gacusx Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Witam wszystkich,posiadam szosę giant defy 4 i ostatnio zauważyłem jakiś szum tylnego koła,rower kupiłem niedawno i stąd moje pytanie.. Czy to normalne,że tak szumi? Dodam,że podczas jazdy nic nie słychać tylko przy takim jak w filmie zakręceniu korbą(na filmie ten dźwięk bardzo się spotęgował,nie jest tak tragicznie). Jeśli jest to jakaś część to proszę o pomoc jaka. ☹️☹️☹️ Tutaj link do filmiku z dzwiekiem Film
1415chris Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 To sa lozyska, raczej w tych kolach nie ma jakis wyszukanych. Jak sie kreci bez oporow, a widac, ze tak jest, to zostaw to i nie krec kolem w domu
Gość Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Brzmi jak wyjątkowo kiepskie, suche łożyska. Ciężko powiedzieć czy gwarancja to obejmuje, czy zostaniesz spławiony.
seraph Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 I to, że koło kręci się tak mega luźno to też może być objaw braku smaru. Przydałoby się otworzyć i przesmarować, ale ciekawe jak z gwarancją w takim wypadku właśnie.
gacusx Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 Teraz, 1415chris napisał: To sa lozyska, raczej w tych kolach nie ma jakis wyszukanych. Jak sie kreci bez oporow, a widac, ze tak jest, to zostaw to i nie krec kolem w domu Czyli jeździć bez obaw? Nie ma problemów z jakimkolwiek oporem Teraz, skom25 napisał: Brzmi jak wyjątkowo kiepskie, suche łożyska. Ciężko powiedzieć czy gwarancja to obejmuje, czy zostaniesz spławiony. Teraz, seraph napisał: I to, że koło kręci się tak mega luźno to też może być objaw braku smaru. Przydałoby się otworzyć i przesmarować, ale ciekawe jak z gwarancją w takim wypadku właśnie. Rower już po gwarancji,serwis miał przed sezonem i wszystko w porządku było i jest,tylko przez przypadek zauważyłem taki dźwięk dzisiaj,byłem się przejechać i było okej, dopiero jak zszedłem z roweru to podniosłem tylne koło i to usłyszałem..stąd moje obawy i pytania, nie jestem jakoś doświadczonym cyklistą więc wolę zapytać na forum,ponieważ jest to moja pierwsza szosówka
gacusx Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 Teraz, skom25 napisał: Jeździj. Łożyska się wysypią, to wymienisz. A jeśli mogę to przy okazji zapytam,jaki jest koszt takich łożysk+ sam dam radę to wymienić?
Fuxi Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Oczywiście, że tak nie jeździć. Rozebrać i zrobić podstawowy serwis, czyli wyczyścić i nasmarować. Nie ma się czego bać, nawet jak nigdy tego nie robiłeś, to nie jest to jakoś szczególnie skomplikowane.
Gość Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Teraz, gacusx napisał: jest koszt takich łożysk Nie wiem ile jest tam łożysk. Jeżeli piasta + bębenek, to powiedzmy pewnie około 20 zł za sztukę, a będziesz potrzebował cztery. Teraz, gacusx napisał: sam dam radę to wymienić? Niby się da, ale lepiej oddać do dobrego serwisu. Ale kolega dobrze radzi. Możesz spróbować rozebrać, przelać np odtłuszczaczem do tarcz hamulcowych i nasmarować.
gacusx Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 Teraz, Fuxi napisał: Oczywiście, że tak nie jeździć. Rozebrać i zrobić podstawowy serwis, czyli wyczyścić i nasmarować. Nie ma się czego bać, nawet jak nigdy tego nie robiłeś, to nie jest to jakoś szczególnie skomplikowane. Spróbuję coś podziałać w takim razie
Fuxi Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Jeszcze należy dodać, że jak to zaniedbasz i załatwisz sobie piasty, to pozostanie Ci wymiana całego koła, albo jego zaplatanie... Chyba nie chcesz tego robić? Już samo założenie tego tematu mówi, że jednak Ci to przeszkadza podczas jazdy, więc nie ma co bagatelizować. Pewnie sprzedawca zaniedbał serwisowanie roweru, albo nieumiejętnie go mył myjką ciśnieniową Nie wiem czy masz tam zwykłe łożyska kulkowe czy maszynowe. Tego Defy 4 to trochę roczników było, a szosy to już nie moja bajka. Powodzenia
gacusx Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 Teraz, Fuxi napisał: Jeszcze należy dodać, że jak to zaniedbasz i załatwisz sobie piasty, to pozostanie Ci wymiana całego koła, albo jego zaplatanie... Chyba nie chcesz tego robić? Już samo założenie tego tematu mówi, że jednak Ci to przeszkadza podczas jazdy, więc nie ma co bagatelizować. Pewnie sprzedawca zaniedbał serwisowanie roweru, albo nieumiejętnie go mył myjką ciśnieniową Nie wiem czy masz tam zwykłe łożyska kulkowe czy maszynowe. Tego Defy 4 to trochę roczników było, a szosy to już nie moja bajka. Powodzenia Podczas jazdy nic nie słychać :/
Fuxi Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Tak czy siak, zrób serwis całego roweru dla spokoju ducha, jeśli nigdy nie robiłeś i jak nic się nie zmieni, to zostaw jak jest. Huczeć bez obciążenia zawsze trochę będzie
gacusx Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 Teraz, Fuxi napisał: Tak czy siak, zrób serwis całego roweru dla spokoju ducha, jeśli nigdy nie robiłeś i jak nic się nie zmieni, to zostaw jak jest. Huczeć bez obciążenia zawsze trochę będzie Możliwe,że to też moje przewrażliwienie. Pojeżdżę chwilę,jak się pogorszy to będe serwisować
kamilmozej Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Nie wiem jakie łożyska mają te koła, ale u mnie stare shimanwskie piasty zaczęły szumieć po przesmarowaniu Orlenowskim Liten Łt-43. Na starym smarze były o wiele cichsze.
Mod Team michuuu Napisano 18 Marca 2020 Mod Team Napisano 18 Marca 2020 13 godzin temu, kamilmozej napisał: zaczęły szumieć po przesmarowaniu Orlenowskim Liten Łt-43 A gęsim smalcem próbowałeś.
kamilmozej Napisano 18 Marca 2020 Napisano 18 Marca 2020 6 godzin temu, michuuu napisał: A gęsim smalcem próbowałeś. Nie, ale pewnie było by ciszej. 7 godzin temu, 1415chris napisał: Na pewno ten orlenowski wyzarl kulki Hmm, nie pomyślałem, ale jest też druga opcja, że to może być wina nowych kulek. Przy serwisie piasty były wymienione na nowe. Kupione przez internet miały być Shimano ale przyszły bez plakietki. Może zapłaciłem za Shimano a dali mi jakiś badziew...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.