Sabarolus Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Teraz, Sobek82 napisał: 1,4 miliarda vs 8 milionów, to przecież ułamek. To tak jakby w Polsce nagle zniknelo 220 tys ludzi czyli cał Toruń. Mało?
Quell Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 13 minut temu, skom25 napisał: Prawdopodobnie wyjechali z Chin Pewnie częściowo tak,ale raczej nie 8kk,a w chińskie statystyki odnośnie tego bajzlu,mało kto chyba wierzy.
Gość Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Teraz, Sobek82 napisał: 1,4 miliarda vs 8 milionów, to przecież ułamek. Jakie mało? 8 milionów ciał to mało? Jakie to ma znaczenie jaki jest ogół populacji? 8 milionów to 8 milionów, tyle. Dokładnie to samo jest jak mówi się o ilości osób które zachorowały i śmiertelności. Bo to przecież promil populacji. Może i promil, ale jednak dziesiątki tysięcy ludzi choruje i coraz więcej umiera.
Sobek82 Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Dostaje życie wieczne, trafia skądinąd do lepszego świata.
SoloTM Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2952131131504233&id=100001221251968 w roku 2019 na ciężkie powikłania pogrypowe zmarło ( we Włoszech ) 18.000 ludzi - ale z tego „tylko” 173 na oddziałach reanimacji - reszta zmarła w domu.Gdyby w zeszłym roku była kampania „Covid” - wszyscy ci ludzie kompletnie przeciążyliby system już w roku 2019. Ale w liczbach nic (niestety dla zmarłych) się nie zmieniło.
wkg Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 A tu statystyki śmierci i wyzdrowień dla wszystkich przypadków zakończonej choroby która została rozpoznana jako spowodowana koronawirusem we Włoszech. Statystyka nie uwzględnia przypadków "w toku" - takich, o których nie wiemy jak się skończą. Nie uwzględnia też przypadków nierozpoznanych. Włochy 44% osób u których rozpoznano wirusa umarło, 56 % przeżyło, Niemcy odpowiednio 29% i 71%, Francja 26% i 74 %,, Hiszpania 39% i 61%. Chińskie wykresy wyglądają zupełnie niewiarygodnie (brak skoku Death Rate blisko 100% na samym początku jak na wykresie dla Włoch) ale kto ich tam wie. To tak ku rozwadze wesołkom.
SoloTM Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Cytat z jednego z komentarzy Schramma : Co natomiast spowodował Covid - potężny chaos, bo teraz każdy trafia do szpitala i służba zdrowia nie wytrzymuje.Tak jak pisałem - gdyby w roku 2019 we Włoszech krzyczano Covid - to te 18.000 ludzi zmarłych w 2019 roku na ciężkie powikłania pogrypowe trafiłaby do szpitala i zatkałoby system.Ale wtedy nie krzyczano Covid - wiec „tylko” 173 tych ciężkich trafiło do szpitala - zaś 17.200 osób zmarło w domach, mimo ciężkich powikłań po grypie i zapaleniach płuc.Dziś, po tm co dzieje się na świecie - (1) każdy jest w strachu, (2) personelu nie ma,(3) każdy chce być w szpitalu, (4) przeciążenie jest potworne. Ale to nie Covid to spowodował. To pokazują dane.
Sobek82 Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Piotr Schramm Ula von Essen mam prośbę - proszę mi więcej nie zadawać absurdalnych pytań jak to powyżej.Nigdy, przenigdy nie postawiłbym takiej tezę. Szanuje prace lekarzy Pytanie brzmi - dlaczego tak komunikuje się virusa Covid - skoro co roku na „zwykła grypę” umiera 500-650 tysięcy ludzi a na zapalenie płuc umiera 5 milionów ludzi na świecie.Czy zna Pani dane z Chin - gdzie na terenach objętych kwarantanną umierało znacznie więcej ludzi niż na pozostałych terenach ?Czy może Pani to wyjaśnić ?
wkg Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 13 minut temu, SoloTM napisał: Ale w liczbach nic (niestety dla zmarłych) się nie zmieniło. Taaaaaa.... raptem 1400 %. Drobiażdżek, ot - żarcik niewinny, fraszka igraszka .... https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1460968,wlochy-koronawirus-lombardia-bergamo-zgony.html
SoloTM Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Poczytaj komentarze gdzie Dukaczewska podobne rzeczy zarzuca Schrammowi.
Sobek82 Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Ogólnie wszystko jest ustawione, mały kryzysik finansowy dla maluczkich, kredyciki dla państw, szczepionki, maseczki, podpaski, trumienki, tylko kwiatów brak na pogrzeb, bo skond je brać, skoro handel leży.
