Skocz do zawartości

[tylna piasta] Boost 141 w treku

ThePiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam rame treka x caliber8 i jakoś rok temu wymieniałem koła. Niestety byłem troche niedoinformowany i kupiłem koła z rozstawem osi 135x10 i gdy dziś chce wymienić paste to żadnej nie ma pod 141 boost i tu pytanie jaką musze kupić piaste żeby pasowała albo gdzie znajde end-capy pod jakąś konkretną piaste.

Napisano

tak to jest kiedy producent uszczęśliwia Cię standardem boost, ale nie uważa że zasługujesz na oś 12mm :)

masz 3 wyjścia:

1/ u ogarniętego dealera treka zamawiasz słabej jakości OEM formulę (ok 200zł)

2/ kupujesz budżetowe shimano (np fh-mt200) w wersji B jak boost  - jesteś skazany na centerlock ale bez czekania i taniej, jest jeszcze MT500 ale tylko z bębenkiem 12s microspline

3/ kupujesz choćby takiego novateca 12x148 i endcapy do QR, no i zacisk 141 - novatec może tylka nie urywa ale jest duzo lepszą piastą niż 2 poprzednie

Napisano

fh-mt200 kosztuje 60pln, endcapy do Novateca 40pln bez piasty.
Szczerze, piasty Shimano są nie do za-nia, a te w standardzie boost mają kule armatnie w łożyskach. Po co przepłacać? I w czym te maszynowe łożyska są lepsze w terenie?

Napisano

Tanie Shimano po sezonie bywają w stanie agonalnym. Brak uszczelnień i chińska stal widelcowa z której zrobiono konusy i bieżnie wdają się we znaki. Żeby to jakoś się trzymało to trzebaby co 1-2kkm rozbierać, czyścić, smarować...

W przyzwoitych "maszynach" okresowy przeglądy są banalne i beznarzędziowe a łożyska bez żadnej ingerencji wytrzymują często ponad 20kkm.

Napisano

Dokumosa
Serio uważasz że łożyska maszynowe w terenie sprawdzają się bardziej? Używam obydwu rodzajów, obydwa trzeba konserwować i bez względu na uszczelnienia wilgoć jest w obydwu.
Fakt tych 200 nie używam długo ale wcześniejsze tanie Shimano nie mam zastrzeżeń. Podaj model piasty Shimano który Cię rozczarował, będzie pożytek.
Pozdrawiam.

Napisano

To nie chodzi o to co uważam tylko z czym się na codzień spotykam. A robię w tym blisko 20 lat.

Co do piast Shimano to alivio z początku XXI w. były o niebo trwalsze niż współczesne deore. A np. ostatnia trzycyfrowa generacja XT była tak tandetna jak piasty z ali kosztujące 30zł. Inżynierowie z Shimano poszli nawet ostatnio kilka kroków dalej w kwestii uszczelnień - niektóre piasty (jak np. tx505) mają widoczne z zewnątrz kulki.

Odnośnie maszynówek to oczywiście przeglądy są zalecane, sam jestem ich zwolennikiem jednak 99,9% traktuje je bezobsługowo do czasu wymiany łożysk. I fakt, piasty te potrafią być zgniłe w środku ale zrobily te naście czy dziesiąt tysięcy na fabrycznych łożyskach (a po ich wymianie znowu będą tyrane na takich dystansach bez zaglądania do środka). No i przede wszystkim maszyna maszynie nierówna. 

Napisano

Wlasnie mam novateca 135x10 a chciałbym go zmienić. Jakie polecacie piasty tak do 500 zł które głośno cykają . I gdzie bym mógł kupic end-capy?

Napisano

W novatecach wymienia sie osie, póki co nie widziałem żadnych osi 141mm do novateca. Także w novatecu na razie jest sprawa przegrana. 

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...