ExtraThicc Napisano 28 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Cześć, planuje wymienić swoje ociężałe WTB ST i23 na coś lżejszego. Na razie ułożyłem sobie dwa zestawy, oba na piastach DT 350. 1. WTB KOM Light i23, szprychy DT Competition race, waga wychodzi jakieś 1622g 2. DT Swiss RR481, CX Ray, coś koło 1675g Obie mają podobną szerokość, różni je profil 20 vs 25mm, ma to jakieś znaczenie czy po prostu brać lżejszy zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazuzu Napisano 29 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Z ciekawości, jaka cena za te komplety. Z wyborem nie pomogę bo sam szukam czegoś podobnego. Wizualnie lepsza obręcz DT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Ok 1700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 29 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Za podobną kwotę można kupić znacznie lżejsze koła https://www.huntbikewheels.com/collections/road-cx-disc-brake-wheels/products/aero-light-disc-road-wheelset-1449g-28deep-22wide Lub gotowe , z oponami https://www.rosebikes.pl/mavic-ksyrium-ust-disc-wts-28700-c-road-wheels-2685684?product_shape=black&article_size=28"%2F700x28C W tym budżecie wybór jest spory, chyba, że warunkiem koniecznym są piasty 350( które zresztą nie są jakoś super ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Hunt znam przeglądałem ich ofertę i wygląda ciekawie, nie licząc tych piast noname. Poza tym, koła które wrzuciłeś mają średnicę 17-19 i to jedyny powód dlaczego są lżejsze, a szukam czegoś co ma ~23mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 29 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 @durnykot te drugie w Rose ważą 1690 bez opon Kupowałem miesiąc temu koła w fitwheels na DT350 ale z obręczami XR331. Wyszło 1550g za 1,5k. Mają 20mm, a nie 22 ale w końcu mówimy o gravelu, a nie mtb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 25 minut temu, kipcior napisał: @durnykot te drugie w Rose ważą 1690 bez opon Kupowałem miesiąc temu koła w fitwheels na DT350 ale z obręczami XR331. Wyszło 1550g za 1,5k. Mają 20mm, a nie 22 ale w końcu mówimy o gravelu, a nie mtb. Właśnie też o tych myślę. Jak ci się sprawdzają? Bo jednak obręcze z serii XR wydają się dość wrażliwe i o ile na oponie 29x2.2 to pewnie ciężko będzie je uszkodzić to na 1.5 wydaje się to już dość prawdopodobne. Bo obecne ST są pancerne + opony się świetnie układają, tubeless jest bezproblemowy wiec jedyne co bym chciał zmienić to ich masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 29 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 XR to obręcze do cross country, a dla gravela takie XC to przecież szczyt możliwości. Co więcej mam podobne koła w fullu (tylko 22,5) od roku i nie mam z nimi problemów. W gravelu zrobiłem na nich dopiero ze 250km więc też trudno narzekać, nic złego się nie dzieje. Inna rzecz, że w lesie sucho jeszcze w tym roku nie było, a teraz śnieg leży i zwyczajnie się tam nie zapuszczam czekając na lepsze czasy. Zapewne dużo też zależy od wagi, z moimi 70kg sobie radzą. W tubeless ciągle nie chce mi się bawić więc tutaj nic nie powiem. Układanie opon to jednak w dużej mierze kwestia opony. W gravelu mam Maxisy Ramblery i to wręcz samo weszło, aż w szoku byłem. W fullu męczyłem się godzinę, żeby nowe Barzo założyć, a starsze Mezcale weszły od ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi