Roballinho Napisano 14 Marca 2020 Napisano 14 Marca 2020 Potrzebowałem na szybko tylne koło, więc kupiłem tanie i mam nadzieję w miarę dobre SHIMANO WH-MT500 Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem na obręczy dwa otwory. Są one po jej jednej stronie, symetrycznie względem łączenia. W jakim one są tam celu?
Mod Team durnykot Napisano 14 Marca 2020 Mod Team Napisano 14 Marca 2020 W Fulcrumach miałem takie otwory, widziałem też ,że któreś koła XTR miały. Nie ma to związku z tublesowaniem. Spotkałem się z dwom wytłumaczeniami: - otwory wentylacyjne do procesu spawania ( chyba najpierw spawają obręcz ,a później wiercą otwory pod nyple ) - otwory drenujące, żeby woda wypływała ( to pojawiało się najczęściej ). Z racji ,że żadne wytłumaczenie do mnie nie trafia, a Fulcrumy nie miały problemów z tublesowaniem, sprawa otworów została opatrzona nagłówkiem " Olej to i zapomnij ". Można sobie dopisać, ze pewnie dokładnie wyważali koło, a w tym miejscu było za dużo i musieli jakoś to zabalansować.
Gość Napisano 14 Marca 2020 Napisano 14 Marca 2020 Nic szczególnego, w dużej ilości kół to widziałem. Według mnie otwór żeby wypływała woda.
Davi_Serwis Napisano 14 Marca 2020 Napisano 14 Marca 2020 Ten otwór ma kilka zastosowań, ale główne jest chyba właśnie takie żeby wypływała woda. Mam karbonowe koła i w nich też są otwory na boku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.