TheJW Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Przeglądając stronę DT Swiss trafiłem na artykuł i film dotyczący konwersji kół na system bezdętkowy. Niby nic nowego i ciekawego, ale... W 55 sekundzie filmu instruktażowego pojawia się na ekranie komunikat o naklejeniu taśmy na zakładkę - wiadome. Natomiast poniżej jest mniejszą czcionką napisane, że "Wszystkie asymetryczne obręcze muszą być oklejone dwiema wartwami taśmy". Mówiąc szczerze trochę mnie to zaskoczyło. Może nie było tego dużo, ale kilka kół już okleiłem i nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem. Czy ktoś zna powód, dla którego powinno się tak robić? Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Skoro taki gracz jak DT umieszcza tego typu informację, to coś musi być na rzeczy. Druga kwestia to wentyle - na zagranicznych forach spotkałem się z problemem pod tytułem "asymetryczne obręcze - asymetryczne wentyle", cokolwiek miałoby to znaczyć. Faktycznie, otwory na nyple są umieszczone z pewnym przesunięciem, natomiast ten na wentyl jest umieszczony tradycyjnie, czyli centralnie. W związku z przesunięciem grzbietu obręczy jest on zatem wywiercony nieco po skosie. Ale czy naprawdę jest to aż takim problemem, że trzeba zawracać sobie głowę szukaniem jakichś nietypowych wentyli? Zwykły Trezado z okrągłą stopką i oringiem pod nakrętką nie wystarczy? Moim zdaniem to lekka przesada, ale jak wyżej - może coś jest na rzeczy? edit: Podniesłem się od kompa i posz-ŁEM (proszę mi tu automatycznie nie poprawiać, bo piszę tak specjalnie ) to sprawdzić, bo mówię - nie wyczymię! Włożyłem wentyl i tu przyszło olśnienie - przecież szczelnie ma być wewnątrz! To stopka wentyla ma być dobrze uszczelniona z wnętrzem obręczy. Nakrętka jest po to, żeby wentyl się nie cofał, a oring...żeby nakrętka się nie zapiekła przy zbyt mocnym dokręceniu do obręczy, żeby nie rysowała obręczy? Tylko co z tą taśmą...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.