Skocz do zawartości

[Garmin Edge 530] jak zaimportowac ślady ?

wkg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej !

Zakupiłem sobie Gamina Edge 530. Głównie z myślą o tym, by importować fajne ślady, tracki kolegów których jazdy widzę na Stravie i sobie po nich jeździć. Całą resztę potrzebnych funkcji właściwie zapewnia mi dotychczas Endomondo,  Strava i KaMAp na smartfonie + Training Peaks. Chcę sobie w miarę komfortowo bez sięgania do kieszeni jeździć po "cudzym" śladzie - to główne zastosowanie.

No i niestety nie umiem tego zrobić : ( Garmin Connect ma opcję importu danych ale wymaga danych o czasie a GPX czy TCX wyeksportowany ze Stravy takich danych nie zawiera. Przy próbie importu "Route" stavowego do Garmin Connect pojawia mi się błąd: "Wystąpił błąd podczas przesyłania. Spróbuj ponownie." OK, skopiowałem ręcznie plik GPX do folderu "Courses" w Garminie ale Garmin nie widzi tego pliku.

Z całą pewnością czegoś nie doczytałem, nie doszukałem ale spędziłem nad tym Garminem tyle godzin próbując zaimportować trasę, ustawić pola na wyświetlaczu że powoli mam dosyć :D

Wiecie może jak z tym importem tras ? 

Napisano

Tak robiłeś?

Cytat
  1. Plug in your Garmin
  2. On the website, navigate to your route or ride
  3. Otherwise, click the Export tab then click on your desired filetype, either TCX Course or GPX Track
  4. If your computer prompts you to save the file to a specific location, place it somewhere memorable like the desktop.
  5. Using the Finder, My Computer or other tool on your computer, open up the drive associated with the Garmin, usually labeled Garmin
  6. Open the Garmin folder located inside the Garmin drive.
  7. Click/drag the exported file from your desktop to the NewFiles folder.
  8. Safely remove the Garmin (Eject on an Apple machine) and unplug it from the computer
  9. After powering it on click the Courses icon and locate your route

https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-530/167241/best-tips

Nie jestem pewien, czy można wrzucać bezpośrendio do "Courses". Być może przenosząc pliki z "NewFiles" Garmin je jakoś dodatkowo indeksuje czy coś w tym stylu.

Robiłem to w 520 Plus ze dwa razy, ale już nie pamiętam. :D Raz chyba tak jak wyżej, a raz przez import do Garmin Connect i synchronizację urządzenia z telefonem.

Napisano

Nie. Importowałem do Garmin Connect albo kopiowałem do Courses. Zdaje się, że Garmin Connect przyjmuje tylko pliki z czasem bo akceptuje tylko pełnoprawne jazdy a w katalogu "Courses" trzyma sobie zapisane dane z jazd odbytych na Garminie. Pewnie potem podaje róznice czasów podczas jazdy - tak jak to robi z segmentami Stravy.

Ale dzięki, zrobiłem jak zacytowałeś i widzi :D Powinienem sam się tego doszukać  ale powoli mi się juz mąci w głowie od tych ustawień.

Jeszcze raz dzięki !

Napisano

Edge są rozbudowane i to bardzo, co faktycznie zwiększa czas na konfigurowanie, ale nie trzeba wszystkiego na raz, można po troszku w miarę jak się oswoi z urządzeniem :P Nie zniechęcaj się, po kilku tygodniach może miesiącach docenisz to, że tyle da się zrobić (choć prawda - czasem nieintuicyjnie). Ślady w Garminie nazywają się Kursami (Courses). Czyli klasyczne ślady-trasy. Gpx-y bez czasu i parametrów przejazdu (czasy mogą być no ale nie mają znaczenia). Sposobów na wrzucenie tego jest tyle, że głowa mała - w zasadzie po to tyle sposobów aby wybrać sobie swój ulubiony sposób i takowy używać.

Przykładowe sposoby, które zdarzało mi się użyć:

1. W panelu Garmin Connect możesz wybrać swoją przeszłą aktywność i na jej podstawie stworzyć kurs. Wchodzisz na: https://connect.garmin.com/modern/activities i wybierasz koło zębate z prawej i klikasz "Zapisz jako kurs":

tokyobike.thumb.jpg.d2116f9496c5a3f54aeb34dad9876a49.jpg

system automatycznie przeniesie Cię do panelu tworzenia kursu, gdzie możesz dokończyć tworzenie, wprowadzić nazwę itd.

2. Możesz od razu przejść do panelu ręcznego tworzenia kursu w Garmin Connect i ręcznie wyklikać trasę. Panel znajduje się w zakładce "Treningi", następnie "Kursy": https://connect.garmin.com/modern/courses W tym miejscu poznasz też ważną zasadę - kursy przypisane do konta w Garminie to nie są kursy w urządzeniu. Twój telefon wyświetli kursy stworzone w KONCIE, ale same nie przeniosą się do urządzenia. Musisz je wysłać poprzez kabel USB klikając na kurs i wybierając "Wyślij do urządzenia" (uruchomi się Express i wrzuci Kurs) lub z telefonu kliknąć na wybrany Kurs i analogicznie kliknąć wyślij do "Edge 530" - wtedy wrzucisz go bezprzewodowo poprzez połączenie z telefonem.

3. Do panelu online z punktu 2 możesz zaimportować plik GPX od kolegi, sprawdzić czy wygląda to dobrze, ewentualnie coś poprawić, zmienić nazwę itd. aby mieć 100% pewności, że wszystko wygląda tak jak chcesz.

4. Po prostu metoda napisana przez kolegę wyżej, czyli ręcznie przerzucenie pliku do folderu "NewFiles". Chyba wrzucanie ich od razu do "Courses" nie zadziała bo Garmin dokonuje tutaj jakiegoś wewnętrznego importu czy też konwersji podczas uruchamiana.

5. Stary program desktopowy: Garmin BaseCamp, w którym możesz kursy w obie strony: importować/exportować. Umiarkowanie wygodny, ale po podpięciu urządzenia po USB wyświetli Ci mapę z urządzenia, a nie Google Maps/HERE/OpenStreetMap jak to ma miejsce w Garmin Connect (tak ten www jak i ten na telefonie).

6. Sposób "w locie" ;) Nowy kurs możesz stworzyć klikając na telefonie w aplikacji Garmin Connect. Wygodne gdy Ci się spieszy, nie masz dostępu do komputera lub... uwaga uwaga: chcesz aby Garmin sam wygenerował Ci kurs o zadanej długości. Ta funkcja nazywa się: Metoda kreślenia: Automatycznie. Wybierasz ile kilometrów i jaki kierunek. Aplikacja sama wygeneruje przykładową przejażdżkę zaczynającą się w wybranym na mapie punkcie i kończącą się w tym samym miejscu o zadanej przez Ciebie długości w kilometrach. Jak dla mnie, osoby, która lubi zwiedzać na rowerze - super sprawa.

7. Jeżeli taki z Ciebie Strava-owiec :P to możesz uruchomić aplikację Connect IQ zwaną Strava Routes. Ta wyświetli zapisane "Routes" na Twoim koncie. Po wybraniu Route-a możesz go podejrzeć lub uruchomić nawigowanie.

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

Widzę wszyscy czytają uważnie i ze zrozumieniem... :D
Problem został rozwiązany 5 godzin temu. ;)

Czytałem Twój post i nawet się do niego odniosłem ;). Więcej sposobów na ten moment sobie nie przypominam.

Napisano

Chodziło mi bardziej o post pod Twoim, którego autor ewidentnie nie czytał co jest wyżej. Ty wrzuciłeś coś więcej - eksportowanie/tworzenie kursu.

Napisano

A my tylko dodaliśmy więcej kolejnego spamu.

To jest chyba ten moment, kiedy prosimy @safian lub innego z moderatorów o usunięcie zbędnych postów w tym wątku.. :P

Napisano

Spoko, każdy chciał dobrze i wyszło jak nigdy - zadziałało od strzała :D

Najbardziej mi się podoba metoda @TheJW i ją zastosowałem. Nawet sobie przejechałem :D 

Trochę to dziwnie działa - pewnie można dojść dlaczego i to poustawiać ale łeb już mi pęka, zabiorę się za to jutro : ) Mianowicie ślad wrzucony do "New Files" faktycznie jakoś jest konwergowany do "Course". So far so good :) Ale gdy zaczynam nawigować - wybieram Course i się zaczyna z 2 minutowe przeliczanie. Co on liczy mianowicie nie wiadomo bo ja chcę jechać po gotowym śladzie a Garmin mi proponuje własną, jego zdaniem wygodniejszą trasę trochę obok śladu prowadzącą do tego samego celu : ) Gdybym nie znał drogi to bym skręcał opłotkami ;D

I tak najtrudniejsze będzie ustawianie własnych pól. Na razie jeżdżę równolegle ze starym licznikiem : )

Tak czy owak bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

Napisano
7 minut temu, wkg napisał:

I tak najtrudniejsze będzie ustawianie własnych pól. Na razie jeżdżę równolegle ze starym licznikiem : )

Jak już ustawisz, to koniecznie zrób sobie backup Garmina (poza megadużymi plikami map). Zabawy z tym ustawianiem co nie miara, ja bym się chyba zapłakał, jakbym miał teraz robić to od nowa. :D A takie zbackupowane pliki można w razie czego przerzucić nawet na inne urządzenie.

Ja robię to przed każdą aktualizacją.

Napisano

Jak się nauczę robić backup :D

Cholerna maszyna, ma wszystkiego za dużo i nie wiadomo jak to powyłączać :)

Ja potrzebuje szybkość, szybkość średnią, kadencję, kadencję średnią, HR, HR średnie, moc, moc średnią, czas jazdy i przejechaną odległość. Może być na 2 ekranach. Na trzecim mapa z wysokością npm i to by było na tyle. I powyłączać te pierdoły na końcu jak uwodnienie, efekt treningowy itd. Podjazdy w drugiej lub trzeciej kolejności.

No, jeszcze gdzieś mogłyby być natłuczone TSS-y - pewnie na ekranie gdzie jest moc.

A na razie średnią mi pokazuje ale na jakiś "Lap"-ach które sobie sam zrobił :D

No nic, ten kawałek elektroniki mnie nie pokona ;D

Napisano

Hehe ... tak to próbuję robić : ) Chyba jestem mniej techniczny niż myślałem : )

OK, zaczyna mi się to kleić ! Dzięki Panowie, @arturooo3 - powinieneś zarządzać u Garmina produkcją manuali :)

Po prostu oni mają pewne domyślne ekrany włączające się kontekstowo (segmenty, podjazdy ...) + dowolnie konfigurowalne screeny. Na pierwszy rzut oka w szale nowej zabawki dosyć nieintuicyjne ale jest w tym metoda : )

Napisano

Dzięki, mam nadzieję, że coś pomogłem. Z trudnych tematów, które jeszcze z kolegą @FigoiFago udało się dzisiaj rozgryźć jest to odblokowanie map Trailforks. Opisaliśmy metodę na sąsiednim forum, podsyłam link, ponieważ może Ci się także przydać:

https://szosa.org/topic/2378-garmin-edge/page-421#entry412451

Natomiast to co mnie ciekawi abyś sam @wkg zbadał to synchronizacja TrainingPeaks. O ile dobrze pamiętam Ty korzystasz z TrainingPeaks do przygotowywania i planowania swojego sportowego harmonogramu. Podobno po sparowaniu konta z kontem Garmin zaplanowane treningi będą same ładowały się do urządzenia. Wtedy w dniu, na który mamy zaplanowany trening automatycznie urządzenie nam o nim przypomni w momencie, gdy będziemy chcieli się przejechać lub gdy wejdziemy w menu: "Training" -> "Training Plan". Tutaj fajnie temat opisany ponownie na wideo:

Ja obecnie z TrainingPeaks nie korzystam, ale może kiedyś się zainteresuję.

Napisano

OK.

Myślałem, że mapy Trailforks są już w urządzeniu : ) 

Obadam to Training Peaks ale chyba nie dzisiaj. Na razie sobie testowo sprawdziłem jak to działa ze Zwiftem - no działa. Tyle, że ja nie korzystam z Treaining Peaks do budowy workoutów bo ich narządko jest mocno ubogie : ) Robię sobie w Zwifcie lub po prostu w pliku tekstowym bo tak najszybciej.

Dotychczas nie sparowałem TP z Garminem. Po prostu po jeździe ręcznie sobie eksportuję *.fit lub *.TCX do TP i oglądam. 

Tak zupełnie poza konkursem - niezbyt sobie wyobrażam regularne treningi (workouts) wykonywane bez trenażera nawet na rowerze z pomiarem mocy. A nawet na trenażerze wolałbym chyba używać jakiegoś dedykowanego programu - Garmin to takie koło ratunkowe. Ale oczywiście sprawdzę i synchronizację i sterowanie trenażerem. W końcu bardzo przydatna możliwość - szczególnie w lato - gdy na kilka deszczowych dni nie opłaca się kupować np. Zwifta na cały miesiąc.

51 minut temu, arturooo3 napisał:

O ile dobrze pamiętam Ty korzystasz z TrainingPeaks do przygotowywania i planowania swojego sportowego harmonogramu.

Właściwie korzystam tylko do obliczeń obciążenia treningowego, Formy i analizy swoich jazd. Planuję głównie obciążenia - na więcej to nie mam wiedzy : (

Napisano

Ustawianie pól danych to droga przez mękę... :/ Ja mam u siebie 3 profile, każdy z inną ilością ekranów i danych...oj było zabawy! :D

A co do backupu - podłączasz Garmina pod kompa i kopiujesz wszystko poza plikami map.
Może zaprezentuję to na printscreenie - w moim przypadku zaznaczone są 3 największe pliki z danymi map, których nie trzeba kopiować, bo zajmie to dużo czasu. Chyba, że Edge 530 ma już szybsze USB, to wtedy można skopiować cały katalog "Garmin".

image.thumb.png.c0c4a0f52dc3462bacf495d3f1015e1d.png

Zdradzę Wam jeszcze pewien "sekret".
Jak otworzycie sobie plik "startup.txt", to zobaczycie coś takiego:

Cytat

<!-- Edit this file to display a message while your unit is powering on                -->
<!-- Allow one full power cycle after editing for your message to be updated           -->

<!-- Set the display number to the minimum number of seconds your message is displayed -->
<display = 0>

<!-- Type your message on the next line -->

Możecie pod ostatnią linią napisać wiadomość, która będzie wyświetlana na ekranie startowym! :)
Ja mam np. dodane:

Znalazca proszony o kontakt:
Imię, Nazwisko
Numer telefonu

Możecie też zmienić w linii <display = 0> czas wyświetlania komunikatu, ale wpłynie to na czas uruchamiania całego urządzenia.

Wygląda to tak:

Cytat

<!-- Edit this file to display a message while your unit is powering on                -->
<!-- Allow one full power cycle after editing for your message to be updated           -->

<!-- Set the display number to the minimum number of seconds your message is displayed -->
<display = 0>

<!-- Type your message on the next line -->
Znalazca proszony o kontakt:
XXXXXXXXXXXXXXX
XXX XXX XXX

Ja oczywiście z racji tego, że od lat siedzę w IT, bawiłem się też plikami konfiguracyjnymi i pozmieniałem sobie niektóre tłumaczenia na bardziej polskie, ale niewprawionym nie polecam, bo można sobie namieszać w ustawieniach. ;)

Napisano

No tak, czyli po prostu kopiowanie ; ) Proste.

Już doszedłem do ładu z tymi polami, mam ustawione tak jak chciałem. Pytanie oczywiście, czy jest to optymalne i ile razy będę to jeszcze zmieniał. Wszystko się na jednym ekranie i w jednym schemacie nie zmieści.  Też pewno będę miał ze trzy schematy.

2 godziny temu, arturooo3 napisał:

Podobno po sparowaniu konta z kontem Garmin zaplanowane treningi będą same ładowały się do urządzenia. Wtedy w dniu, na który mamy zaplanowany trening automatycznie urządzenie nam o nim przypomni w momencie, gdy będziemy chcieli się przejechać lub gdy wejdziemy w menu: "Training" -> "Training Plan". Tutaj fajnie temat opisany ponownie na wideo:

No tak dokładnie zrobiłem - paruje się ze strony TP. Jazdy które miałem w Garminie przeniosły się do TP (bo taką opcję wybrałem) oczywiście się duplikując, stworzyłem sobie workout w TP i powinien się jutro przenieść do Garmina. Się jutro zobaczy : )

Mnie bardziej interesuje przenoszenie danych o jazdach z Garmina do TP. Do Stravy idzie automatem, do TP zdaje się nie.

Wszystko zależy od topologii używanych programów. Ja mam tak: 

- Stravę traktuję jako repozytorium moich jazd. Rower, narty ... Bardzo fajna jest możliwość obserwacji swoich postępów na segmentach w czasie i porównanie z innymi.

- Garmina traktuję jako rejestrator (dotychczas Endomondo) + bieżący wyświetlacz (dotychczas prosta Sigma i Endo, Strava dla pulsometru) + mapy (dotychczas KaMap na smartfonie).  Mapy Garmina na razie mnie nie powaliły, reszta bardzo dobrze.

- Zwifta traktuję jako rejestrator działań na trenażerze + oczywiście zabawkę. Automat eksportuje do Stravy i Training Peaks.

- Training Peaks traktuję jako narzędzie do analizy i oczywiście równoległe repozytorium. Z planowania treningów na razie wykorzystuję tyko planowanie obciążeń.

W takiej topologii bardziej mnie interesuje automat Garmin->TP niż  TP->Garmin (takiego zdaje się nie ma), tu TP odpowiada za Push. Natomiast funkcjonalność kopiowania workoutów na dany dzień TP-> Garmin (czy Garmin->Zwift) jest bezcenna w wykorzystaniu TP przez trenerów którzy mogą w ten sposób rozsyłać podopiecznym zadania na kolejne dni : )

Napisano

Natomiast to co mnie ciekawi abyś sam @wkg zbadał to synchronizacja TrainingPeaks.

Działa. Dziś już jutro - workout sie przeniósł. Nie wiem tylko , jak i czy to współpracuje z trenażerem. Raczej nie współpracuje :(

Napisano

Pewnie, że współpracuje, tylko nie wiem czy podczas treningów jest ERG. Na pewno Edge wyświetla zakres „zadania” (np. zadanej mocy), zielone pole optymalne no i strzałkę gdzie w tym polu się znajdujemy. Nieważne czy chodzi o moc czy zadaną kadencję czy prędkość czy strefę tętna ^_^ Fajna opcja, która może się przydać podczas wykonywania treningów na świeżym powietrzu to segment nie na czas, a do kliknięcia przycisku LAP. Wtedy przejdziemy do kolejnego zadania w treningu po wciśnięciu LAP a nie po danym czasie. Niektórzy piszą, że dobrze im się to sprawdza w miastach gdzie czekają na zmianę światła, ja nie testowałem.

Automatyczna płynna zmiana obciążenia jest na pewno podczas wirtualnej jazdy po kursie (lub przeszłej aktywności).

8 godzin temu, wkg napisał:

(czy Garmin->Zwift)

@wkg kopiujesz treningi z Garmina do Zwifta? Możesz rozwinąć temat? Generalnie Edge i Zwift to ciężkie połączenie. Z jednej stroyn chce się statystki Edge-a a z drugiej fajnie jeździć na Zwifcie i importować to do Garmina, no ale wtedy Garmin nie wyświetli Training Status itd. Tutaj niestety ciężki temat.

• Mod Team
Napisano

Zamiast domniemywać to polecam użyć instrukcji i samemu testować ile się da :p

https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge530/PL-PL/GUID-8826CB17-DD0D-40F9-89BB-D93C1E8534CF.html

https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge530/PL-PL/GUID-52929967-EE45-4851-AA13-6549734A7EB1.html

3 minuty temu, arturooo3 napisał:

no ale wtedy Garmin nie wyświetli Training Status itd.

To nie jest prawda, treningi ze zwifta można normalnie importować i wtedy wszystkie statystyki normalnie się wyliczają. Wszak to zwykły trening i plik GPX z danymi o tętnie/mocy.

Napisano
Teraz, safian napisał:

To nie jest prawda, treningi ze zwifta można normalnie importować i wtedy wszystkie statystyki normalnie się wyliczają. Wszak to zwykły trening i plik GPX z danymi o tętnie/mocy.

To muszę jeszcze potestować. Nawet problem widziałem po zagranicznych forach. I u mnie gdy miałem połączonego Zwifta z Garminem sporo statystyk oczywiście było, ale zabrakło właśnie .. Piszesz o importowaniu gpx czy automatycznym wrzucaniu? Do Connecta czy do urządzenia? U mnie gdy w Zwiftcie miałem sparowanego Garmina oczywiście wszystko wskakiwało do Garmin Connect, ale w polu Training Effect było pusto.

Edit: o workoutach jeszcze tutaj ładnie:

Czyli tak, podczas treningu automatycznie będzie ERG mode ;)

• Mod Team
Napisano

Zarówno ręcznie jak i automatycznie.

Do tego mam spiętego zwifta ze stravą i stravę z GC przez tapiriika, więc treningi na GC lądują i przez Tapiriika (ze stravy) i bezpośrednio ze zwifta, zawsze muszę jeden kasować. Tak czy inaczej w obu przypadkach GC widzi i wylicza wszystkie staty.

Poza tym nie wiem czy do wyliczania tego TE nie trzeba tam trochę pojeździć z miernikiem mocy, żeby on opracował swoją krzywą mocy i tętna, ale nie mam pewności.

Napisano

Pewnie, że współpracuje, tylko nie wiem czy podczas treningów jest ERG.

Eeeee, jak nie ma ERG to znaczy, że nie współpracuje :D

@wkg kopiujesz treningi z Garmina do Zwifta? Możesz rozwinąć temat? Generalnie Edge i Zwift to ciężkie połączenie. Z jednej stroyn chce się statystki Edge-a a z drugiej fajnie jeździć na Zwifcie i importować to do Garmina, no ale wtedy Garmin nie wyświetli Training Status itd. Tutaj niestety ciężki temat.

Nie, nie kopiuję bo jako repozytorium służy mi Strava i Training Peaks. Ale to normalnie idzie kopiować jak napisał @safian - i jazdy i definicje workoutów.

U mnie gdy w Zwiftcie miałem sparowanego Garmina oczywiście wszystko wskakiwało do Garmin Connect, ale w polu Training Effect było pusto.

A masz pomiar mocy w trenażerze ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...