Fkonopka Napisano 15 Marca 2020 Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Cześć. Powoli przymierzam się do zakupu nowego roweru i wybór padł na "fulla" z silnikiem. Nie mam pojęcia jaką marką się kierować i czy patrzeć na to gdzie bateria jest umieszczona (bo czy przy zniszczonej baterii umieszczonej w ramie trzeba ją ciąć?) Ważną cechą dla mnie jest też żeby silnik nie dawał oporu po wyczerpaniu baterii lub po przekroczeniu 25km/h. Na allegro znalazłem coś takiego,model chyba z 2018r https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-haibike-sduro-fullseven-lt-5-0-l-7710226512?reco_id=7b9ca181-66a9-11ea-903f-b026284c3910&sid=214dee23af5dacba6db9ec985d2421ccbc3b0218e9654c1f9eeca650c7d606e7 opłaca się jechać i zobaczyć czy lepiej już czegoś szukać w nowszych modelach? Ewentualnie coś takiego tylko bateria maława https://rower.com.pl/focus-jam2-6-7-plus-1996795 Boje się że po roku będzie się działo to co koledze z tematu Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 15 Marca 2020 przez Fkonopka Cytuj
WaGiant Napisano 15 Marca 2020 Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Ramy nie trzeba ciąć W każdym markowym rowerze łatwiej albo trudniej ale da się ją wyjąc . Co do oporów to Bosch na pewno daje spore . Brosse nie daje w ogóle bo dołącza fizycznie silnik od napędu . O silnikach shimano i yamahy różnie mówią . Nie jeździłem ale z artykułów w Bikeboard wynika że też dają opory . Trochę było dyskusji na ten temat . Dział elektryków nie jest duży więc proponuję przeczytać wszystko ! Ten Focus ma faktycznie mały aku wbudowany ale zdaje się że można podłączyć drugi zewnętrzny wtedy pojemność x2 . Chyba . Sklep w Rudzie jak najbardziej ok ale ....przy zakupach osobistych . Kupowanie tam przez neta odradzam . A tak w ogóle przy kupnie fula zainteresowałbym się oprócz silnika systemem amortyzacji . Aha , nie demonizowałbym oporów silnika . Nawet z Boschem da się jechać ponad 25km/h , oczywiście w sprzyjającym terenie . Z drugiej strony ciągnięcie ponad 20kg kloca z V > 25km/h bez wspomagania nie jest dobrym pomysłem . Na rowerze z Boschem po płaskim 2 km mogę tak jechać , 5 mogę ale 20 nie ma sensu . W ogóle e-bike ma sens tylko w górach , a tam podjazdy robi się na prądzie . Aha2 , w ubiegłym roku było specjalne wydanie Bikeboardu poświęcone e bikom . Może w empikach jeszcze mają , może będzie nowe na wiosnę . Warto przeczytać . Aha3 , ten Haibike ma przednią przerzutkę . Jestem gorącym zwolennikiem napędów 3x.... w zwykłych MTB ale w e uważam że to zbędne i irytujące . Uważam że 10 , max 11 biegów to optimum . Edytowane 15 Marca 2020 przez WaGiant 1 Cytuj
Fkonopka Napisano 15 Marca 2020 Autor Napisano 15 Marca 2020 ok, dzięki za odpowiedz. bo teraz będe patrzył bardziej w stronę baterii w ramie. Jeździłem na haibiku z 2012r z silnikiem boscha i po przekroczeniu 25km/h była masakra dlatego tak mnie od tego jakoś odrzuciło. Z tego co wyczytałem podobno Shimano steps e8000 daje mniej odczuwalny opór. Ogólnie nie chce kupować przez neta bo chciałbym na ni usiąść. No i czeka mnie przeczytanie działu ebika Dzięki. Cytuj
WaGiant Napisano 15 Marca 2020 Napisano 15 Marca 2020 Weź pod uwagę że: 1. po płaskim asfalcie na zwykłym rowerze zawsze pojedziesz szybciej niż na e ( nie mówię o odblokowanych i innych ,,wynalazkach " ) , a w terenie czy na podjazdach 25km/h wydaje się przyzwoitą prędkością więc ta jazda bez prądu to trochę teoretyzowanie 2 . 2012 w e-bikach to prehistoria , technologia idzie do przodu , jeśli silnik Boscha to tylko linia cx , a i ona ma już kilka wersji 3 . z niektórych rowerów ze zintegrowanym aku wyjęcie go jest dość kłopotliwe więc jeśli nie masz możliwości ładowania w rowerze trzeba to sprawdzić aha , w Rudzie można zrobić jazdę próbną . W każdym razie tak było w ub roku , 2 lata temu też byłem przy kupnie e dali 2 rowery i .... zapomnieli o nas Cytuj
