Mat2104 Napisano 14 Marca 2020 Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Witam, mam hamulce Sram guide r, jaki najlepiej olej do nich wlać ? Jest do nich jakiś nie drogi zestaw do odpowietrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davi_Serwis Napisano 14 Marca 2020 Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Normalnie możesz do nich lać płyn Dot 4 taki sam jak do hamulców w aucie. Dlatego, że DOT 4 to zespół określonych parametrów jakie ma posiadać płyn, a nie wytyczne co do jego składu płyny DOT poszczególnych producentów różnią się składem. Jak nie masz akurat w domu jakiegoś płynu DOT 4 to możesz kupić w motoryzacyjnym tylko nie kupuj jakiegoś najtańszego sikacza. Z tego co słyszałem, hamulce z najtańszymi płynami działają gorzej, ale sam tego nigdy nie sprawdzałem. W rowerowym kupisz dokładnie to samo tylko, że drożej. Teraz, Mat2104 napisał: Jest do nich jakiś nie drogi zestaw do odpowietrzenia? Najtańszy opłacalny zestaw ma chyba 4 Your Bike. Zwróć uwagę jak wygląda śruba do odpowietrzania w zacisku. Starsze Guidy miały po prostu śrubkę-korek jak wszystkie starsze Avidy. W nowszych trzeba mieć odpowiednią końcówkę, która ułatwia odpowietrzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mat2104 Napisano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Teraz, Davi_Serwis napisał: Normalnie możesz do nich lać płyn Dot 4 taki sam jak do hamulców w aucie. Dlatego, że DOT 4 to zespół określonych parametrów jakie ma posiadać płyn, a nie wytyczne co do jego składu płyny DOT poszczególnych producentów różnią się składem. Jak nie masz akurat w domu jakiegoś płynu DOT 4 to możesz kupić w motoryzacyjnym tylko nie kupuj jakiegoś najtańszego sikacza. Z tego co słyszałem, hamulce z najtańszymi płynami działają gorzej, ale sam tego nigdy nie sprawdzałem. W rowerowym kupisz dokładnie to samo tylko, że drożej. Najtańszy opłacalny zestaw ma chyba 4 Your Bike. Zwróć uwagę jak wygląda śruba do odpowietrzania w zacisku. Starsze Guidy miały po prostu śrubkę-korek jak wszystkie starsze Avidy. W nowszych trzeba mieć odpowiednią końcówkę, która ułatwia odpowietrzanie. Ok, dzięki Samochodowy DOT 5.1 zamiast DOT 4, będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 14 Marca 2020 Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 DOT 5.1 oraz DOT 4 można ze sobą mieszać i oba będą działały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.