Szazi Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Witam. Chcę zakupić rower do: - dojazdu do pracy - 21 km w jedną stronę po asfalcie - weekendowe wypady po drogach polnych - raz w roku jakaś większa kilkudniowa wycieczka Zastanawiam się nad dwoma rowerami: Triban 500 - na dojazdy do pracy będą opony szosowe, na resztę dokupić drugi komplet gravelowy Kross Esker 2.0 - na dojazdy do pracy dokupić komplet opon szosowych Rowery w podobnej cenie z tymże Triban na Sorze, a Kross na Clarisie. Wizualnie bardziej podoba mi się ten drugi. Na forum Eskera ludzie piszą, że jest bardzo wygodny wręcz "kanapowy", nie wiem jak to wygląda w Tribanie. Czytałem trochę, że Triban ma problem z dzwoniącymi hamulcami i słabym montażem. Czy ktoś porównywał te dwa rowery? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Zwróć uwagę na to, że Kross ma aluminiowy widelec, nie jest to dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szazi Napisano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Tylko nie wiem czy przy moim doświadczeniu (czytaj niewielkim) będzie to duża różnica? Do tej pory jeździłem na starym krosie hexagon v3 z atrapą amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Rowery porównywalne maja plusy i minusy. oba mają raczej dobre opnie. Ja osobiście kierował bym się bardziej w kierunku eskera za bardziej gravelową ramę, czyli bardziej uniwersalna. Na dojazdy do pracy, raczej nie wybrał bym opon szosowych. Szersza opona z drobnym bieżnikiem ma niewiele większe opory a jest zdecydowanie bezpieczniej. Co do wielkiej wady aluminiowego widelca, jestem sceptyczny, w mojej opinii jest zbyt często wyolbrzymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 W okolicach 3000zł można też znaleźć Soota 30 rocznik 2019 z widłem karbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 przejeździłem kiedyś pół sezonu na aluminiowym widelcu, nie uważam aby to był wyolbrzymiony problem, nadgarstki bolały, warto unikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gpekalski Napisano 19 Marca 2020 Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Witam, Na razie dylemat jest w zasadzie jałowy. W Decathlonie rowerów brak. I w obecnej sytuacji raczej nie wiadomo kiedy będą dostępne. Ja jestem raczej niecierpliwy, więc wybrałem Krossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szazi Napisano 20 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Dzięki za wszystkie odpowiedzi Będę polował na krossa lub kellysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland12 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Ja też coś skrobnę, może Ci to pomoże. Ostatnio tez szukałem roweru gdzie dam szersze opony/ opcjonalnie gravel. Choć jeszcze nie kupiłem, bo zastawiam się czy zmieszczę kolejny rower. W mojej opinii lepszy jest Triban RC500. Zalety z mojej perspektywy: - bardziej szosa, niż gravel, powinien być bardziej dynamiczny, Kross może wyglądać śmiesznie z cienkimi oponami - Sora z korbą HT2, osprzęt lepszy niż w Krossie, dość szeroki zakres - nadal dość rekreacyjna geometria - wieczysta gwarancja Deca na ramę, podobno też mniej problemów przy ewentualnych naprawach gwarancyjnych - i bardzo mi się podoba ten niebieski kolor Z tym, że ja pewnie poczekam jeszcze troche z zakupem, bo mi się nie spieszy Ewentualnie też spójrz na TRIBAN GRVL 120 w Decu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Jak na moje oko to ten Triban RC500 to nie jest "bardziej szosa", tylko normalna endurance szosa. Opony 700x28c vs 700x37c w Krossie to spora różnica, kolega chce jeździć po drogach polnych oraz dojazdy do pracy droga/chodniki/miasto - 37c szersza opona będzie sporo wygodniejsza. Nowy Claris vs Sora to nieistotna różnica, do tego w Krossie kompletniejszy osprzęt z grupy, w Tribanie wchodzi nam Microsh*t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland12 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 4 minuty temu, arturooo3 napisał: Jak na moje oko to ten Triban RC500 to nie jest "bardziej szosa", tylko normalna endurance szosa. Opony 700x28c vs 700x37c w Krossie to spora różnica, kolega chce jeździć po drogach polnych oraz dojazdy do pracy droga/chodniki/miasto - 37c szersza opona będzie sporo wygodniejsza. Nowy Claris vs Sora to nieistotna różnica, do tego w Krossie kompletniejszy osprzęt z grupy, w Tribanie wchodzi nam Microsh*t. Chyba opony w zestawie są mało ważne. Kolega napisał, że chce kupić drugi komplet opon. Do Tribana dokupi 36, do Krossa 28. Więc to nie różnica. A jedynym elementem firmy Microshift w modelu RC 500 jest kaseta. Choć myślę, że gdyby miałby to być mój jedyny rower to rzeczywiście wybrałbym gravela, ale Kellysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 W skrócie właśnie o to mi chodzi - rower cross-owy lub gravel (na jednym w miarę uniwersalnym komplecie kół i opon) to sporo bardziej uniwersalna opcja niż opcje skrajne. Opcją skrajną jest np. szosa jako jedyny rower lub MTB jako jedyny rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturro863 Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Hej, Mam podobny dylemat. Tribana odrzucam bo szukam gravela. Oprócz Krossa Eskera i Kelly'sa w budżetowej wersji są jeszcze: GT Grade Alloy Comp i ok tysiąc zł droższy - centurion crossfire gravel 2000, który bardzo mi się podoba. Czekam na niższą cenę. Czy możecie coś podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.