nossy Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Jak w temacie. Wiem, że podobne były, ale właśnie...podobne. Do rzeczy. Czas pomału na zmianę starego licznika na nowy. Interesowałby mnie jakiś tańszy sprzęt z gps, bt, pulsometrem, pomiarem mocy, jakimś tam transferem na stravę itp., możliwością pracy na 2 rowerach. Wydaję mi się, że z ant+ będzie lepszym wyborem-możliwość założenia do ramy czujnika kadencji/prędkości giant ridesense. Z tańszych sprzętów które mnie zainteresowały to: -Meilan M4 (plus za polską dystrybucję), ale nie wygląda za pięknie. Za ok 700zł można kupić niemal cały komplet (pasek, czujnik kadencji, prędkości itp.) -Cycplus m1 (brak polskiej dystrybucji i trzeba ściągać z ali, ale ta cena...wygląda też dobrze, opcje podobne do meilana, ) -Kross KRC540 GPS (brak chyba ant+...i jakiś taki średnio wyglądający) Pomiar mocy jeśli dojdzie to pewnie Inpeaka. ...jak macie jakieś opinię ta temat tych sprzętów lub jakieś inne propozycję to dajcie proszę znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek6544842 Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Bryton Rider 450 albo ewentualnie tańszy Rider 410, jeżeli nie potrzebujesz dodatkowych ficzerów jak nawigacja (podstawowa po śladzie) czy wsparcie di2, etap itd. https://www.bikestacja.pl/pl/licznik-gps-bryton-rider-450-e-51531.html https://www.bikestacja.pl/pl/eletronika/nawigacje/urzadzenia-nawigacyjne/licznik-gps-bryton-rider-410-e-51528.html Sam używam modelu Rider 410 i jest bardzo OK. Trzyma około 30h na baterii, bez problemu łączy się z czujnikami ant+ i bluetooth i ma opcję wyboru roweru (są tylko dwa). Za 400zł jakie za niego zapłaciłem nie ma się do czego przyczepić. Sporo osób narzeka na aplikację Brytona, ale ja nie mam z nią żadnych problemów. Jedyna wada to przesyłanie danych z licznika do telefonu - strasznie długo to trwa. Dwugodzinną jazdę potrafi przesyłać około 2 minuty. są też wersje z czujnikami, ale co oczywiste - są droższe: https://www.bikestacja.pl/pl/eletronika/nawigacje/urzadzenia-nawigacyjne/licznik-gps-bryton-rider-410-t-51530.html https://www.bikestacja.pl/pl/eletronika/nawigacje/urzadzenia-nawigacyjne/licznik-gps-bryton-rider-450-t-51736.html Za 639zł jest jeszcze na Garmin Edge 130: https://www.eazymut.pl/garmin-edge-130/1090-edge-130-010-01913-01.html?search_query=edge+130&results=89 Jeżeli możesz dopłacić i nie przeszkadza tobie rozmiar, to ja osobiście bym kupił Garmina. Różnica pomiędzy Brytonem jest może i niewielka, ale za to różnica w oprogramowaniu (mam na myśli Garmin Connect) czy wsparciu producenta jest ogromna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Jak jesteś w stanie zaakceptować brak mocy, to polecam Xoss G+ (mam go). Działa bardzo dobrze, tylko jest jeden minus Wolna synchronizacja między komputerkiem a telefonem. W tej cenie (ja swój kupiłem za ok. 150zł z akcesoriami na 11.11) jest to najlepszy licznik. Cycplus M1 jest obsługiwany tą samą aplikacją Xoss, jest to jakby podmarka, ale on nie ma Galileo itd. Czy to coś rzeczywiście daje, ciężko powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Pozycjonowanie i pomiar prędkości po gps z cycplusa jest identyczny jak w gratach ig sport i działa ch..wo w lesie czy w zabudowie śródmiejskiej (tragedii nie ma ale w stosunku do garminów czy droższych sigm jest różnica). Prędkość jest do ogarnięcia czujnikiem na piastę. Poza tym cycplus jest świetny - bateria na około 30 godzin użytkowania w temp w okolicy 0, czujniki działają bez najmniejszych problemów, synchro po bt bez prob, apka daje radę (w tym autosync do stravy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Jeśli ktoś musi jeździć ze wzrokiem wlepionym w ekran licznika cały czas, to czujnik prędkości rozwiązuje problem. Osobiście myślałem, że mi będzie to jakoś przeszkadzać w lesie, ale tam skupiam się na drodze, a nie liczniku Najważniejsze, że podczas importu do Stravy, nie ma to absolutnie żadnego znaczenia i prędkość jest wyliczana prawidłowo. Cycplus był bardzo poważnie brany pod uwagę, więc nie zniechęcam do niego, bo sam jestem ciekawy, jakby się sprawował. Meilana też brałem pod uwagę (ale M2) i rozmawiałem ze sprzedawcą RevoltTech, a o to co mnie z niego wyleczyło: Cytat Na dzień dzisiejszy można synchronizować tylko przez kabel USB do PC. Meilan M4, o którym piszesz, nie ma GPS! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Moja pomyłka- chodziło o meilan m1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Temat licznika nieco przełożony bo środki trzeba było przerzucić na trenażer. Może i dobrze bo ceny komputerków nieco się zmieniają. Poza tym w deca znalazłem jeszcze licznik BC900 (teraz niedostępny). Opinii brak więc mniemam , że to coś nowego. Cena zachęcająca, ciekawe kiedy będą dostępne, wygląda na nieco mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 41 minut temu, nossy napisał: Temat licznika nieco przełożony bo środki trzeba było przerzucić na trenażer. Coś dorzucę w temacie od siebie W sumie można to przełożyć na każdy rowerowy zakup - jeśli chcesz coś kupić zrób to raz a porządnie, unikniesz niepotrzebnych, pośrednich wydatków. Chcesz kupić licznik za kilka stówek to wybierz garmina, wahoo, sigmę czy ewentualnie bryton'a. Liczy się cały ekosystem, serwis, suport a także choćby pomoc jaką możesz uzyskać od innych użytkowników w razie nieogarnięcia jakiejś funkcjonalności. Kupisz jakiegoś meilana, cycplusa, kross'a, lezyne czy to coś z deca i gdzie jest wsparcie w przypadku tego sprzętu? Ile osób jeździ z czymś takim na kierownicy? Szczególnie, że np. takie 520plus nie jest spektakularnie drogie https://www.bikeinn.com/rowery/garmin-edge-520-plus/136999023/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=7790986&country=pl&gclid=Cj0KCQjwm9D0BRCMARIsAIfvfIbPJt0RoAxi0XZoXfdrC5yil5SQJfgsBfsDLJbNnTu5Ge0jT8j818IaAvCMEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Coś w tym jest o czym piszesz- z drugiej wymagania co do tego sprzętu aż tak wysokie nie są. Więc jeśli np.: taki cycplus okaże się niewypałem to żal tych 200zł nie będzie. Z drugiej 350zł za decathlonowy, a 430zł za brytona- wtedy to już nie ma co kombinować i brać brytona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 W dniu 2.03.2020 o 20:50, Fuxi napisał: Jak jesteś w stanie zaakceptować brak mocy, to polecam Xoss G+ (mam go). Działa bardzo dobrze, tylko jest jeden minus Wolna synchronizacja między komputerkiem a telefonem. W tej cenie (ja swój kupiłem za ok. 150zł z akcesoriami na 11.11) jest to najlepszy licznik. Cycplus M1 jest obsługiwany tą samą aplikacją Xoss, jest to jakby podmarka, ale on nie ma Galileo itd. Czy to coś rzeczywiście daje, ciężko powiedzieć. Mowa o tym ? https://www.xoss.co/pages/xoss-g.html Jeśli tak to nadaje się to do śmieci od razu po kupieniu. GPS robi co chce i kiedy chce. Po 3 wyjazdach i bzdurach jakie zapisał poszedł do sprzedawcy na zwrot ( m.in. średnią prędkość 1333,33 km/h wyliczył ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 8 minut temu, MaxCava napisał: Mowa o tym ? https://www.xoss.co/pages/xoss-g.html Jeśli tak to nadaje się to do śmieci od razu po kupieniu. GPS robi co chce i kiedy chce. Po 3 wyjazdach i bzdurach jakie zapisał poszedł do sprzedawcy na zwrot ( m.in. średnią prędkość 1333,33 km/h wyliczył ). Widocznie miałeś pecha, bo mój działa elegancko A teraz są kody promocyjne na Aliexpress, gdzie ten licznik można dorwać nawet za 100zł. Używam w rowerze, gdzie przejeździł całą zimę i do biegania. Każdy sprzęt się psuje, od tego jest gwarancja, aby przywrócić go do stanu używalności. A nawet gdyby GPS faktycznie się zepsuł, to i bez modułu GPS ten licznik nie ma konkurencji w cenie 100zł, bo w dalszym ciągu mamy możliwość podłączenia czujników zewnętrznych, co nawet przy Sigmie BC 9.16 ATS (którą też mam) za 100zł nie ma miejsca, więc z tym "śmieciem" to bym nie przesadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 58 minut temu, Fuxi napisał: A nawet gdyby GPS faktycznie się zepsuł Nie, on podobno działa, on się nie zepsuł. Tak działa To opinia po serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Teraz, MaxCava napisał: Nie, on podobno działa, on się nie zepsuł. Tak działa To opinia po serwisie. I żeby nie było, nikogo nie namawiam do tego licznika. Ma swoje wady o których wspomniałem. Liczyłem się z tym, że jest to niejako nowość i liczyłem na to, że jak pojawią się jakieś błędy, to firma wypuści poprawki. Była jedna aktualizacja przez ten czas, ale trzeba sobie jasno powiedzieć, są pewne wady, które mogą niektórym przeszkadzać. Dziwnym jest dla mnie, że firma nie udostępniła funkcji Factory Reset i kasowania aktywności z licznika, a także resetu przebiegu. To w zasadzie uniemożliwia odsprzedanie licznika, jeśli ktoś nie chce się dzielić prywatnymi danymi (trasami). Ale mimo tych wad, nigdy mnie nie zawiódł w trasie i nigdy nie straciłem trasy. Bateria jest rewelacyjna i nawet w zimę wystarczyło raz naładować na kilka aktywności. Może powinienem lepiej opisać funkcje licznika w jakimś temacie dla chętnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Sprzęt ma być z gps'em i możliwością podłączenia pomiaru mocy (ewentualnie na początek może być nawet estymowana- byle było to powtarzalne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.