nbk Napisano 9 Marca 2020 Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Cześć, mam do wymiany dużą tarcze (52t) mechanizmu korbowego Oval Concepts 300 / tarcze Praxis Works (5 śrub, 110BCD, suport BB86). Poza stroną producenta (koszt 150$) nigdzie takiej tarczy nie znalazłem. Jakie alternatywne rozwiązanie mógłbym zastosować? Pewnie wymiana całego mechanizmu korbowego, ale na jaki żeby to wszystko pasowało, chyba że da się tam wcisnąć inną tarczę? Może to głupie pytanie, ale wolę głupio zapytać niż się potem bawić. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dopasujesz prawie każdą o 52 zębach i BCD 110, więc wybór jest spory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nbk Napisano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 1 godzinę temu, bogus92 napisał: Dopasujesz prawie każdą o 52 zębach i BCD 110, więc wybór jest spory. Mogę zatem prosić o jakieś link do sklepów/aukcji? Szukałem w sieci i ciagle znajduje albo na 130 mm albo, że nie pasuje do napędów 11 rzędowych. A jak już coś mam to jest na 4 śruby, a nie 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nbk Napisano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 3 godziny temu, bogus92 napisał: Dopasujesz prawie każdą o 52 zębach i BCD 110, więc wybór jest spory. Znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/tarcza-szosowa-stronglight-rozstaw-110mm-52t-zew-7520110772?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Tylko, że jest napisane, że jest do napędów 9 i 10 rzedowych. Na pewno nie będzie to pasować (w sumie to co mogło by stanowić przeszkodę)? Jeżeli nie to pozostaje NoQ. I jeżeli ten Stronglight by pasował to czy warto dopłacić do NoQ (inny stop aluminium). Poniżej link do NoQ: https://www.cyklomania.pl/rotor-koronka-noq-110bcd-zewnetrzna,id4906.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Obie podane powinny pasować. To czy zębatka jest do napędów 9/10s nie oznacza że nie będzie działała w 11s. Jeśli się mylę proszę aby ktoś mnie poprawił. Pozostaje jeszcze kwestia małej zębatki w twojej korbie, bo jeśli jest też w kiepskim stanie to może warto rozważyć zmianę korby np. na Shimano 105, na allegro są nawet ponożej 350 zł, a to koszt niewiele wyższy od nowych dwóch zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Marca 2020 Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Bez problemu blat 10s będzie działał z łańcuchem 11s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nbk Napisano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Zakupiłem tą tarczę z firmy Stronglight i dziś już ją otrzymałem. Jednak teraz się zastanawiam czy ją montować, czy zwrócić i dopłacić do tarczy NoQ, która jest z innego stopu aluminium (7075), a ten Stronglight jest z 5083. A oto informacja z pudełku (jest w załączniku). Co o tym myślicie? Nie jestem oczywiście jakimś wybitnym zawodnikiem, ale nie da się ukryć, że jeżdżę na rowerze dla sportu, ściągam się, więc są pewne obciążenia treningowe. I tutaj pytanie czy to gorsze aluminium po prostu się szybciej zużyje czy może dojść do jakiegoś niebezpiecznego zniszczenia podczas jazdy? Czy też będzie znacznie gorsze przełożenie mocy, czy to jakieś kosmetyczne różnice nie znaczące dla amatora. Z góry dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Może mieć teochę mniejszą wytrzymałość na ścieranie. Skąd informacja, że masz stop 5083, a nie 7075 o której masz informacje obok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nbk Napisano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Teraz, bogus92 napisał: Może mieć teochę mniejszą wytrzymałość na ścieranie. Skąd informacja, że masz stop 5083, a nie 7075 o której masz informacje obok? Jest z przodu opisane, że to 5083. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Odpisalem na szosa.org, napisze i tu. 7075 ma lepsze, nie tylko, wlasciwosci mechaniczne, jest twardszym i sztywniejszym stopem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.