Skocz do zawartości

[koła] Komplet pod lekkie MTB

Archer227

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale masz świadomość, że "jakieś" za te np 7 czy 8 stówek będą po prostu gorsze jakościowo i cięższe o 500 czy 700g, do tego wąskie, bo 19mm?

Wrzuć konkretną propozycję, link, cokolwiek - opiszemy. Moim zdaniem dopóki za tysiaka są do kupienia fabryczne XM1501 to w relacji cena/waga/jakość ni cholery nie zbliżysz się do nich, czego byś nie rozważał. Ile oszczędzisz, 200pln, 300? A koła będziesz miał o kilka klas gorsze. One katalogowo kosztowały 1200 euro!

Napisano
4 godziny temu, cervandes napisał:

Moim zdaniem dopóki za tysiaka są do kupienia fabryczne XM1501 to w relacji cena/waga/jakość ni cholery nie zbliżysz się do nich

O ile za tysiąca kupisz takie nowe... Opcja złożenia u @dawid na obreczach xm1501 jakiegoś budżetowego zestawu brzmi interesująco. Patrzac na to że same obręcze chodzą po 100zl/szt to pewnie za 800zl da się złożyć coś sensownego.

Napisano

Nawet jak koła będą na 370 to nic się nie stanie, to też przyjemne piasty i posłużą długo. Wszelkie koszty z nimi związane są niskie, serwis bardzo prosty, dostępny każdy rodzaj bębenków. 

Napisano

Wiem że odbiegają od przeznaczenia nawet jak mocniej jenaciagąć to jednak takie koła są z naruty cieższe i bardziej pancerne. Akurat wpadły na jakieś aukcji takowe używane na piastach koozer( nie znam ) stąd moje pytanie bo i waga nie jest dla mnie priorytetem.

A tu niemal analogiczne co do tych 1501 z wcześniejszego postu ale na innych obręczach  choć ta sama szerokość:

https://www.olx.pl/oferta/kola-dt-swiss-m1700-spline-2-27-5-584x22-5-disc-nowe-kl-105-CID767-IDDfl7J.html#f247cff1bf

Napisano

M1700 mają prawie wszystko inne/gorsze niż xm1501 - inne obręcze (nie spawane, oczkowane, z gorszego stopu), inne piasty (łożyska ze zwykłej (rdzewiejącej) stali, ratchet 18T, cięższe). Jedynie szprychy DT competition są takie same w jednych i drugich.

Piasty Koozer to tania chińszczyzna w najczystszej formie.

Napisano

Dzięki za opinię wiem że klasowo to inne obręcze Ale może nie tak słabe w końcu szersze co jakoś rekompensuje słabszy stop . A ten koozer  to wyglądał na takowy market kolor. 

Napisano

Koozery kosztują 200zł komplet.

Odnośnie obręczy to wytrzymałość statyczna (nośność) będzie podobna. Ale miałem kilka kompletów kół X, M i E i IMHO słabiej znoszą próbę czasu niż XR, XM i EX (na X po kilku sezonach praktycznie nie mam śladu użytkowania, na zwykłych dosyć szybko pojawiały się rysy, odpryski czy wgnioty). Do tego piasty też są innej klasy. 350 z kół 1700 to bardzo dobre piasty ale trzeba dbać bo jednak woda przedostaje się do łożysk. Sama zmiana ratchetów z 18 na 36T to koszt >200zł. 

Inna sprawa, że szrokość 22,5 determinuje użycie raczej wąskich (jak na dzisiejsze standardy) opon - 2,0, max 2,2".

Ale widzę, że wspomniane wyżej M1700 mają taką samą szerokość co rozważane XM1501 czyli 22,5mm...

Napisano
41 minut temu, Dokumosa napisał:

M1700 mają prawie wszystko inne/gorsze niż xm1501

Gorsze nie znaczy, że złe - Audi A4 też ma wszystko gorsze niż A6.

M1700 to bardzo fajne koła, niczego im nie brakuje, a mają tę zaletę, że są dostępne, a te XM1501... no nie widać ich. 

@Archer227 - jeżeli miałbyś je brać to dopytaj właściciela czy ma adaptery na tarcze na 6 śrub. DT dodaje takowe do kół sprzedawanych oddzielnie.

Napisano

Fakt, dostępność jest nie do przeskoczenia. Co do ew. braków to kwestia dyskusyjna. W każdym razie warto IMHO dopłacić nawet te 200zł do XM jeśli byłyby dostępne w cenie 1k.

Napisano

Tak jak wspomniałem - ratchet 18T, rdza na łożyskach po dwóch sezonach (do tego cholernie ciężko odkręcić stalowy obrdzewiały zabierak sprzędła pod którym siedzi łożysko, w 240s też bywa to wyzwaniem ale jest alu i nie gryzie się z korpusem piasty), estetyka obręczy po kilku sezonach.

Napisano

Wiesz... To jak dyskusja czy 100 pln jest warte więcej jak 50. No jest, ale jeżeli w portfelu mam 50 pln (bo te XM są niedostępne) to robię zakupy za 50 pln :)

A nie ma co straszyć od razu problemami, bo człowiek zacznie mysleć, że najlepiej to w ogóle dać sobie spokój z "badziewnymi" 240 i kupić koła na Chris Kingach albo piastach 180.

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

Na OLX są ze 3 ogłoszenia w cenie 1k

A to oddaje honor - ostatnio patrzylem i nie widziałem, albo nieumiejętnie szukałem. W takich okolicznościach nie ma co patrzeć na 1700 tylko brać te XMy.

Swoją drogą widzę, że piasty, które są w najnowszych kołach DT są inne z zewnątrz - kołnierze z mocowaniami szprych są rozstawione szerzej i są inaczej wycinane. Kupowane oddzielnie są dostępne tylko te starszego typu.

Napisano

z OLX 1501 to chyba wszystko jest 22,5 mm szerokości ale rozumiem ze przy tej klasie jest lepsze niz 25mm np m1700. W sumie moja rama raczej nie przyjmie kapcia szerszego na tyle niż 2,4

Napisano

Podałeś linka do tak samo wiekowych kół M1700, które też są szerokości 22,5mm. W tamtych latach tylko koła E miały 25mm. Współcześnie produkowane są o różnych szerokościach co jest dopisywanie na końcu oznaczenia (tylko już nie ta cena). Np. w primalu z moich rowerów jest XM1501-30.

__20190217_134710.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...