Gość Napisano 15 Marca 2020 Napisano 15 Marca 2020 @Fkonopka..ale co mi sie dzieje ..? Wybrałem świadomie i subiektywnie, wszystko działa ok @WaGiant Pisze słusznie i ma rację co do wyboru ..warto sprawdzić kilka wariantów zanim się coś wybierze...z mojej strony, mogę potwierdzić, że shimano to dobry wybór . Przyszłość jest w kierunku takich firm jak Fazua..ale to potrwa parę lat . Cytuj
Fkonopka Napisano 15 Marca 2020 Autor Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Z tego co wyczytałem wczoraj to "jakość" baterii drastycznie spadła, ale jeżeli baterie da się normalnie wymienić lub dokupić drugą to problem raczej znika. Chyba że mi się coś pomyliło i już sam nie wiem gdzie to czytałem Edytowane 15 Marca 2020 przez Fkonopka Cytuj
chudzinki Napisano 16 Marca 2020 Napisano 16 Marca 2020 11 godzin temu, WaGiant napisał: W ogóle e-bike ma sens tylko w górach A jakieś uzasadnienie tego stwierdzenia? 15 godzin temu, Fkonopka napisał: Ważną cechą dla mnie jest też żeby silnik nie dawał oporu po wyczerpaniu baterii lub po przekroczeniu 25km/h. Wydaje mi się, że opory ze strony silnika będą niezauważalne w porównaniu z ogólną wagą takiego roweru. Najważniejsze to miękkie przełożenia żeby w razie "W" zjechać z trasy . 1 Cytuj
radziuGD Napisano 16 Marca 2020 Napisano 16 Marca 2020 10 godzin temu, Fkonopka napisał: ale jeżeli baterie da się normalnie wymienić lub dokupić drugą to problem raczej znika. problem może i znika ale cena baterii pozostaje niestety wysoka, np: https://sklepebike.pl/pl/p/MODULOWA-BATERIA-FOCUS-TEC/720 1 Cytuj
Gość Napisano 16 Marca 2020 Napisano 16 Marca 2020 @Fkonopka ..zmień „powolne przymierzanie „ na szybsze ..bo, okazja ucieknie sprzed nosa https://www.canyon.com/pl-pl/start-of-season-sale/?prefn1=pc_welt&hideSelectedFilters=true&prefv1=Rower górski Cytuj
WaGiant Napisano 16 Marca 2020 Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) chudzinki - co tu uzasadniać ? To praktyka . W łatwym terenie , a tym bardzie płaskim jazda na zwykłym rowerze jest szybsza i przyjemniejsza . Biorąc pod uwagę dalszą część twojej wypowiedzi zapytam ile km przejechałeś w górach na e ? Edytowane 16 Marca 2020 przez WaGiant Cytuj
chudzinki Napisano 16 Marca 2020 Napisano 16 Marca 2020 Wcześniej napisałeś "tylko w górach", więc to zasadnicza różnica. Bardzo jestem ciekawy praktycznego uzasadnienia . Cytuj
Fkonopka Napisano 16 Marca 2020 Autor Napisano 16 Marca 2020 7 godzin temu, Kemusi napisał: @Fkonopka ..zmień „powolne przymierzanie „ na szybsze ..bo, okazja ucieknie sprzed nosa https://www.canyon.com/pl-pl/start-of-season-sale/?prefn1=pc_welt&hideSelectedFilters=true&prefv1=Rower górski Może nie ucieknie, muszę poczekać ze trzy tygodnie do zakupu. Pierwszy raz widzę rower z tak umiejscowionym tylnym amortyzatorem jak w tym modelu spectral. Cytuj
Gość Napisano 16 Marca 2020 Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) Spectral ..to rewelacja , sam przymierzałem się do tego roweru ,ale skończyło się na Jam2 . Oczywiście nie żałuję decyzji , bo to udana konstrukcja a mnie bardzo zależało na relatywnie niskiej masie (20 kg) , Spectral, to ponad 23 jeśli dobrze pamiętam . Edytowane 16 Marca 2020 przez Kemusi Cytuj
Fkonopka Napisano 21 Marca 2020 Autor Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) Byłem już prawie pewny że kupie tego spectrala 6.0 ale wpadł mi w oko właśnie focus jam2 9.6 plus i już mam mętlik w głowie. Jednak ta bateria w tym canyonie niezbyt estetyczna ale z drugiej strony większa pojemność a czy opłaca się dorzucać z 2tys do focusa nie wiem... Edytowane 21 Marca 2020 przez Fkonopka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi