soboliero Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Witam. Mam dylemat w wyborze roweru z 2 podanych w linkach. Rowerem codziennie jeżdżę ok 45 km. Przeważnie szosą ale trafi się też utwardzona szosa i szuter. Teraz jeżdżę góralem, chce zmienić na gravela. Zależy mi też na błotnikach i sakwach Który z tych dwóch rowerów pod względem komfortu (drgania widelca) i osprzętu byłby lepszym wyborem? https://allegro.pl/oferta/jak-nowy-gt-grade-tiagra-disc-58-cm-gravel-wwa-8807150161 https://www.olx.pl/oferta/gravel-univega-shimano-105-2x10szosowy-wyprawowy-przelajowy-schwalbe-CID767-IDCH1dd.html Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Jak do tego pierwszego założysz sakwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Teraz, wkg napisał: Jak do tego pierwszego założysz sakwy ? Nie wiem, może jakiś bagażnik? W ostateczności mogę zrezygnować z sakw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Pod bagażnik musza być mocowania na tylnym trójkącie Ta Univega wygląda zaś na drogi staroć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Teraz, wkg napisał: Pod bagażnik musza być mocowania na tylnym trójkącie Ta Univega wygląda zaś na drogi staroć. Ewentualnie bez bagażnika w tym GT tylko sakwy bikepackingowe. A tak poza tym to pod względem osprzętu, czyli widelca i przerzutek, który wygląda na lepszy model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Z tych dwóch? To z całą pewnością GT'ynka, przy czym to nie jest atrakcyjna cena... 4 letni używany rower kupiony za 4tys sprzedawany za 3... tak se. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Taki mam budżet. Drogo, ale nic nie widzę w sensownej cenie w miarę osprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Już wolałbym dołożyć do nowego Eskera, pewnie taniej o 3/4 stówy dałoby radę kupićhttps://allegro.pl/oferta/kross-esker-4-0-khaki-mat-rama-xl-8843709579 Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 No ale to już poza moim zasięgiem. Do 3000 jeszcze dam rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Na olx'ie masz tego samego GT tyle że młodszy rocznik, na 105tce 5800 na półhydraulice TPR i parę stów taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Gdzie? OK. Mam. Rocznik ten sam-2017. Na tym rowerze z allegro widelec jest karbonowy a na olx-ie jest aluminiowy. Duża jest różnica w amortyzacji drgań przez takie widelce? Jednak obydwa widelce karbonowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Jak waga nie jest kluczowa to można rozważyć https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-szosa-fuji-jari-2-5-56cm-gravel-8728561278 do wzięcia poniżej 3000 się znajdzie. Stal dobrze amortyzuje ale to już raczej rower na wyprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Do gt wejdzie taki bagaznik montowany na łączenie miedzy kołem tylnym. Działa to dość dobrze i fajnie trzyma. Kilka rowerów we Wro spotkałem takich z zapakowanymi bigdry crosso. Zatrzymywałem ich zeby z ciekawości zoabczyc jak to wytrzymuje. I działa to mega dobrze. Co do fuji to nie polecam i inni tez nie polecaja. Tzn polecają ale na fb w grupie gravelowej był ostatnio temat odnosnie kół. Na 10 uzytkowników wszystkim pękają szprychy i padają piasty. Objętnie czy to model 2.5, 2.3 1.5 czy 1.1. U siebie w 1.5 wywaliłem piaste formułe i wrzuciłem novateca. Z przodu mimo że sztywna oś to i tak łożyska kulkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Godzinę temu, djzwierzak napisał: Co do fuji to nie polecam i inni tez nie polecaja. Tzn polecają No tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 A taki rower https://allegro.pl/oferta/rower-przelajowy-gravel-focus-mares-campa-fulcrum7-8984561553?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Albo taki https://allegro.pl/oferta/rower-przelajowy-gravel-apex-rotor-ultegra-duraace-8984319296?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 17 godzin temu, wkg napisał: No tak. No oprocz tego ze strzelaja szprychy jak szalone a na kolo trzeba czekac miesiac to spoko. Ja juz po prostu przestałem sie bawić w zgłaszanie ustarek z moim rowerze i przeplotłem koła na novateca i szprychy z dt. Reszta jest spoko. LEcz jak bym miał cos kupić teraz to raczej na grxie i raczej to chyba byłby silex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 A mozecie mi polecic jakiegos sensownego gravela do 3k? Chyba najlepiej uzywanego lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 A co w tym GT Grade na 105 z OLX nie tak? Za tą cenę nic lepszego nie dostaniesz. Możliwości GT Grade ( zdjęcie z sieci ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soboliero Napisano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 No i wzialem tego GT z olx. Dzieki za porady i wskazówki. N8e znałem tej marki. Tylko krossy, treki, authory, gianty.gary fishery. Ale o GT nie slyszalem. Poczytalem i mysle ze bedzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Z tych 2 to bez dyskusji lepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.