Elliopoul Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Witam! Za żadne skarby świata nie mogę znaleźć tego pierścienia i nie wiem czy dobrze szukam. Rama Merida megnesium 909 i suport SHIMANO DURA ACE BB-7700. Niestety po latach czas na kolejny suport jednak pierścień redukujący w ramie jest bardzo mocno sfatygowany i nie mogę znaleźć jakichkolwiek poszlak żeby go znaleźć. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Takie pierścienie są w każdym (chyba - wiem że szimano i token mają) HII. 3x2,5mm do rozmieszczenia po obu stronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 To chyba nie jest podkładka dystansowa o której myślimy. W suportach BSA podkładki dajemy w zależności od szerokości mufy - przy 68 mm dwie po stronie napędu, jedna po stronie nienapędowej, przy mufie 73 mm odpowiednio jedna i zero. 6 minut temu, Elliopoul napisał: Witam! Za żadne skarby świata nie mogę znaleźć tego pierścienia i nie wiem czy dobrze szukam. Rama Merida megnesium 909 i suport SHIMANO DURA ACE BB-7700. Niestety po latach czas na kolejny suport jednak pierścień redukujący w ramie jest bardzo mocno sfatygowany i nie mogę znaleźć jakichkolwiek poszlak żeby go znaleźć. Proszę o pomoc. Masz może zdjęcie tej części jak jest wyjęta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Zestaw był tak zapieczony, że zdecydowałem się na serwis i nie mam pod ręką w tym momencie żeby zrobić zdjęcie. Ale postaram się podrzucić foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Nie no wiadomo bogus, to może być jakiś wynalazek meridy, dlatego najlepiej zmierzyć mufę kupić nowy suporot i dodać tyle "spejserów" ile napisano w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 To nie jest tylko dystans ale TEN adapter najpierw się wkręca w mufę a w to później suport. TEN adapter ma gwint zewnętrzny. Jutro postaram się foto podesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Cytat Takie pierścienie są w każdym (chyba - wiem że szimano i token mają) HII. 3x2,5mm do rozmieszczenia po obu stronach. Cytat To chyba nie jest podkładka dystansowa o której myślimy. W suportach BSA podkładki dajemy w zależności od szerokości mufy - przy 68 mm dwie po stronie napędu, jedna po stronie nienapędowej, przy mufie 73 mm odpowiednio jedna i zero. XD no panowie, ale szosy nie mylimy z MTB. Szosy mają 68 mm lub 70 mm a suporty szosowe mają tylko jedną podkładkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Racja. Mój błąd. Co nie zmienia faktu, że nie wiemy co to za adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Tak wygląda pacjent: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Czegoś nie kumam. To twoja korba Dura Ace nie ma zintegrowanej osi suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 No po prostu octalink, chociaż faktycznie wyglądało jak H2. Tak czy inaczej, nie przejmowałbym się na razie starym suportem i pomierzył mufę - długość i szerokość wewnętrzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Przepraszam za wprowadzenie w błąd ale pierwsze zdjęcie jest poglądowe bo nie miałem szosy pod ręką - chodziło mi jedynie o wskazanie części. To jest tak jak pisze Danuel octalink. Suport stary to Shimano Dura-Ace 7700, gdzie długość osi / szerokość korpusu to 109.5mm/68mm. Jak widać w tle na zdjęciu mam już nowy suport i chce go zamontować tylko stary który totalnie się zajechał i rozsypał ultra mocno się zapiekł i za cholerę nie chce oddać tego CHOLERNEGO pierścienia. Pierścień z drugiej strony ładnie siedzi w ramie i przy montażu nowego suportu wystarczy go przesmarować. W tym przypadku można wydłubać z tego zapieczonego pierścienia co się da a pozostałości po suporcie, które w nim zostaną naciąć od środka i przez zagięcie do środka jakoś to wyciągać. Problem w tym, że zapewne nie obejdzie się bez śladów odkształceń i jeżeli wszystko mam na wierzchu chciałbym przy okazji a przede wszystkim możliwości założyć nowe pierścienie i spać spokojnie.... tylko jak to ustrojstwo namierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Poszperałem po necie i nasuwa się jeden wniosek. Musisz kupić suport na Octalink do szosy i będzie to samo. To ustrojstwo o którym piszesz jest zintegrowane z miskami to raz. Dwa udało Ci się zdjąć sam pierścień czy razem z miską go masz? Odczytaj parametry z Twojego suportu i kup taki sam. Tutaj przykładowy suport octalink pod szosę. https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-105-bb-5500-pd735/ Miska po prawej jest stała, zintegrowana z suportem, natomiast prawa jest zdejmowana. Powinieneś wkręcić to w mufę i musi działać. Dura Ace wygląda na to że z dwóch stron miał takie pierścienie i był dostosowany pod dwa rodzaje muf 68 i 70 mm. Spróbuj w ten sposób. Mam nadzieję, że pomogłem. Edit: tutaj spójrz na dane techniczne https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/duraacetrack-7710/BB-7700.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Tak jak piszesz jest miska zdejmowalna i zintegrowana. Zdejmowana się ładnie wykręciła a PIERŚCIEŃ w który była wkręcona został w musie i siedzi tam ładnie i nie widzę potrzeby go ruszać. Reszta suportu (ze stałą miską) wykręciła się z mufy razem z PIERŚCIENIEM. Teraz problem poleca na odzyskaniu wykręconego PIERŚCIENIA ze starego suportu, bo dziadostwo jest zapieczone a co więcej oba elementy (miska i ten pierścień) są aluminiowe co może utrudnić cały zabieg. Mając wszystko na wierzchu wolę już i pierścienie wymienić na nowe, przesmarować po bożemu i mieć spokój. Warianty o których piszesz 68mm a 70mm warunkują jedynie szerokość suportu w tym wymiarze: Więc szerokość suportu dalej jest taka sama i trzeba jakiś REDUKTOR / PIERŚCIEŃ do tego, żeby dopasować się do mufy ramy, która ma ok. 39.5 (mierzone z tego pierścienia po gwincie). Kupiłem identyczny suport jaki był zamontowany. Skąd ten pierścienie mogą być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Dobrze to rozumiem? *Więc szerokość suportu=średnica suportu Na czerwono zaznaczona ta sama część w dwóch takich samych suportach. Na Żółto poszukiwany PIERŚCIEŃ, który jest dodatkowo nakręcony na miskę suportu. Drugi ten pierścień (którego nie ma po lewej stronie starego suportu) siedzi w mufie ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Szerokość suportu to nie średnica. Szerokość mierzysz od lewej do.prawej strony mufy suportu. Zmierz mufe i nowy suport. Jak szerokość między miskami się zgadza to montuj. Według nie to troche konstrukcja suportów Octalink się zmieniła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Mufa ramy bez pierścienia to 39mm (z tej strony suport wykręcił się z PIERŚCIENIEM): Z drugiej strony został pierścień i jego wewnętrzna średnica to 35mm: Więc PIERŚCIEŃ to redukcja o 4mm. Jak namierzyć tego delikwenta żeby nie stracić nerwów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 To wcześniej w 100% się nie zrozumieliśmy o co chodzi. W mufie po stronie gdzie jest średnica 39 mm jest gwint, czy nie? Zmierz proszę średnicę miski nowego i starego suportu. P.S. Moim zdaniem tak czy inaczej tą nazwijmy roboczo "redukcję" trzeba wykręcić z ramy żeby potem na przyszłość nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 19 Marca 2020 Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Trochę za bardzo kombinujesz @bogus92. BSA to standard 1,37 cala czyli prawie te 35 mm. Tutaj widać, że mufa ma więcej i widać że z obydwu stron trzeba te pierścienie wkręcać bo merida musiała mieć jakiś genialny pomysł lata temu. Nic się nie zmieniło, i producenci dalej próbują wymyślać "lepsze" standardy tylko zamiast kombinować z BSA, bawią się w złe rozwiązywanie kwestii Press fitów. Trochę szukam po internecie, i może te redukcje mają zapobiegać jakimś reakcją ze stalą czy coś? Jednak rama jest magnezowa. Problem w tym, że tego nie idzie dostać nigdzie. Chyba musiałbyś kupić drugi rower żeby z niego to wyciągnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2020 Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Właśnie tego się obawiałem, że to jakiś śmieszny adapter meridy. Ja bym uderzał do samego producenta czy nie mają gdzieś w kącie magazynu takiego dzynksu. O presfitach nie zaczynajmy, bo odkąd się o nich dowiedziałem, to zastanawiam się czyj to był pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 2 godziny temu, Lawstorant napisał: Trochę za bardzo kombinujesz @bogus92. BSA to standard 1,37 cala czyli prawie te 35 mm. Tutaj widać, że mufa ma więcej i widać że z obydwu stron trzeba te pierścienie wkręcać bo merida musiała mieć jakiś genialny pomysł lata temu. Nic się nie zmieniło, i producenci dalej próbują wymyślać "lepsze" standardy tylko zamiast kombinować z BSA, bawią się w złe rozwiązywanie kwestii Press fitów. Trochę szukam po internecie, i może te redukcje mają zapobiegać jakimś reakcją ze stalą czy coś? Jednak rama jest magnezowa. Problem w tym, że tego nie idzie dostać nigdzie. Chyba musiałbyś kupić drugi rower żeby z niego to wyciągnąć... Masz rację, zwyczajnie na początku nie zrozumieliśmy się z @Elliopoul co do średnic owych redukcji. Początkowo była mowa o pierścieniu dystansowym. Zalazłem redukcje do suportów PressFit na BSA, natomiast z gwintowanej mufy 39 mm na BSA brak. Moim zdaniem na ten moment są trzy wyjścia: 1. odzyskać za wszelką cenę redukcję, która została na misce suportu, 2. Udać się do Meridy i próbować coś kupić z czeluści magazynu, 3. Znaleźć człowieka, który dorobi coś takiego na wymiar. Jak widać jest to wymysł Meridy i zapewne gdziekolwiek indziej ciężko będzie to dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elliopoul Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Nie będę wylewał żali co do ,,fachowców'', na których trafiłem ale w końcu trafiłem na odpowiednią osobę, która powiedziała ,,nie no - da się''. No i się dało: Mam nadzieję, że gwinty całe i pójdzie gładko. To jest ten moment w którym mówię sobie, że w zimie będę wszystko przesmarowywał Gość powiedział, że bez problemu może to wytoczyć z aluminium na spokojnie. Dzięki za zaangażowanie i pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.