Skocz do zawartości

[Pulsometr] na rękę z ciągłym pomiarem tętna, jaki?

Andet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mój tata potrzebuje do jazdy na rowerze pulsometr. Ciężko mi coś znaleźć wg poniższych wymogów, bo z opisu nie wynika czy sprzęt spełnia wszystkie punkty. Możecie coś polecić?

1. Dla osoby starszej, 73 lata, jeździ po 20-30 km co 2-3 dzień

2. Pomiar tętna z nadgarstka, zegarka, opaski

3. Możliwie duże cyfry na wyświetlaczu, czytelny odczyt wartości tętna

4. Tętno wyświetlane cały czas jak się włączy (w czasie jazdy na rowerze - żeby nie znikało np. po paru minutach)

5. Sensowna dokładność pomiaru tętna

5. Możliwie niska cena (nie musi być GPS, bluetooth, liczenie kalorii czy krokomierz)

Napisano

@lewocz

Dzięki za propozycję, ale ta Sigma ma opaskę na klatkę, a ja szukam coś z pomiarem na rękę.

Napisano

interesujące są Sigma id,free. Możliwość wysłania zgłoszenia alarmowego w razie upadku/utraty przytomności trochę drogie.
I jak Sigma z trwałością może być różnie.

Napisano

Opaski na rękę nie pokazują ciągłego pomiaru pulsu i cyganią. Trzeba kupić klasyczny pulsometr z opaską na klatkę. Zegarek zapinasz na kierownicę i już. 

Opaska może rejestrować puls i pokazywać go na liczniku, ale ten musi się komunikować po bluetooth z opaska- będzie to droższa opcja. 

Możesz próbować parować opaskę z aplikacją na telefonie....który będzie robił za licznik. Wskazania są mocno orientacyjne. 

Coś tam z tymi opaskami kombinowałem, ale to jest kaszana ;-((((

Najlepszym rozwiązaniem jest licznik + opaska HR komunikująca się z nim.

Może być tak że jestem zacofany w tym temacie....rocznik 74 ;-)))))  

Napisano

tak.... wszystkie inne rozwiązani są droższe. Licznik rowerowy z pulsem to około 350 zł..... Pomiary nadgarstkowe są słabe.....

Można kupić jeszcze pas telemetryczny bluetooth do pomiaru tętna i parować z telefonem....ale używanie telefonu jako wskaźnika, licznika to średni pomysł.

Najtaniej i konkretnie kupić pulsometr, lub sigmę z czujnikiem pulsu. Ale guru w temacie nie jestem....choć ostatnio dość często mierzę puls, ale po kiepskich doświadczeniach z opaską nadgarstkową używam zwykłego pulsometru.....ale z paskiem na klacie.

Napisano

Przerobiłem parę zabawek w tym temacie.

Jak ktoś szuka  nie bardzo drogiego a porządnego zegarka z pomiarem nadgarstkowym to polecam  Polara m430. Nieduży, lekki zegarek ze świetnym pomiarem nadgarstkowym - z dużo lepszym niż Garmin 6X Pro. Porównywałem też kiedyś wykresy pomiaru nadgarstkowego tegoż Polara z pomiarem z opaski HR (sparowana ze smartfonem z Polar Beat) na treningach i były bardzo zbliżone do siebie. Jedynie przy mocnych interwałach następowało małe opóźnienie w reakcji pomiaru nadgarstkowego. Sigmy to nie ta klasa sprzętu.

Napisano

A ja bym z chęcią obejrzał jakieś porządne testy z użyciem profesjonalnego sprzętu medycznego i tych wszystkich wynalazków. Nie chce mi się wierzyć, że mały duperel z chin na nadgarstek pokazuje nawet przybliżone odczyty.

Napisano

Znalazłem screena  z moich dawnych dawnych testów : Porównanie  pomiaru nadgarstkowego  z Polara m430 z  pomiarem z pasa Polar H10 (jeden z lepszych) :

Polar_h10.thumb.jpg.ec09dd7463a0f2b19ce262f0cfb92534.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...