Danielasty Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Cześć. Udało mi się zakupić mój dawny obiekt marzeń jakim jest edge 705 - ot po prostu w mieście, którym mieszkam za granicą pojawiła się po prostu oferta dosyć chyba tania i się skusiłem Dotąd używałem starego telefonu i nawigacji OSMAND - działała dobrze ale miała kilka wad. Zawsze używałem googlemaps do wyznaczania trasy oraz kopiowałem link do konwertera i zapisywałem jako .gpx. Wrzucałem do telefonu i po prostu było. Od jakiegoś czasu strona na któej konwertowałem wywala błąd że link jest nie prawidłowy, raz się uda raz nie. Jeśli się już uda i wygeneruje plik .gpx, to po wrzucenia w każdy folder do edge 705 - łącznie też na kartę pamięci po uruchomieniu nawigacji tego pliku nigdzie nie ma. Urządzenie przywróciłem do ustawień fabrycznych i zgodnie z instrukcją postępowałem by skonfigurować oraz patrzyłem jak wrzucać te gpx.. Ale co mojej trasy nie ma to nie ma. Na angielskim forum znalazłem że warto spróbować wgrać format .tcx o ile ten format działa to z googlemaps nie mam jak jego wygenerować, lub też nie umiem się posługiwać konwerterem. Gdzieś widziałem jeszcze że trasy trzeba robić przez garmin connect i po prostu wgrać do urządzenia przez ten sam program . Zatem zabrałem się za wyznaczanie pętli w około domu. Wyznaczałem w taki sposób -dział trening -wyznacz kurs -utwórz kurs -kolarstwo szosowe -metoda kreślenia - własny -podążaj drogami Tutaj wyznaczyłem sobie trase punkt po punkcie, zmieniłem na prostą nazwe np kurs1. Zapisz nowy kurs i wyślij do urządzenia - i wszystko fajnie jest trasa w urządzeniu jest. Z tym że jest ona w sekcji trening a nie zapisane kursy, przez co jak robię uruchom kurs w garminie to normalnie przelicza pokazuje się różowy ślad i w sumie na tym się kończy, pokazuje mi pozycje że poruszam się od startu punktu i cały czas pokazuje że mam np 30km do celu ... nie pokazuje strzałek nie obraca mapy , pokazuje tylko moją pozycje gdzie obecnie się znajduje. Co ja robię źle? Dodam iż jak ręcznie wytypuje w garminie :"prowadź do" wpiszę adres przeliczy trasę to nawiguje normalnie. Zapisuje ślad. Po podłączeniu do komputera jest on w folderze gpx jako ślad.gpx - i tam próbuje wrzucać swoje wytypowane w domu i ich nie ma mimo tego samego formatu. Jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć jak zrobić by Garmin prowadził po punkcie ewentualnie do punktu i informował mnie o np zakręcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty Napisano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 @edit Zrobiłem sobie kolejną trasę. Wgrałem za pomocą garmin connect do garmina. Trasa pojawiła się w sekcji treningi włączyłem ją i zamiast jednego śladu pojawiły się 3 różne prowadzące do tego samego punktu po czym jak wybrałem jakiś jeden co chwile mi pikał że mam zawrócić jeśli to możliwe i pojechać inną drogą. Zrobiłem tak zawróciłem, jadę tą drugą drogą i po 2km kazał mi znów zawrócić i wrócić na tą pierwszą trase, którą jechałem. Jak dojechałem do celu i chciałem wrócić tą samą to zmieniłem w opcjach " zmień kierunek trasy " i zamiast przeliczyć i nawigować mnie do domu to kierowało do 1 celu czyli znów miałem zawrócić. Usunąłem wszystkie kursy i treningi i mam opcję dodaną " mój dom " czyli mój adres, zrobiłem prowadź do domu. I wyliczył mi trasę ponownie do tego punktu co jechałem za pierwszym razem ... Doopiero jak wpisałem adres ręcznie to i klikłem ok to pojawiła się opcja " to adres domu prowadzić? " zrobiłem tak i w końcu prowadził do domu.... Jak się ogarnia trasy? Bo jak tak to ma nawigować to bez sensu jest ta nawigacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 W dniu 26.05.2020 o 12:23, Danielasty napisał: Jak się ogarnia trasy? Bo jak tak to ma nawigować to bez sensu jest ta nawigacja Też ją mam. To stary model, trzeba wiedzieć że: 1. Nawigowac trzeba od początku trasy. Jak właczysz nawigowanie w jakimś punkcie pośrednim trasy to Garmin bedzie uparcie kierował Cię do początku , np. Twojego domu. Dlatego często używam opcji pokazywania śladu na mapie. Niestety wadą jest cienka linia śladu, której kolor mozna co prawda wybrać, ale jest słabo widoczna (na zagranicznych forach tez się na to ludzie skarżyli). Nawigowanie natomiast powoduje wyświetlenie grubej różowej linii, która jest doskonale widoczna. 2. Mapy pobieram z tej strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html Wersja topo posiada już wgrane szlaki. 3. Co do widoczności - mapy są tworzone pod nowsze wersje Garminów. w Edge 705 niektórych dróg po prostu nie widać, bo ich kolor zlewa się z tłem (nawet trasy Łódź-Wrocław) . Jednak da się edytować tzw. skórkę mapy, ustawiłem sobie kolory dróg głownych na brązowo-czerwony, lokalnych na szarozielony. Wtedy i widac drogi i ślad gpx - gdy jest ustawiony na jasnoczerwony. Jak chcesz mogę udostepnic tę skórkę. 4. Gdy Garmin nie działa jak powinien to mozna go zresetować - napisano o tym w instrukcji. 5. Planowanie tras robię w Garmin Base Camp. Jest to całkiem fajny program, działa bez połaczenia z netem. Mozna znaleźć darmowe mapy do zainstalowania w nim - oprócz UMP PC także Freizeitkarte 6. Konwersję z tcx na gpx można zrobić np. w programie Gpx Track Editor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.