Carraluch Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Cześć, Dzisiaj ze zdumieniem przeczytałem informację (portal Sądeczanin), że, cytuję: " - W związku ze stanem zagrożenia epidemicznego, od 20 marca 2020 roku do odwołania, zostają zamknięte parkingi leśne i szlaki turystyczne przebiegające po gruntach Lasów Państwowych w zarządzie nadleśnictwa Piwniczna oraz nadleśnictwa Nawojowa. Jednocześnie wprowadza się, również do odwołania, zakaz wstępu do lasów dla osób postronnych – podają do wiadomości nadleśniczy..." Powiem wprost, że jest to dla mnie zakaz całkowicie niezrozumiały. Wynika chyba tylko z nadgorliwości. Wreszcie spełni się marzenie leśników. Nikt nie będzie im się pałętał po włościach. :-|
Quell Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Stare,linkowałem już w innym temacie,zamykają więcej lasów,cały czas coś dochodzi. https://zakazywstepu.bdl.lasy.gov.pl/zakazy/?fbclid=IwAR0nHTSp7T6CI5fDLC4dvAy0PRr639HhSW-zm-NG0rRWlWc1FR8g8NZvILE
MikeSkywalker Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Mnie to nie dziwi. Niestety naród przywykł chyba do zakazów bo bez tego nie potrafi zrozumieć że siedzenie w domu nie oznacza wycieczek do lasu - widziałem niejedno zdjęcie pełnych parkingów i grup ludzi wspólnie spacerujących. Nie wiem, ktoś ma w głowie że wirus krąży po miastach (bo te są generalnie puste) a już poza nimi nie przemiesza się między ludźmi? Dla osób które jadą na rower samotnie takich zakaz na pewno jest bolesny ale pozostaje wierzyć że to dla dobra ogółu.
SoloTM Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Tylko 3,95 % nadleśnictw zamknięte. mam nadzieję, że reszta nie zwariuje. I prawie wszystkie spośród tych 3,95 % to zamknięte z innych powodów, wycinka, itp. Póki co jeden czy dwóch lokalnych bałwanów tylko. W każdym razie niemiła niespodzianka. Zadziwiająco blisko.. hmmm.
Gość Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Trochę ze smutkiem, ale stwierdzam że to dobra decyzja. Jeżdżę po tych samych lasach od jakiś 7 lat. Nigdy w życiu nie widziałem takich tłumów. Ludzie byli wszędzie, na każdej ścieżce. Oczywiście nie były to tłumy jak w Lidlu na wyprzedaży karpia, ale pierwszy raz w życiu było tak, że miałem cały czas kogoś w zasięgu wzroku. Ja ludzi omijałem szerokim łukiem, wjeżdżając w środek lasu. Inni natomiast nie mieli problemu i spacerowali mijając się całymi grupami. Z tego też powodu, zrezygnowałem z wychodzenia na rower. Niestety omijanie ludzi ze sporym zapasem non stop, kompletnie zabijało przyjemność z jazdy.
Thomass13 Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Co koło Tarnowa tez nie wolno jezdzić???Bo widze jakis obszar na zółto zaznaczony Jeszcze pozostaje mój prywatny las jak bedzie zle zrobie sobie trase i bede tam jezdził.
Carraluch Napisano 21 Marca 2020 Autor Napisano 21 Marca 2020 @Quell - umknął mi Twój temat, przepraszam. @MikeSkywalker - masz rację, ludzie z reguły wychodzą na spacery do parków i wszędzie tam gdzie mają blisko i dogodny dojazd/parking. Tam zbierają się całkiem niezłe tłumy. Ciekaw jestem na przykład jak to teraz wygląda na ścieżce przełomem Dunajca. @SoloTM - Nie byłbym takim optymistą. @skom25 - szanuję decyzję. Nie jeździsz, przeczekasz, wszystko jasne. W mojej okolicy mogę zaplanować wycieczkę w rejon gdzie mam pewność, że nie spotkam prawie nikogo. Moim zdaniem nie tędy droga do opanowania epidemii.
Gość Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 Wesoło nie jest.. @Carraluch nie wiesz czy z automatu też zamknięto Gorczański Park ?
Carraluch Napisano 21 Marca 2020 Autor Napisano 21 Marca 2020 @Kemusi - Gorczański chyba jeszcze nie zamknięty, ale to popularny rejon wycieczek, musisz się liczyć z dużą liczbą turystów... Beskid Wyspowy zamknięty, czyli wszystko na północ od Gorców. Na szczęście Beskid Niski jeszcze nie jest objęty zakazem. W Niskim im dalej na wschód, tym mniej ludzi
Gość Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 No właśnie..szlaki były otwarte , schroniska ,nie.. jak jest dobra pogoda ,to teraz w tygodniu też sporo ludzi
Gość Napisano 21 Marca 2020 Napisano 21 Marca 2020 W lubuskim po zamknięciu z powodu ASF okazało się, że połowa lasów wyparowała. Akurat k*****m państwowym na rękę niewpuszczanie ludzi na "ich" plantacje. To takie państwo w państwie, w którym pasą się politycy i "córki leśniczego".
