Skocz do zawartości

[Pulsometr] na rękę z ciągłym pomiarem tętna, jaki?

Andet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój tata potrzebuje do jazdy na rowerze pulsometr. Ciężko mi coś znaleźć wg poniższych wymogów, bo z opisu nie wynika czy sprzęt spełnia wszystkie punkty. Możecie coś polecić?

1. Dla osoby starszej, 73 lata, jeździ po 20-30 km co 2-3 dzień

2. Pomiar tętna z nadgarstka, zegarka, opaski

3. Możliwie duże cyfry na wyświetlaczu, czytelny odczyt wartości tętna

4. Tętno wyświetlane cały czas jak się włączy (w czasie jazdy na rowerze - żeby nie znikało np. po paru minutach)

5. Sensowna dokładność pomiaru tętna

5. Możliwie niska cena (nie musi być GPS, bluetooth, liczenie kalorii czy krokomierz)

Opaski na rękę nie pokazują ciągłego pomiaru pulsu i cyganią. Trzeba kupić klasyczny pulsometr z opaską na klatkę. Zegarek zapinasz na kierownicę i już. 

Opaska może rejestrować puls i pokazywać go na liczniku, ale ten musi się komunikować po bluetooth z opaska- będzie to droższa opcja. 

Możesz próbować parować opaskę z aplikacją na telefonie....który będzie robił za licznik. Wskazania są mocno orientacyjne. 

Coś tam z tymi opaskami kombinowałem, ale to jest kaszana ;-((((

Najlepszym rozwiązaniem jest licznik + opaska HR komunikująca się z nim.

Może być tak że jestem zacofany w tym temacie....rocznik 74 ;-)))))  

tak.... wszystkie inne rozwiązani są droższe. Licznik rowerowy z pulsem to około 350 zł..... Pomiary nadgarstkowe są słabe.....

Można kupić jeszcze pas telemetryczny bluetooth do pomiaru tętna i parować z telefonem....ale używanie telefonu jako wskaźnika, licznika to średni pomysł.

Najtaniej i konkretnie kupić pulsometr, lub sigmę z czujnikiem pulsu. Ale guru w temacie nie jestem....choć ostatnio dość często mierzę puls, ale po kiepskich doświadczeniach z opaską nadgarstkową używam zwykłego pulsometru.....ale z paskiem na klacie.

Przerobiłem parę zabawek w tym temacie.

Jak ktoś szuka  nie bardzo drogiego a porządnego zegarka z pomiarem nadgarstkowym to polecam  Polara m430. Nieduży, lekki zegarek ze świetnym pomiarem nadgarstkowym - z dużo lepszym niż Garmin 6X Pro. Porównywałem też kiedyś wykresy pomiaru nadgarstkowego tegoż Polara z pomiarem z opaski HR (sparowana ze smartfonem z Polar Beat) na treningach i były bardzo zbliżone do siebie. Jedynie przy mocnych interwałach następowało małe opóźnienie w reakcji pomiaru nadgarstkowego. Sigmy to nie ta klasa sprzętu.

A ja bym z chęcią obejrzał jakieś porządne testy z użyciem profesjonalnego sprzętu medycznego i tych wszystkich wynalazków. Nie chce mi się wierzyć, że mały duperel z chin na nadgarstek pokazuje nawet przybliżone odczyty.

• Mod Team

No to obejrzyj, przecież rożnych testów masz dziesiątki XD

https://www.bikeradar.com/features/wrist-based-heart-rate-monitors-vs-chest-heart-rate-straps/

https://www.youtube.com/watch?v=cLzCDzw7OF8

Ale jak wiadomo w przypadku pomiaru optycznego jest sporo dodatkowych zmiennych - ciemne włosy na ręce czy wilgoć/pot mogą zaburzyć odczyty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...