Kamillo18 Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Witam ! Planuję pod koniec maja wybrać się na czterodniową wycieczkę trasą Świnioujście - Hel. Rozplanowałem podróż na 4 dni. Dzień 1: Świnioujście - Kołobrzeg. Dzień 2: Kołobrzeg - Darłowo Dzień 3: Darłowo - Łeba Dzień 4: Łeba - Hel Potrzebuję jednak pomocy ze strony osób, które znają tamtejsze trasy. Wiadomo, jakiś czas chcę jechać trasą R10, jednak z tego co wyczytałem, czasami trasa prowadzi przez jakieś piaski, bagna i inne paskudztwa, gdzie to przyjemność jazdy jest wątpliwa. Nie zależy mi szczególnie, by przez 4 dni cieszyć się widokiem otaczającego mnie Morza, bardziej stawiam na prędkość niż widok. Bardzo proszę o wskazanie miejsc, gdzie lepiej wybrać np. drogę wojewódzką, a nie pchać się blisko morza. We wtorek mogę tutaj dodać zdjęcia tras wg google mapy jak planuję jechać w danym dniu, abyście mogli ocenić. Jak napisałem, bardziej mi zależy, aby poruszać się stabilnie z tą predkością 25km/h średnio, niż utrudnionymi odcinkami tras spowodowanymi elementami natury (bagna, piaski) czy też spowodowane obecnością człowieka (czyt. wąska ścieżka, a sporo ludzi poruszających się po niej). :) Zdjęcia to sobie porobić mogę w miejscach gdzie planuje zakończenie danego dnia, niż podczas jazdy, gdyż podczas poruszania się rowerem średnio lubię z niego zsiadać i wytrącać się z rytmu. :) Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoce. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 zrobiłem tą trasę na mtb z sakwami w 3 dni objeżdząjąc szosą jedynie piaski w słowińskim parku narodowym, reszta r10. Wyszło 550km więc do zrobienia na upartego w 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo18 Napisano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 17 godzin temu, eloo napisał: zrobiłem tą trasę na mtb z sakwami w 3 dni objeżdząjąc szosą jedynie piaski w słowińskim parku narodowym, reszta r10. Wyszło 550km więc do zrobienia na upartego w 2 dni I po drodze nie ma żadnego problemu, że piaszczysta droga itd. ? Jak czytałem jakiś blog (co prawda z 2018) to autorzy pisali, że najgorsze odcinki są od Rowów do Karwi jak się jedzie R10, ponieważ są bagna i piaski. No i jeszcze w stronę Kołobrzegu też coś podobnego widziałem, gdyż R10 prowadzi przez jakieś piaski, które znajdują się w okolicy miejsca, gdzie wojsko ćwiczyło lub jakoś tak. No i jakby się dało to potwierdzić. Bo sam nigdy w tamtych rejonach nie byłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
life4club Napisano 23 Marca 2020 Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Jako, że z ciężkimi sakwami też starałem się omijać bagna i piaski to jechałem często dalej od szlaku. Szczegółowo trasę pod kątem nawierzchni opisałem tu: https://www.facebook.com/pg/rowerowepodrozetuitam/photos/?tab=album&album_id=964011603931114 zapraszam do poczytania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 @life4club masz gdzieś ślad zapisany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
life4club Napisano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 @MaxCava tu: https://www.endomondo.com/users/21768519/workouts/1407956900 zmieniłem widoczność treningów na publiczne od 10 do 16 października, czyli na czas wyprawy, więc ślad powinien być widoczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rgd Napisano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Dokładnie tę trasę pokonałem w zeszłym roku (na rowerze MTB). Wyszło mi 421,8 km, rozłożone na 4 dni. Dzień 1: Świnoujście - Grzybowo, Dzień 2: Grzybowo - Ustka, Dzień 3: Ustka - Dębki, Dzień 4: Dębki - Hel. Potwierdzam, najgorszy odcinek przebiega za Klukami (Słowiński Park Narodowy), wokół jeziora Łebsko. Gdy popada, jest tam kompletne bagno i nie da się jechać - trzeba prowadzić rower przez liczne drewniane kładki. Reszta trasy przyjemna, prosta i malownicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo18 Napisano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Oj, nie wchodziłem tutaj jakiś czas. Dziękuję bardzo za pomoc Panowie. W ciągu najbliższych dni chcę sobie wszystko dograć już, pod kątem organizacji trasy jak i noclegu. Dziękuję bardzo za pomoc. W razie czego będę pisał na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Ale koniec maja już jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra1x Napisano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Daj znać jak poszło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikesun Napisano 30 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Ja przejechałem w 5 dni w 2017 r. bo pod Łebą spotkałem piechura z Holandii który szedł z buta do Rygi. i daliśmy w palnik. Facet sprzedał firmę i się zawziął - tak że dzisiaj jak ktoś ma problem - na rower i do przodu. level42@interia.pl Robert53 teraz mam plan Barcelona - Wrocław - za 2 tygodnie jadę. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieniek93 Napisano 22 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 W tym roku zrobiliśmy odcinek Świnoujście - Hel. Dorzuciliśmy do tego zwiedzenie wszystkich latarni, więc nasza wyprawa to bardziej szlak polskich latarni morskich niż R10. Było super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.