spotkałem 2 osoby. 

IMG_20200321_wal.jpg

Napisano

Nie wiem jak inni ale ja na tych zdjęciach widzę kompletne pustki, zaparkowane auta (pewnie raz na kilkanaście minut ktoś do jednego podejdzie) i grupki rodzin które i tak mieszkają razem w jednym mieszkaniu.

Nie dajmy się zwariować !

Ja chciałbym teraz przeczytać zarządzenie a nie słuchać marketingowych przekazów w telewizji.

Teraz, KNKS napisał:

A w Castoramie dzikie tłumy... Tam chyba nie słyszeli o koronawirusie...

No właśnie.

Koń by się uśmiał.

Napisano

Właśnie o to chodzi, jak wjedziesz te dwa kilometry w las to już pusto, ale parkingi i pobocza nabite. A te grupki rodzin non stop się mijają, bo wszyscy idą tymi samymi ścieżkami i kręcą się po tych samych polankach. Nawet na filmie wyżej widzę na przejściu w Roztoce (akurat poznaję) kilkanaście osób, jakaś rodzina idzie do lasu, inna ją mija, po drugiej stronie ulicy też grupka czeka na przejście. 

Pewnie że ryzyko zarażenia jest w ten sposób mniejsze niż jak ktoś pójdzie do Biedry po bułki, ale jedno można trochę ograniczyć, drugiego już nieszczególnie.

Też jestem zdania, że samotnej jazdy rowerem czy spacerów jeszcze na razie nie zakazali. :)

Napisano
29 minut temu, SoloTM napisał:

U mnie niby lasy nie takie małe ale jednak mimo wybierania bocznych ścieżek i tak trafiałem częściej na ludzi niż zwykle.
Cóż, trzeba przysiąść nad mapą i przypomnieć sobie trudniej dostępne odludzia lub wstać dużo wcześniej lub wyjść dużo później (wieczorem, a może i nocną jazdę zrobić).

17 minut temu, safian napisał:

Przesiedźmy na dupach te kilka tygodni

Tyle, że już boli od tego siedzenia. O ile normalnie w tygodniu mam 2x niecałe 10km dziennie do i z roboty, tak od tygodnia siedzę z pracą w domu. Czyli +/- 8h przed komputerem pracując, po też przed komputerem przeglądając sieć, oglądając filmy itp. kilka kolejnych godzin.

Na razie mamy kilka dni do weekendu, żeby się oswoić i zobaczyć co w praktyce te ograniczenia znaczą.

Napisano

Za to chyba rozwiązaną mamy kwestię mszy:

"...Wprowadzamy zakaz zgromadzeń publicznych. Zakaz ten nie obowiązuje w przypadku zgromadzeń religijnych pod warunkiem, że uczestniczy w nich maksymalnie 5 osób..."

"...Ograniczenia w przemieszczaniu się nie dotyczą osób, które chcą uczestniczyć w sprawowaniu kultu religijnego. Wprowadzamy jednak nowe zasady - na danym terenie lub w danym obiekcie może znajdować się, zarówno wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń, nie więcej niż 5 osób..."

Napisano

Cześć,

Jak zapewne słyszeliście w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa rząd dziś wprowadził zakaz wychodzenia z domu poza uzasadnionymi przypadkami.

Mnie i wielu z was najbardziej interesuje czy będzie można jeździć na rowerze w pojedynkę w lesie gdzie nie powinno być ludzi.

Podaje link do artykułów sprzed kilku chwil:

https://noizz.pl/spoleczenstwo/nowe-ograniczenia-wychodzenia-z-domu-w-zwiazku-z-koronawirusem/yyz4t6p

Cytat

Próbujemy ustalić czy taką koniecznością jest potrzeba ruchu np. samotnego biegania lub jazdy na rowerze, ale póki co nie otrzymaliśmy jednoznacznej odpowiedzi i czekamy na publikację rozporządzenia.

https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,zakaz-wychodzenia-z-domu-jakie-sa-wyjatki,wia5-3329-44082.html

Cytat

Nie wiadomo do końca, co ze spacerami, wyjściem na rower, czy bieganie. - Wyjścia są dla nas niezbędne, dla zdrowia fizycznego i także psychicznego, ale to nie oznacza, że musimy się gromadzić - powiedział minister zdrowia.

Napisano

https://www.gov.pl/web/koronawirus/wprowadzamy-nowe-zasady-bezpieczenstwa-w-zwiazku-z-koronawirusem

Czy mogę wyjść na spacer do parku lub lasu, pójść pobiegać lub wyjść z dziećmi na plac zabaw?

Nie! Wprowadzamy obostrzenia w przemieszczaniu się po to, aby ograniczyć kontakty z ludźmi na czas walki z epidemią koronawirusa. Nowe zasady nie dotyczą jednak dojazdu do i z pracy, załatwiania spraw niezbędnych do codziennego funkcjonowania - takich jak zakup jedzenia, lekarstw czy opieki nad bliskimi. Wyjścia rekreacyjne do parku, lasu, na spotkania są zakazane.

Co to znaczy „niezbędne sprawy życia codziennego”?

To na przykład konieczność wizyty u lekarza, zrobienia zakupów, wykupienia leków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...