4kwiatek Napisano 23 Marca 2020 Napisano 23 Marca 2020 No cóż. Wygląda że zakaz wstępu do lasów o którym pisaliście - nie istnieje. Zgodnie z prawem (podobno) można taki zakaz wydać tylko w 3 przypadkach: 1) gdy wystąpiło zniszczenie albo znaczne uszkodzenie drzewostanów lub degradacja runa leśnego; 2) gdy występuje duże zagrożenie pożarowe; 3) gdy wykonywane są zabiegi gospodarcze związane z hodowlą, ochroną lasu lub pozyskaniem drewna. Ustawa o zagrożeniu epidemicznym nic o lasach nie wspomina. Tym samym wygląda to na przypadek ostrej samowolki.
michalr75 Napisano 24 Marca 2020 Napisano 24 Marca 2020 Dziś już wprowadzają zakaz wychodzenia, co ciekawe nic o aktywnościach sportowych. W UK jest zgoda na jedno wyjście sportowe dziennie, samemu, bez osób towarzyszących. A u nas o tym ani słowa, znaczy mogą mnie zgarnąć jak będę przez pole ciął solo.
Carraluch Napisano 24 Marca 2020 Autor Napisano 24 Marca 2020 28 minut temu, michalr75 napisał: znaczy mogą mnie zgarnąć jak będę przez pole ciął solo. Mogą. Poszli dalej niż Jonson. Nie przewidzieli możliwości wyjścia z domu w celu podtrzymania kondycji, wykonania ćwiczeń. Dostosuję się. Myślę, że tak trzeba mimo, że uważam to za przesadę. Co ciekawe, pojawiają się głosy w mediach, że to nie jest dobra metoda i lepiej było zastosować strategię Korei Południowej.
4kwiatek Napisano 24 Marca 2020 Napisano 24 Marca 2020 Komunikaty są sprzeczne. Padło podobno zdanie że "można pójść na spacer, ale solo lub w towarzystwie najbliższej rodziny". Na szczęście mieszkam w takim miejscu, że chociaż w centrum miasta to obok jest olbrzymi nieużytek i cmentarz, który sam w sobie ostatnio jest pusty. A co do "cięcia solo" - biorę plecak zamiast nerki i "daję w długą" (panie władzo - ja do sklepu). Ale dopiero jak wydobrzeję ;).
michalr75 Napisano 24 Marca 2020 Napisano 24 Marca 2020 4 minuty temu, 4kwiatek napisał: biorę plecak zamiast nerki i "daję w długą" (panie władzo - ja do sklepu) Tak, do sklepu, pomóc mamie zrobić zakupy itp. Nie musisz mieć plecaka, od mamy przecież można wziąć torbę. Tylko chodzi o to że nie ma w tym wszystkim przejrzystości, decyzje mam wrażenie są podejmowane na pałę, tak jak z komunikacją miejską w Warszawie. Ograniczyli tabor to się nagle tłok zrobił w pojazdach - nikt nie miał tyle oleju w głowie żeby to przewidzieć?
Mod Team safian Napisano 24 Marca 2020 Mod Team Napisano 24 Marca 2020 Chyba pomylił wam się wątek koledzy.
some1 Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 Kampinoski Park też zamknięty: https://kampinoski-pn.gov.pl/ Wiem, że nie powiat nowosądecki, ale tutaj chyba lepiej pasuje.
SoloTM Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 @wkg pojechał ponad godzinę temu na rower, @TheJW też się nie odzywa.. Może ich pisoski reżim zamknął w obozie reedukacyjnym na 14 dni /edit poprawka : Dzisiaj pojadą ostatni raz...
TheJW Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 Ja się nie dam. A w Kampinosie w życiu nie byłem. I jak na złość planowałem jechać tam w weekend na testy roweru po serwisie... W "moich" lasach póki co wprowadzili zakaz korzystania z: Cytat parkingów, placów zabaw, siłowni na świeżym powietrzu, wiat, wieży widokowych innych obiektów turystyczno–rekreacyjnych. Zakaz obowiązuje od 23 marca do odwołania. Czyli z drzewa na drzewo mogę skakać.
SoloTM Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 To dla chętnych na KPN dzisiaj "ostatnia niedziela"
Gość Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 @SoloTM właśnie wróciłem z roweru w Kampinosie i po drodze zaczepiła mnie biegaczka z niusem , że Kampinos jutro zamykają.. nawet nie miałem czasu sprawdzic , bo ledwo co do chałupy wlazłem ..a tu taka wiadomość od Ciebie. No super !
wkg Napisano 25 Marca 2020 Napisano 25 Marca 2020 Godzinę temu, SoloTM napisał: @wkg pojechał ponad godzinę temu na rower, @TheJW też się nie odzywa.. Może ich pisoski reżim zamknął w obozie reedukacyjnym na 14 dni Dzisiaj pojadą ostatni raz... No ja już wróciłem, bardzo mało ludzi. Ale nie byłem w KPN tylko nad Wisłą. Spotkałem dwa radiowozy na Ursynowie ale nie zwracali na mnie uwagi. Nie ma co panikować, rząd chce po prostu zapobiegać wieloosobowym balangom - w sumie ma rację. Tylko sposób w jaki to zakomunikował woła o pomstę do nieba. Godzinę temu, TheJW napisał: A w Kampinosie w życiu nie byłem. A szkoda.
Carraluch Napisano 25 Marca 2020 Autor Napisano 25 Marca 2020 Podobno decyzja o zamknięciu Kampinosu została cofnięta. Wiecie coś więcej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.