Patix1337 Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Witam Mam problem otóż kiedy rozpędzam się powyżej 30km/h to słyszalny jest dzwiek ocierania o tarcze. Nie hamuje on koła, ale jest to bardzo wkurzający dźwięk. Zacisk próbowałem ustawiać i bez skutku. Podejrzewam, że będzie to coś ze sztywnością koła, ramy ponieważ nasila się gdy wjadę na grubą linie na drodze. Czy ktoś już przerabiał ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Może być to problem krzywej tarczy. Patrzyłeś czy jest idealnie prosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patix1337 Napisano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Wiadomo że idelnie prosta w MTB nigdy nie będzie. Ale dziwne jest że dzwięk jest słyszalny dopiero od 30km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 W rowerze mojego kolegi jest identycznie. Tak naprawdę tarcza ociera cały czas tylko po prostu im większa prędkość tym bardziej słychać. Masz może nowe klocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patix1337 Napisano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Mam metaliki i już długo dosyć jeżdżę na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Tak naprawdę najprostszym rozwiązaniem jest po prostu idealne wyprostowanie tarczy. Jakbyś dał do serwisu to myślę że do 20 zł max by za to chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Przecież czy tarcza jest prosta czy nie, widać praktycznie od razu. Problemem może być praca samej ramy, chociaż raczej objawiało by się to tarciem na zakrętach. Jakie osie? Sztywne czy 9 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patix1337 Napisano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 3 godziny temu, skom25 napisał: Problemem może być praca samej ramy, chociaż raczej objawiało by się to tarciem na zakrętach. Jakie osie? Sztywne czy 9 mm? Najzwyklejsza z Decathlonu 9mm. Jak gwałtownie skrece kołem to wtedy też słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 No to masz odpowiedź. Polecam zamienić zaciski na takie skręcane imbusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patix1337 Napisano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 https://www.sbike.pl/zaciski-kol-xlc-qr-a01-na-imbus-zestaw-o_5900.html# Czy takie będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Tak. Sam ich używałem. Nie daję Ci gwarancji że to rozwiąże problem, ale powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi