matty Napisano 5 Marca 2020 Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Dzien dobry, Zamierzam kupic ten rower https://www.cube.eu/en/2019/bikes/mountainbike/hardtail/analog/cube-analog-orangenred-2019/ . Nie wiem jaki romziar ramy wybrac 19" czy 21". Niestety kupuej przez internet i nie mam mozliwosci jazdy probnej, ale jak kiedys miezylem bardzo podobny to 19" pasowal lepiej. Co poelcacie? Jesli ktos ma ten rower, to jaka rame wybraliscie do jakiego wzsrostu? Ogolnie warto go kupic? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 5 Marca 2020 Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Miałem kiedyś model Attention. Rama taka sama. Mam 180 cm i wybrałem ramę 19''. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 W takim razie zapewne wezme 19". Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Chociaż wzrost i może przekrok byś podał. Bo tak to nic nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Nie wiem jak pisalem temat, ze o tym zapomnialem. Wzrost 182cm, a przekrok musze zmierzyc w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 182 cm i 88cm przekrok. Mam nadzieje że 19" nie będzie za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistral Napisano 10 Marca 2020 Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 @matty mam niemal identyczny dylemat. Mam 183 cm wzrostu i problem następujący: rama 19"' zapewnia wystarczający prześwit, ale wydaje się nieco przykrótka. Rama 21'' wydaje się być na długość OK, ale praktycznie na niej siedzę. Nie wiem co o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 @Mistral Jaki masz przekrok? Przymierzałeś rowery w sklepie? Ja musze szybko zamawiać bo zostało tylko kilka sztuk. wezmę raczej 19" Według rozmiarówki Cube dla ludzi pomiędzy 180-185cm idealna rama to 18"-19". https://www.mtbmonster.com/cube-bikes-size-guide/ Kiedyś mierzyłem Cube Aim(mają chyba taką samą ramę?) to bardziej mi pasuje 19" niż 21". Najlepsza by była rama 20" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol1994czx Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Mam 182 cm wzrostu i 85 przekroku, przymierzałem ramę 19 i 21 cali, na 19 czułem się jakbym siedział na holenderce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistral Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Panowie, zgadzam się z Wami w 100% i dlatego zrezygnowałem z serii Cube Attention. Ta rama po prostu nie jest mi pisana, a wydając ponad 3000 zł - chciałbym być w 100% pewien, że będę z roweru zadowolony. Złotym środkiem byłaby tu rama 20''. Finalnie postawiłem na bardziej sportową geometrię i kupiłem Kellysa Gate 50 model 2019. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Karol1994czx napisał: Mam 182 cm wzrostu i 85 przekroku, przymierzałem ramę 19 i 21 cali, na 19 czułem się jakbym siedział na holenderce. Dla mnie to moze byc zaleta. Mam dyskopatie i nie powinienem se pochylac bardzo duzo. Na Cube analogu siedzialo mi sie calkiem dobrze. PS: Na ile cm mozna wysunac mostek do gory? Edytowane 12 Marca 2020 przez matty PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 29 minut temu, matty napisał: Mam dyskopatie i nie powinienem se pochylac bardzo duzo Za to przy jeździe w pozycji wyprostowanej z tyłkiem przyklejonym do siodełka kręgosłup dostaje większe cięgi ;) Tak czy siak w takim przypadku wypadałoby skonsultować problem z odpowiednim lekarzem-specjalistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Godzinę temu, m0d napisał: Za to przy jeździe w pozycji wyprostowanej z tyłkiem przyklejonym do siodełka kręgosłup dostaje większe cięgi Tak czy siak w takim przypadku wypadałoby skonsultować problem z odpowiednim lekarzem-specjalistą. Konsultowalem, robilem badania. Moge probowac, powinienem byc w ruchu. Jezeli bede czul bol to wtedy musze zrezygnowac. W najgorszym razie sprzedam rower. Nie do konca wiem co mialem na mysli? Pozycja wyprostowana(jak na holenderce) jest gorsza od pochylonej(jak na MTB)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 13 Marca 2020 Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Cube powinieneś brać 21. 19 będzie za krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 13 Marca 2020 Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Przy przekoroku 88 cm rama 19'' będzie za mała. Cube ma dziwne ramy. Ja wybrałem 19'' przy wzroście 180, ale przekrok mam 82 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matty Napisano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Być może, źle mierzę przekrok. Sprzedawca powiedział mi że pomiędzy kroczem a ramą powinno być minimum 5cm, a najlepiej 7cm luzu. Czy to prawda? Na 21" miałem około 2-3cm, na 19" właśnie około 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi