abdesign Napisano 14 Marca 2020 Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) Szosowe klamkomanetki shimano mają prędzej czy później problem z wyciąganiem linki. Manetka na początku gubi raz na jakiś czas a w końcu nie wybiera linki wcale. Powód jest prozaiczny ślizg/popychacz jest z plastiku i z czasem się wyciera, zresztą od samego początku jest zbyt cienki. Naprawa jest banalna i nie wymaga nawet rozbierania mechanizmu. Edytowane 14 Marca 2020 przez abdesign 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iluczak Napisano 22 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Królu złoty, a skąd wziąc taką niwą część? U mnie od jakiegoś czasu przerzucanie biegów wymaga pociągnięcia dalej niż tylko przeskoczenia zapadki. Inaczej linka przesuwa się minimalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Nie mam pojęcia skąd można wziąć nowy popychacz ... stąd moje "pogrubienie" starego kawałkiem przylepionego plastiku. Miałem nadzieję że to widać na zdjęciach... Ale... najpierw to ja bym sprawdził czy ten plastik faktycznie się już wytarł bo zwyczajnie brudna klamka też potrafi "popuszczać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 TYlko ze to zdaje sie nie dotyczy wszystkich klamkomanetek shimano, bo ten klocek jest ...w moich nie widzialem zebym takei cos mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 A Ty nie masz czasem któryś klamotek z gatunku 7020/8020? Przesiadłeś się na di2? Wszystkich to na pewno nie. Ale od czasów 5/6700/7900 przez 4700/5/6800/9000 do r7000/r7020 etc mają Numerek 2 na ilustracji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) Patrzylem na 6700 zanim to napisalem i nie widzialem, a to na schemacie to chyba R7000/R8000, przyznam ze do tej nei zagladalem. Edyta: Dobra, w 6700 tego nie ma, za to jest w 6800, rs675, r8000 ;-) czyli zakladam ze ten gowniany element wysepuje we wszystkich 11s Kolejna smutna niespodzianka, po tym jak wczoraj uswiadomiono mnie jak pekaja korby 11s Ultegry i DA :PP Edytowane 23 Listopada 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Ale to nie tam, że smutna niespodzianka. To działa dobrze bo daje poślizg dźwigience. I normalnie sobie to jako część eksploatacyjną kupisz... tylko wiadomo jak to jest w Polsce - Klik niemiecki sklep 3 juro wyślij za dodatkowe 10juro - bo u nas to zapomnij. To wytarcie które "reperowałem" jest w klamce po 4 sezonach a klamka dwa sezony czyli spędziła w błocie w przełajce... Ja to sprawdzałem w rowerach stojących w domu... 4700 / 5800 / 6800 / 7020 - w piwnicy mam 5700 to sobie popatrzę jak wrócę z pracy do domu. Bo to nie daje mi spokoju (piąteczka): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi