szymon91 Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Witam. Szukam uniwersalnego zestawu kluczy do roweru. Posiadam rower z piastą. Możecie mi coś doradzić ? Nie będzie mi przeszkadzać jeżeli w komplecie będzie ściągacz do kaset itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 33 minuty temu, szymon91 napisał: Posiadam rower z piastą. Ja też. Nawet z dwiema. We wszystkich rowerach. Pewnie chodziło o piastę biegową typu Nexus. Nie ma uniwersalnego zestawu narzędzi do roweru. Jeden jest poskręcany Torxami, drugi imbusami. Musisz zobaczyć, jak poskładano Twój i dobrać odpowiednie narzędzia. Są różne suporty, korby, hamulce... Do tego dochodzą dodatki typu bagażnik, błotniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Piasta nexus 7. Do pedała odkręcania itp. takie rzeczy przy domowe zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Nexusa to ty lepiej nie rozkręcaj Całą resztę zrobisz podstawowym zestawem imbusów i płaską 15 do pedałów. Wszystko zależy od tego co ty chcesz tam robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 15-tka nada się też do kół, bo domyślam się, że są na nakrętki. Chociaż trzeba uważać, bo potrafią się przytrafić 14 i można się nieźle załatwić, jak nakrętki są z gównolitu i będzie się je odkręcało 15-tką. Tak jak mówiłem - rower rowerowi nierówny. Ja mam dwa i obydwa wymagają innych narzędzi i rozmiarów kluczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Nie ma sensu pchać się w gotowe "zestawy do serwisowania roweru". Zestaw uniwersalny który sam sobie zbudujesz: - podstawowy zestaw imbusów (spokojnie wystarczą takie CrV jakiejś marki własnej marketu typu Obi, Castorama, coś klasy Neo/Yato itp.) - klucze płaskie, tutaj jak wyżej - wystarczą takie CrV marek własnych marketów czy coś podobnej klasy, zacząłbym od 15mm do nakrętek od piast a kolejne dokupywał w miarę potrzeb - skuwacz do łańcucha - coś ze średniej półki np. SuperB - ściągacz do korb, klucz do suportu, plus płaskie klucze do tego/grzechotka - łyżki, pompka, łatki - szczypce boczne - tańsza alternatywa obcinaczki do linek/pancerzy - jakieś kombinerki, płaskie śrubokręty(np. niedrogi zestaw) - zaciskanie końcówek linek, ściąganie pierścienia zębatki w Nexusie I to w sumie tyle. Jeśli masz stery ahead to do serwisu wystarczą imbusy, jeśli klasyczne to chyba szkoda kupować do tego klucz bo robi się to rzadko a koszt w serwisie nie jest duży. Warto zainwestować w jakiś prosty stojak do powieszenia roweru, znacznie ułatwia to pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Stojak do roweru posiadam. Klucze mają mi służyć do zmiany klocków v brake naoliwieniu łańcucha zmiany dętki odkręcenie pedałów oraz suportu itp. Da radę zmierzyć gwint w suporcie bez odkręcania ramienia pedała? Nie chce kupywac kilku zeczy na raz z powodu małe przestrzeni za bardzo bałaganu nie chce mi się robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 To do pedałów najlepiej specjalny klucz, do pedałów. Da się go użyć i do odkręcania kół ale wygodniejszy jest zwykły płasko-oczkowy. Do klocków imbus 5mm wystarczy albo taki "scyzoryk" https://www.rowertour.com/p/43151/icetoolz-92a1-compact-narzedziownik-8-funkcyjny Do oliwienia łańcucha to tylko olej w dozowniku, o tym są całe wątki, ja polecam Brunoxa Top Kett bo jest tani i nie zbiera dużo brudu. Klucz do suportu jest jeden, bo zakładam że masz tam zintegrowany wkład, prawdopodobnie na kwadrat. Do niego potrzeba płaskiego klucza 24mm albo grzechotki 1/2cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Obecnie posiadam Klucz z grzechotka śrubokręty płaskie i krzyżowe szczypce do spinek i skuwacz. Chodzi mi o suport i inne klucze które można samemu naprawić https://www.stevensbikes.de/2018/index.php?bik_id=285&cou=DE&lang=en_US do tego roweru oprucz piasty. Czymnasmarować golenie żeby lepiej chodzilymam bez ich rozkręcania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 IMO najlepsze podejście to kupować to co aktualnie jest potrzebne. Plus jest taki, że rzeczy które używa się często możesz kupić bardzo dobrej jakości (np. imbusy Wery), a te rzadziej używane słabszej - taki proTip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 4 godziny temu, szymon91 napisał: Czymnasmarować golenie żeby lepiej chodzilymam bez ich rozkręcania? Brunox Deo, ale w przypadku tak prostego widelca to można jakimkolwiek olejem do amortyzatorów albo i innym raz na jakiś czas przetrzeć golenie, ugiąć kilka razy i wytrzeć. Znacząco jego pracy nie poprawisz. A poza tym standardowy klucz do suportu i ściągacz do korb potrzebujesz, oraz komplet imbusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 W dniu 17.03.2020 o 17:10, MikeSkywalker napisał: Do oliwienia łańcucha to tylko olej w dozowniku, o tym są całe wątki, ja polecam Brunoxa Top Kett bo jest tani i nie zbiera dużo brudu. Po zastosowaniu Brunoxa Top Kett poprzedni olej krossowski wyrzuciłem. Brunox ma lepsze smarowanie krossowski ma lepsza tendencje do brudu zbierania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.