VIP156 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Witam. Dzisiaj miałem zamiar wymienić suport z klasycznego kwadratu na hollowtech. Tydzień temu postanowiłem wyciągnąć korby i wyczyścić wkład suportu, korby oraz mufe. Wszystko poszło gładko i wkręciło się znów. Jednak zważając na ogólny zły stan łożysk i wiek korb postanowiłem zakupić nowe wraz z suportem hollowtech. Prawa miska wkręciła się bez problemu, jednak lewa przeskakiwała i już na samym początku nie chciała się równo wkręcić. Zauważyłem uszkodzenie gwintu na początku mufy. Moje pytanie brzmi, czy coś da się z tym zrobić ? Nie jestem w stanie kupić nowej ramy gdyż nie mam na to pieniędzy. Rama to dartmoor street fighter 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Przypuszczam, ze nie bedziesz mial odpowidnich rozmiarow "narzynki". Jakims bardziej precyzyjnym pilnikiem moglbys poprawic naciecia gwintu, tak aby miska zlapala rowno gwint i mozna byloby ja wkrecic do konca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Zadzwonić do najbliższych sklepów/serwisów rowerowych i zapytać czy mają gwintownik do muf. ( ktoś ma na pewno ) i podpytać o koszt ( trwa 3 min ) i zanieść ramę/rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIP156 Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Ale na ogół rzecz biorąc nie jest to nic poważnego, czego nie dałoby się zrobić ? Jestem już dziś wściekły bo pogoda dopisuje żeby rozpocząć sezon a tu taka niespodzianka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Każdy warsztat metalurgiczny zrobi ci to od ręki za "2 piwa". Przynieś im tylko tą miske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIP156 Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 To jeszcze tylko zapytam czy ta plastikowa osłonka może zostać w ramie ? Bo druga miska weszła do końca bez problemu i nie mam ochoty jej wyciągać, żeby nie było drugiej takiej niespodzianki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Wyjąć wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Może zostać, będzie działać tak samo jak metalowa tylko jak się zapiecze i ją obrobisz to może znowu być problem z odkręceniem. Jak mi się zapiekła plastikowa to musiałem wiercić wiertarką i sporo kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Stary co Ty pleciesz. Nie może nic w środku zostać. Ty chyba nigdy nie widziałeś jak się gwintuje mufę. Z OBU stron jednocześnie. Zeby było osiowo zrobione, prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Poprawić gwint w lufie a potem jeszcze splanować krawędzie bo będzie płacz, że suport ht wytrzymał 1000km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Jak wyżej - gwintowniki do mufy i da się ją poprawić. Tylko nie za dwa piwa, bądźmy poważni. Serwis też musi z czegoś żyć, a mało kogo stać żeby mieć gwintownik w domu. I nie sezon w pełni tylko siedzieć w domu, kwarantanna! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 6 godzin temu, SoloTM napisał: Nie może nic w środku zostać. Zrozumiałem że kolega chce zostawić jedną miskę plastikową a drugą metalową 2 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Tylko nie za dwa piwa, bądźmy poważni. W moim lokalnym warsztacie poprawiali mi gwint z jednej strony i zawołali 10zł, "za 2 piwa" nie przypadkowo dałem w cudzysłów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 W takim razie znamy inny cennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.