Prz Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Jak mówisz, że typowo bulwarowe użytkowanie, to kierowałbym się w stronę Schwalbe Super Moto X 27.5x2.4 lub 2.8, idealnie pasują pod te potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Miałeś z nimi jakąś styczność? Boję się że w lekkim terenie czy jak będzie trochę wilgotno mogą łapać uślizgi na zakrętach. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia z oponami o podobnym bieżniku (ale też znacznie węższymi bo 1,4-1,75. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 28 Marca 2020 Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Osobiście nie, ale podróżnik (http://cyclingabout.com), który jedzie przez całą Amerykę, od jakiegoś czasu ich używa w rozmiarze 2.4 i sobie chwali, a jeździ w najróżniejszych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybszy Napisano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Jeszcze jedna zaleta "klocków". Jak tylko zaczyna się kończyć bieżnik na moich oponach ok 70-80 % zużycia (stają się gładkie), zauważam, że dętki częściej ulegają przebiciom nawet od drobnych przedmiotów typu kolce róży, drobnica z potłuczonego szkła itp. To nigdy nie ma miejsca kiedy na grzbiecie jest jeszcze wyraźny i wysoki bieżnik. Wydaje mi się, że nierówna powierzchnia ułatwia omsknięcie wszelkich ostrych przedmiotów. Podobnie działają przecież warstwy antyprzebiciowe. Swoje robi też suma grubość samej osnowy opony + 2-3x większa grubość właśnie klocka. W typowej gładkiej oponie chronią jedynie 2-3 mm i ewentualna dętka. Jakiś czas temu kupiłem KENDA model K892 z normalną cena dla ludzi bez kompleksów :) ok 30 pln. Dość duża powierzchnią klocków wróży znośne opory ruchu i dobrą trwałość. Porównam w odniesieniu do modelu Small Block 8. Swoją drogą powyższy SM8 też ma już sporo znacznie tańszych klonów... np niejaka M428 AWINA: https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-drutowana-27-5-x-2-10-8109652563 też będę zamawiał. Jedno jest pewne żadna sama nie pojedzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.