SoloTM Napisano 22 Marca 2020 Napisano 22 Marca 2020 Właśnie wyglądać mi to zaczyna wszystko na przykrycie kryzysu, szczególnie w krajach ( regionach ) ledwo wiążących koniec z końcem. + panika lvl hard. Zbiega się to z żądaniem pomocy do UE, w ogóle słychać o nowym planie Marshalla dla UE, jak również może to mieć powiązanie z interesami regionów ( Lombardia, region quasi separatystyczny, coś jak Katalonia w Hiszpanii ) Pierwsi w EU wyjdą zapewne z tego Niemcy. Wszystko to moje luźnie przemyślenia, ssane z palca, proszę się nie czepiać Nasz prof. Gut mówił ( chyba tu : https://telewizjarepublika.pl/prof-gut-na-calym-swiecie-zaczal-sie-dramatyczny-wyscig,93179.html ) że gdyby ( z pamięci walę, będzie niedokładnie ) kłaść wszystkich zarażonych na szpitalne łóżka ( gdyby ich było więcej i każdego hospitalizować ) to trzeba by dziennie 1 szpital budować na kilkaset pacjentów. To sytuacja trochę przypominająca ( żeby to zobrazować ) wywrócenie się kelnera ( pretekst - problem ) i ukrycie, czy też raczej pokazanie ukrytych wszystkich problemów ( tatar ) i zmierzenie się z nimi. ( u Jasia nie poszło w dobrą stronę )
some1 Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 Chciałbym, żeby wszyscy "sceptycy o otwartym umyśle" mieli rację i problem był kompletnie rozdmuchany. To znaczy, że za kilka miesięcy wrócimy do normalności, ktoś zarobi, ktoś straci (jak w każdym kryzysie większość straci) i świat będzie kręcił się dalej po staremu. Gorzej, jeśli statystyki, które WHO podaje są prawdziwe i wirus faktycznie jest bardziej zaraźliwy od zwykłej grypy, kilkadziesiąt razy bardziej śmiertelny a do tego rekonwalescencja trwa dłużej i jest aktywny także w porze letniej. W takiej sytuacji to tylko kwestia czasu, kiedy ludzie z naszego otoczenia zaczną umierać albo lądować w szpitalu na długi czas.
Lezia Napisano 23 Marca 2020 Autor Napisano 23 Marca 2020 https://wiadomosci.onet.pl/opinie/koronawirus-lekarstwo-gorsze-od-choroby-opinia/pvegc65 Pada tam ciekawe pytanie Czy walka z wirusem nie zrobiła się bardziej przerażająca niż sama choroba?
wkg Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 To znaczy - jeżeli ktoś z nim walczy. Bo na razie nie zauważyłem. https://wiadomosci.onet.pl/opinie/koronawirus-w-polsce-w-europie-jest-jeden-zly-scenariusz-epidemii-koronawirusa/p5y930s Teraz, shotgun napisał: Bardzo ciekawy materiał od BaldTV. Autor sam robi to, o co oskarża - wypływa jak umie na fali.
Gość Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 Autor filmu czy kanału? Ostatnie 2 osoby w Polsce, gruuubo poniżej średniej wiekowej. Jedna zmarła z powikłań, bo znaleziono coronawirus o drugiej nie wiem. Widzisz jakąś zaleznosc od tego co mówił ten pulmolog? Myślę,że jest to warte zastanowienia....
Gość Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 @wkg artykuł fajny, szkoda tylko że Panowie nie mają nic wspólnego z medycyną. Statystyka statystyką, ale to nie wszystko.
wkg Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 12 minut temu, shotgun napisał: Autor filmu czy kanału? Ten siwy. Teraz, skom25 napisał: @wkg artykuł fajny, szkoda tylko że Panowie nie mają nic wspólnego z medycyną. Statystyka statystyką, ale to nie wszystko. Raczej staram się zwracać uwagę na argumenty a nie na życiorysy. Przykład krajów którym się udało potwierdza ich tezy.
Gość Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 13 minut temu, shotgun napisał: Ostatnie 2 osoby w Polsce, gruuubo poniżej średniej wiekowej. Jedna zmarła z powikłań, bo znaleziono coronawirus o drugiej nie wiem. Średnia to nadal średnia, muszą być osoby młodsze i starsze żeby wyszło gdzieś po środku. Przy aktualnej liczbie zgonów w Polsce ( oby było ich jak najmniej), praktycznie nie ma co patrzeć na dane. Jest to zupełnie losowa sprawa. 27 letnia dziewczyna była osłabiona po porodzie, a zaraziła ją rodzina. 37 latka trafiła w stanie krytycznym do szpitala, dodatkowo można przeczytać że rodzina ukrywała że mieli kontakt z kimś potencjalnie zarażonym. Ogólnie nie rozumiem po co ludzie zatajają informację że mieli kontakt z kimś zarażonym. Boją się że ktoś posiedzi na tyłku 2 tygodnie w domu? Wydaje mi się że to jest powód, tylko nie zastanawiają się jakie mogą być konsekwencje. Dzisiaj za to umarła chyba 82 letnia kobieta. @wkg przeczytałem jeszcze raz i mam bardzo mieszane uczucia. Autorzy w każdym aspekcie są na wielkie "NIE". Czy mają rację? Nie wiem. Czy według mnie jest to artykuł który ma się klikać i siać panikę? Zdecydowanie.
wkg Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 Teraz, skom25 napisał: @wkg przeczytałem jeszcze raz i mam bardzo mieszane uczucia. Autorzy w każdym aspekcie są na wielkie "NIE". Czy mają rację? Nie wiem. Czy według mnie jest to artykuł który ma się klikać i siać panikę? Zdecydowanie. Jest bardzo krytyczny - to fakt ale ja staram się nie oceniać intencji bo to zawsze ryzykowne. Problem w tym że się niestety z nimi w wielu ptach zgadzam. Głównie w obszarze badań nosicieli bezobjawowych. Tak, wiem - nie mamy testów. Chiny nam zaproponowały w ramach rewanżu za dostarczenie im maseczek ale nie, nie potrzebujemy. Maseczek też - nie wolno ich kupić tanio na alli więc muszę kupić drogo. Nasi włodarze nie potrafią wyprodukować w Polsce !! spirytusu - spróbuj kupić na Orlenie - podobno mają wolne moce i jada pełną para ten spirytus. O produkcji czegoś tak skomplikowanego jak maseczka z gazy i sznurka nawet nie wspominam - przerasta możliwości i nawet lekarze nie mają maseczek. Chińczycy mieli i chcą się podzielić ale nie, nie bierzemy. No może ja czegoś nie widzę ale nie klei mi się to wszystko. I tak - wiem, że na razie korona uratowała w Polsce więcej ludzi niż zabiła. Tyle, że jesteśmy na samym początku epidemii.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.