Skocz do zawartości

[zębatki] Wolnobieg z brązu i inne 8-rzędowe budżetowe, ale brandowane opcje z Allegro

Krzeszny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Jestem tu nowy.

Czym jeżdżę? Mam grafitowego Gianta Sedonę - trekkingowego/MTB z kołami 26 i dużą ilością akcesoriów, jak np. przedni błotnik 5 cm nad ziemią :)

Szukałem 8-rz wolnobiegów i mam takie 3 opcje (pominąłem no-name'y):

1. WOLNOBIEG SUNRUN FW-8I (13-28) BRĄZ EKO
  2. Lixada Tri-Diamond 13-28T wolnobieg 8rz
  3. Wolnobieg SunRace MFM568 13-34 8rz. OEM - to mi się najbardziej podoba (34 na największej) na bardzo strome podjazdy  - np. po schodach :)

Które są najlepsze/najgorsze i o co chodzi z zębatkami z brązu? Jeszcze piszą, że są EKO, chociaż w zasadzie nie wiadomo czemu (ktoś się domyśla)?

Na pewno te z brązu by nie rdzewiały.

Pozdrawiam,

Krzeszny

Napisano

SunRace. Nie dorwónuje trwałością Shimano, ( nie ma wolnobiegów Shimano 8 sp ) ale do przeżycia. Inne padną szybko ( zapadki ) zanim zużyjesz zęby. Eko się nazywa bo to bida do kwadratu. ( najczęściej nawet  nieindeksowany - bez nacięć, rowków na koronkach ułatwiających łańcuhcowi zmianę biegów  )

Napisano
10 godzin temu, Krzeszny napisał:

Na pewno te z brązu by nie rdzewiały.

Zębatki nie są z brązu tylko z brązowym (kolor) wykończeniem:

image.png.bb0fa13d7db758fdf83c507626332b63.png

Takie samo wykończenie ma np. Shimano:

image.png.3978e887c487e64ab67229121d6bb44c.png

A EKO jak napisał @SoloTM nie pochodzi od ekologii tylko są EKOnomiczne (czyli tanie jak barszcz)

Napisano

ogólnie to po dokręceniu starego i założeniu nowego wolnobiegu jest duża szansa na to że będzie chodził na boki ogólnie jak już kupować najlepszy dostępny, ale najlepiej mając w planie jazdę po schodach zmienić koło piastę na taką pod kasetę... Piasty ( niedrogie) pod wolnobiegi przy większym obciążeniu gną osie bo konus  jest w niekorzystnym miejscu... Taniość może się mścić na wiele sposobów, ale przy 8s krzywa piasta zawsze będzie lekko wpływać na komfort...

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, ale jednak rezygnuję z 8-rzędowych. Chciałem zamienić swoje triggery 7-rzędowe Shimano Altus (mam ich dość, za dużo klikania) na manetki obrotowe 8-rzędowe przy okazji sezonowej zmiany napędu, ale trochę szkoda kasy. Dopóki nie rozlecą się klamkomanetki, które mam, zostaję przy 7 rzędach.

Godzinę temu, itr napisał:

ogólnie to po dokręceniu starego i założeniu nowego wolnobiegu jest duża szansa na to że będzie chodził na boki ogólnie jak już kupować najlepszy dostępny, ale najlepiej mając w planie jazdę po schodach zmienić koło piastę na taką pod kasetę... Piasty ( niedrogie) pod wolnobiegi przy większym obciążeniu gną osie bo konus  jest w niekorzystnym miejscu... Taniość może się mścić na wiele sposobów, ale przy 8s krzywa piasta zawsze będzie lekko wpływać na komfort...

Myślałem nad zamianą na kasetę, ale od ponad 9 lat nie miałem problemów z wolnobiegami. Szkoda tylko, że nie było kasety od nowości.

Jeszcze jedna sprawa - czy wolnobieg SunRace z przeskokiem 24 na 34 (2 największe blaty) jest dobrym rozwiązaniem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...