Andrzej2342 Napisano 2 Marca 2020 Napisano 2 Marca 2020 Prośba o wsparcie w temacie jak powyżej. Planuje zakup pierwszych sensownych opon które będą w „miarę” uniwersalne w terenie i znośne na dojazdach. Póki co jeżdżę na continental mountain king 2.2 z drutem, zwykła mieszanka. Czego szukam ? Opon do lasu, na single oraz na sporadyczne wypady w góry typu Enduro Trails Bielsko. Wiem, wiem że tu powstaje duży problem bo nie ma opon do wszystkiego zwłaszcza jak dodam że sporo dojazdów mam asfaltem i nie chciałbym znacząco większych oporów na asfalcie vs aktualne opony. Wstępnie interesuje mnie z maxxis: ardent, rekon, minion ss, agressor, z wtb vigilante ...( wszystkie w rozmiarach 2.2-2.3”). Nie mam doświadczenia z żadnymi z nich i chciałbym prosić o podpowiedz bo trochę obawiam się oporów co niektórych na dojazdach. Oczywiście jestem otwarty na inne również lżejsze propozycje które poradzą sobie w terenie ( najpierw szukam opony przedniej bo ta wymaga wymiany w pierwszej kolejności).
Andrzej2342 Napisano 2 Marca 2020 Autor Napisano 2 Marca 2020 Dodam jeszcze SCHWALBE Nobby Nic performance do interesujących mnie opon
SoloTM Napisano 2 Marca 2020 Napisano 2 Marca 2020 38 minut temu, Andrzej2342 napisał: SCHWALBE Nobby Nic Bardzo dobre w teren, bardzo dobrze trzymają w zakrętach, sygnalizują, że kończy się przyczepność w skręcie i bdb również w trudniejszy teren ( mam wersję 26x2,25 evo nie tubeless - w sumie to 5 takich opon ) ale stawiają duże opory na asfalcie ( szczególnie gdy bieżnik nowy lub mało starty ) i hałasują. Na asfalcie szybko znikają. Za to o dziwo jak już się zetrą poniżej 50 % to na asfalcie robią się wyraźnie szybsze ( i dużo bardziej ciche ) a w terenie dzielność nie spada dramatycznie. Generalnie czasami warto ( niektórzy się nie zgodzą ) zapolować na używki. ( oczywiście w bdb stanie ) Mając teraz 1 komplet zużyty w 25 % oraz jeden komplet w 70 % Ostatnio udało mi się dokupić jedną używaną, ale praktycznie nową sztukę za 58 pln z przesyłką. https://drive.google.com/drive/folders/1qw6FNRoPs6gcd74zLx0RNE3wi205jlUL?usp=sharing Niestety nowe w wersji evo są drogie ( 2,25 nawet 200 pln ) a do tego wersje nowsze pod tubeless są cięższe od poprzedników nie tubeless ( których de facto nie można już dostać, a ja wciąż na dętkach jeżdżę )
kipcior Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Ardenty sobie daruj, to kotwice. Minionów nie miałem ale w Bielsku pełno ich jeździ i w górach ludzie zadowoleni. Nie wiem jak na asfalcie. Nobby Nic tutaj się coś nie przyjął. Ja polecam Vittorię Barzo.
SoloTM Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews/compare/schwalbe-nobby-nic-snakeskin-2015-vs-vittoria-barzo-tnt-g2-2019 https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews/compare/schwalbe-nobby-nic-performance-2012-vs-vittoria-barzo-tnt-g2-2019 Nie wiem czy było, ale takie coś mi google wypluło. ( można zmieniać opony bo są rózne, ale nie wszystkie wersje. )
kipcior Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Nie miałem Nobby Nic więc nie mam bezpośredniego porównania. Za to kilkoro znajomych na nich jeździło i zachwyceni nie byli, kazdy je zmienił. Mówię o Bielsku. Za to jeden je ujeźdża w Beskidzie niskim i ten znowu innych nie chce
Mod Team sznib Napisano 3 Marca 2020 Mod Team Napisano 3 Marca 2020 Ja od siebie polecę Geax/Vittoria Goma. Dobra trakcja, niskie opory jak na terenową oponę i się szybko nie zużywa. https://www.pinkbike.com/news/geax-goma-275-tnt-tire-review-2015.html
Andrzej2342 Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 Dzięki za podpowiedzi ale widzę że ile osób tyle różnych opinii (wiadomo wszystko zależy od tego które opony w jakich warunkach użytkowano itp... ) A czy ktoś mi powie które modele opon z Maxxisa, Shwalbe i WTB są odpowiednikami continetala mountain kinga?
uzurpator Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Zacznij od przeczytania: Przewodnik po bieżnikach W skrócie - na przód chcesz relatywnie agresywną, na tył quasi-slicka. Modele to sobie dobierz wg upodobań i zasobności portfela. Klasyczny zestaw "ęduro" to minion DHF na przód na miękkiej mieszance, i Minion DHF na twardej na tył, ale każda opona z drabinkowym bieżnikiem zachowuje się pi*drzwi tak samo, zaś do pedalingu semi-slick z tyłu daje radę. W maszynce enduro mam VeeTire Flow na przód i AMV na tył. We pedałowalnej freeridówce mam Miniony SS na obu końcach. Enduraka używam w górach, freeridówkę w Katowicach. EDIT: Mountain King to taki Minion nieco mniej agresywny DHF/DHR
Mod Team durnykot Napisano 3 Marca 2020 Mod Team Napisano 3 Marca 2020 18 godzin temu, Andrzej2342 napisał: Dodam jeszcze SCHWALBE Nobby Nic performance Zecydowanie nie polecam. Mocno przereklamowane, a wersja performance jest bardzo kiepska. 2 godziny temu, uzurpator napisał: EDIT: Mountain King to taki Minion nieco mniej agresywny DHF/DHR Bardziej Conti Trial King będzie pasował do DHF/DHR . 5 godzin temu, Andrzej2342 napisał: A czy ktoś mi powie które modele opon z Maxxisa, Shwalbe i WTB są odpowiednikami continetala mountain kinga? Schwalbe- Nobby Nic , Maxxis- Forekaster ( niezła w sumie opona na ścieżki ), WTB- Trial Boss ( też nienajgorszy, a na pewno lepsza od Nobby Nic ). Prywatnie na Beskidy i ścieżki dałbym zestaw Maxxis Milion DHF/Forekaster ( odpowiednio Przód/Tył ) ewentualnie HighRoller II na przód, z WTB- Viglante/TrailBoss ( Przód/Tył) lub coś z Michelina ( super opony ). Z Conti- Baron/TrailKing lub jeśli masz większość lżejszych ścieżek ( bez Beskidzie rąbanki ) TrailKing/MountainKing ( przód/tył ).
Andrzej2342 Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 2 godziny temu, durnykot napisał: Zecydowanie nie polecam. Mocno przereklamowane, a wersja performance jest bardzo kiepska. Bardziej Conti Trial King będzie pasował do DHF/DHR . Schwalbe- Nobby Nic , Maxxis- Forekaster ( niezła w sumie opona na ścieżki ), WTB- Trial Boss ( też nienajgorszy, a na pewno lepsza od Nobby Nic ). Prywatnie na Beskidy i ścieżki dałbym zestaw Maxxis Milion DHF/Forekaster ( odpowiednio Przód/Tył ) ewentualnie HighRoller II na przód, z WTB- Viglante/TrailBoss ( Przód/Tył) lub coś z Michelina ( super opony ). Z Conti- Baron/TrailKing lub jeśli masz większość lżejszych ścieżek ( bez Beskidzie rąbanki ) TrailKing/MountainKing ( przód/tył ). Dzięki za odpowiedz. Przechodząc do konkretów: foresaker wygląda spoko ale niestety odpada bo nie znalazłem na rozmiar 26” trialboss- cena powyżej budżetu ( chce wydać 100-130zł) highroller i dhf - trochę obawiam się dużych oporów na płaskich szlakach i dojazdach po asfalcie chyba że są podobne do aktualnych opon czyli mountain Kinga ? conti- odpada bo tylko mieszkanka black chili mnie interesuje ale znowu cena odstrasza 9 godzin temu, sznib napisał: Ja od siebie polecę Geax/Vittoria Goma. Dobra trakcja, niskie opory jak na terenową oponę i się szybko nie zużywa. https://www.pinkbike.com/news/geax-goma-275-tnt-tire-review-2015.html Wyglądają ciekawie i cenowo w moim budżecie. Jak się sprawdzają w terenie i czy nadają się na przód ?
Mod Team sznib Napisano 4 Marca 2020 Mod Team Napisano 4 Marca 2020 21 godzin temu, Andrzej2342 napisał: Jak się sprawdzają w terenie i czy nadają się na przód ? Ja miałem z tyłu i na przodzie. Generalnie byłem z nich zadowolony i teraz kupiłem takie same, tylko 2.4
Andrzej2342 Napisano 5 Marca 2020 Autor Napisano 5 Marca 2020 Na asfalcie dają radę czy mocno spowalniają ?
Mod Team sznib Napisano 5 Marca 2020 Mod Team Napisano 5 Marca 2020 Racekingi to nie są, ale dają radę P.S. Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Andrzej2342 Napisano 7 Marca 2020 Autor Napisano 7 Marca 2020 Dobra jednak wymienię obydwie opony i pytanie co powiecie na zestaw vittoria barzo 2.0 26x2,25 przód i vittoria saquaro 26x2.2 tył ? Trochę idę w opony crossowe ale może przy sporadycznych wypadach w góry będzie to optymalny wybor ? Ewentualnie przód sugerowana wcześniej geax goma ? Druga opcja to mam w bardzo dobrej cenie 2szt schwalbe nobby nic 26x2.25 w zwykłej podstawowej wersji addix ale tu się trochę obawiam ze względu na bardzo rozbieżne opinie .. Pozostałe propozycję które wydają się ciekawe niestety nie są produkowane w 26" albo są mocno terenowe i zbyt ciężkie jak na moją jazdę na co dzień tj. mazowsze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.