Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony kupić ? 26” MTB, Trail, Enduro

Andrzej2342

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prośba o wsparcie w temacie jak powyżej.
Planuje zakup pierwszych sensownych opon które będą w „miarę” uniwersalne w terenie i znośne na dojazdach.

Póki co jeżdżę na  continental mountain king 2.2 z drutem, zwykła mieszanka.

Czego szukam ? Opon do lasu, na single oraz na sporadyczne wypady w góry typu Enduro Trails Bielsko. Wiem, wiem że  tu powstaje duży problem bo nie ma opon do wszystkiego zwłaszcza jak dodam że sporo dojazdów mam asfaltem i nie chciałbym znacząco większych oporów na asfalcie vs aktualne opony.
Wstępnie interesuje mnie z maxxis: ardent, rekon, minion ss, agressor, z wtb vigilante ...( wszystkie w rozmiarach 2.2-2.3”). 
Nie mam doświadczenia z żadnymi z nich i chciałbym prosić o podpowiedz bo trochę obawiam się oporów co niektórych na dojazdach.  Oczywiście jestem otwarty na inne również lżejsze propozycje które poradzą sobie w terenie ( najpierw szukam opony przedniej bo ta wymaga wymiany w pierwszej kolejności).

Napisano
38 minut temu, Andrzej2342 napisał:

SCHWALBE Nobby Nic

Bardzo dobre w teren, bardzo dobrze trzymają w zakrętach, sygnalizują, że kończy się przyczepność w skręcie i bdb również w trudniejszy teren ( mam wersję 26x2,25 evo nie tubeless - w sumie to 5 takich opon ) ale stawiają duże opory na asfalcie ( szczególnie gdy bieżnik nowy lub mało starty ) i hałasują. Na asfalcie szybko znikają. Za to o dziwo jak już się zetrą poniżej 50 % to na asfalcie robią się wyraźnie szybsze ( i dużo bardziej ciche ) a w terenie dzielność nie spada dramatycznie. Generalnie czasami warto ( niektórzy się nie zgodzą ) zapolować na używki. ( oczywiście w bdb stanie ) Mając teraz 1 komplet zużyty w 25 % oraz jeden komplet w 70 % Ostatnio udało mi się dokupić jedną używaną, ale praktycznie nową sztukę za 58 pln z przesyłką.

https://drive.google.com/drive/folders/1qw6FNRoPs6gcd74zLx0RNE3wi205jlUL?usp=sharing

Niestety nowe w wersji evo są drogie ( 2,25 nawet 200 pln ) a do tego wersje nowsze pod tubeless są cięższe od poprzedników nie tubeless ( których de facto nie można już dostać, a ja wciąż na dętkach jeżdżę )

Napisano

Ardenty sobie daruj, to kotwice. 
Minionów nie miałem ale w Bielsku pełno ich jeździ i w górach ludzie zadowoleni. Nie wiem jak na asfalcie.
Nobby Nic tutaj się coś nie przyjął. 
Ja polecam Vittorię Barzo.

Napisano

Nie miałem Nobby Nic więc nie mam bezpośredniego porównania. Za to kilkoro znajomych na nich jeździło i zachwyceni nie byli, kazdy je zmienił. Mówię o Bielsku. Za to jeden je ujeźdża w Beskidzie niskim i ten znowu innych nie chce ;) 

Napisano

Dzięki za podpowiedzi ale widzę że ile osób tyle różnych opinii (wiadomo wszystko zależy od tego które opony w jakich warunkach użytkowano itp...  )

A czy ktoś mi powie które modele opon  Maxxisa, Shwalbe i WTB są odpowiednikami continetala mountain kinga?

Napisano

Zacznij od przeczytania:

Przewodnik po bieżnikach

W skrócie - na przód chcesz relatywnie agresywną, na tył quasi-slicka. Modele to sobie dobierz wg upodobań i zasobności portfela.

Klasyczny zestaw "ęduro" to minion DHF na przód na miękkiej mieszance, i Minion DHF na twardej na tył, ale każda opona z drabinkowym bieżnikiem zachowuje się pi*drzwi tak samo, zaś do pedalingu semi-slick z tyłu daje radę.

W maszynce enduro mam VeeTire Flow  na przód i AMV na tył. We pedałowalnej freeridówce mam Miniony SS na obu końcach. Enduraka używam w górach, freeridówkę w Katowicach.

EDIT: Mountain King to taki Minion nieco mniej agresywny DHF/DHR

• Mod Team
Napisano
18 godzin temu, Andrzej2342 napisał:

Dodam jeszcze SCHWALBE Nobby Nic performance

Zecydowanie nie polecam. Mocno przereklamowane, a wersja performance jest bardzo kiepska.

2 godziny temu, uzurpator napisał:

EDIT: Mountain King to taki Minion nieco mniej agresywny DHF/DHR

Bardziej  Conti Trial King będzie pasował do DHF/DHR . 

5 godzin temu, Andrzej2342 napisał:

A czy ktoś mi powie które modele opon  Maxxisa, Shwalbe i WTB są odpowiednikami continetala mountain kinga?

Schwalbe- Nobby Nic  , Maxxis- Forekaster ( niezła w sumie opona na ścieżki ), WTB- Trial Boss ( też nienajgorszy, a na pewno lepsza od Nobby Nic ).

Prywatnie na Beskidy i ścieżki dałbym zestaw Maxxis Milion DHF/Forekaster ( odpowiednio Przód/Tył ) ewentualnie HighRoller II na przód, z WTB- Viglante/TrailBoss ( Przód/Tył) lub coś z Michelina ( super opony ).

Z Conti- Baron/TrailKing lub jeśli masz większość lżejszych ścieżek ( bez Beskidzie rąbanki ) TrailKing/MountainKing ( przód/tył ). 

Napisano
2 godziny temu, durnykot napisał:

Zecydowanie nie polecam. Mocno przereklamowane, a wersja performance jest bardzo kiepska.

Bardziej  Conti Trial King będzie pasował do DHF/DHR . 

Schwalbe- Nobby Nic  , Maxxis- Forekaster ( niezła w sumie opona na ścieżki ), WTB- Trial Boss ( też nienajgorszy, a na pewno lepsza od Nobby Nic ).

Prywatnie na Beskidy i ścieżki dałbym zestaw Maxxis Milion DHF/Forekaster ( odpowiednio Przód/Tył ) ewentualnie HighRoller II na przód, z WTB- Viglante/TrailBoss ( Przód/Tył) lub coś z Michelina ( super opony ).

Z Conti- Baron/TrailKing lub jeśli masz większość lżejszych ścieżek ( bez Beskidzie rąbanki ) TrailKing/MountainKing ( przód/tył ). 

Dzięki za odpowiedz.  Przechodząc do konkretów: 

foresaker wygląda spoko ale niestety odpada bo nie znalazłem na rozmiar 26”
trialboss- cena powyżej budżetu ( chce wydać 100-130zł)

highroller i dhf - trochę obawiam się dużych oporów na płaskich szlakach i dojazdach po asfalcie chyba że są podobne do aktualnych opon  czyli mountain Kinga ?

conti- odpada bo tylko mieszkanka black chili mnie interesuje ale znowu cena odstrasza 

9 godzin temu, sznib napisał:

Ja od siebie polecę Geax/Vittoria Goma. Dobra trakcja, niskie opory jak na terenową oponę i się szybko nie zużywa.

https://www.pinkbike.com/news/geax-goma-275-tnt-tire-review-2015.html

Wyglądają ciekawie i cenowo w moim budżecie. Jak się sprawdzają w terenie i czy nadają się na przód ?

• Mod Team
Napisano
21 godzin temu, Andrzej2342 napisał:

Jak się sprawdzają w terenie i czy nadają się na przód ?

Ja miałem z tyłu i na przodzie. Generalnie byłem z nich zadowolony i teraz kupiłem takie same, tylko 2.4 :)

Napisano

Dobra jednak wymienię obydwie opony i pytanie co powiecie na zestaw vittoria barzo 2.0 26x2,25 przód i vittoria saquaro 26x2.2 tył ? Trochę idę w opony crossowe ale może przy sporadycznych wypadach w góry będzie to optymalny wybor ? Ewentualnie przód sugerowana wcześniej geax goma ?

Druga opcja to mam w bardzo dobrej cenie 2szt schwalbe nobby nic 26x2.25 w zwykłej podstawowej wersji addix ale tu się trochę obawiam ze względu na bardzo rozbieżne opinie ..

Pozostałe propozycję które wydają się ciekawe niestety nie są produkowane w 26" albo są mocno terenowe i zbyt ciężkie jak na moją jazdę na co dzień tj. mazowsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...