Greeey Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Witam, Jestem zainteresowany zakupem roweru fitnessowego do codziennej rekreacyjnej, szybkiej jazdy, trasy to głównie same utwardzone drogi, asfalt, drozki rowerowe. Szukam roweru w jak najlepszym stosunku cena / jakość do kwoty 3000 PLN możliwa ewentualna dopłata 200-300 zł +/- jeśli naprawdę warto do czegoś dołożyć. Mam 180 cm wzrostu, 72kg wagi, przekrok 81 cm. Czy ktoś mający na codzień doczynienia z fitnessami lub znający się dobrze na rowerach może polecić coś sensownego? Dodam że ma być to mój pierwszy rower. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie propozycje.
MikeSkywalker Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Ode mnie dwie propozycje: Orbea Carpe 20 i Trek FX 3. Pierwsza propozycja to rower bardziej sportowy, bo ma w geometrii coś z "ostrego koła" czyli takiego rasowego miejskiego singla, ale z drugiej strony jest bardzo wygodny. Napęd 1x9, wystarczający do codziennej jazdy, opony na tyle szerokie że z krawężnikami radzą sobie całkiem dobrze, tarczówki (dla mnie standard w fitnessie do miasta) Trek celuje w nieco bardziej "rekreacyjną" pozycję i wyprostowaną sylwetkę, napęd z przednią przerzutką, trochę węższy opony, ale również - bardzo wygodny rower. Fajnie byłoby jakbyś sobie oba z nich przymierzył i porównał.
Greeey Napisano 27 Lutego 2020 Autor Napisano 27 Lutego 2020 Dzięki Ci bardzo za podane propozycje, na pewno co widzę to że Twoje propozycje górują carbonowym widelcem nad rowerem nad którym ja się zastanawiam. A zastanawiam się nad rowerem Kross Pulso 2.0 model na 2020 rok z tarczówkami. Cały czas też myślę nad rozmiarem, nigdy nie dopasowywałem się do roweru a w sklepach różnie jest z dostępnością i w przypadku Krossa Pulso 2.0 cały czas wahałem się jaki rozmiar wybrać czy M czy L? Tak jak wspomniałem w 1 poście mam 180 cm wzrostu wage 72 kg, przekrok (mogłem nie zmierzyć idealnie, wszystko w zależności od tego jak mocno powinienem docisnąć książkę w kroku) 81 cm ale tak ogólnie to mam sylwetkę gdzie tułów jest dłuższy niż nogi. Zależy mi na takim kompromisie pomiędzy pozycją komfortową a typowo sportową o ile coś takiego można osiągnąć?
MikeSkywalker Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 Budżet 3 tysięcy pozwala już myśleć o karbonowym widelcu, i na Orbei jeździ się bardzo wygodnie - na ile ma na to wpływ karbon a na ile szersza opona nie wiem. Do Pulso jestem uprzedzony, po tym jak ktoś na forum wrzucał zdjęcia pękniętego widelca - jak to mówił jeden kolega tutaj "ząbki nie grzybki dwa razy nie rosną" Osprzętowo wypada lepiej niż np. Trek, niemniej jednak jak rower ma być do codziennej jazdy to w zupełności wystarczający jest napęd 1x9/10. Nigdy na Pulso nie jeździłem więc pod względem geometrii nie mam żadnego zdania na jego temat. A geometria to kluczowa sprawa, Orbea będzie moim trzecim fitnessem, dwa poprzednie były okej ale jednak nie dopasowaliśmy się idealnie.
Mod Team sznib Napisano 27 Lutego 2020 Mod Team Napisano 27 Lutego 2020 Przypominam że od ofert sprzedaży jest odpowiedni dział, albo wiadomość PW.
dorota57 Napisano 27 Lutego 2020 Napisano 27 Lutego 2020 To tak z rozpędu, nie pomyślałem. Dobrze że jest ktoś kto czuwa nad zawartością forum. Pozdrawiam!
pierotez Napisano 1 Marca 2020 Napisano 1 Marca 2020 Ja zaproponuję Merida Speeder od siebie. Co prawda nie mam bo wybór padł jednak na mtb ale jak analizowałem ponad rok temu rynek fitness-ów to merida wygrała w kategorii jakość/szybkość. 50 ząbków ultegra albo 105 z przodu, widelec carbonowy przy aluminiowej ramie to mus a nie może być, waga poniżej dychy! Jeszcze sobie kupię bo na asfalcie nie nadążam już za kolegami
Greeey Napisano 2 Marca 2020 Autor Napisano 2 Marca 2020 Chyba coś nie tak bo nie widzę żadnej Meridy Speeder w przedziale cenowym do 3000 PLN w jakimś rewelacyjnym stosunku cena / jakość. Rzekłbym że jest przeciętnie, owszem carbonowy widelec to spory atut ale osprzętowo to nie ma szału.
pierotez Napisano 2 Marca 2020 Napisano 2 Marca 2020 Faktycznie ceny katalogowe szału nie robią. Swego czasu widywałem w promocyjnych cenach.
Greeey Napisano 2 Marca 2020 Autor Napisano 2 Marca 2020 A czy ktoś z forumowiczów może doradzić co się bardziej opłaca, czy kupić nowy rower czy trochę lepszą używkę? Jestem trochę zielony w temacie odnośnie tego co zuzywa się najbardziej w rowerze i na co zwracać uwagę w używanym rowerze. Trochę obawiam się używek bo nigdy nie wiadomo w jaki sposób był rower eksploatowany. Ale może ktoś ma doświadczenie z używanymi rowerami? Co lepsze nowy rower czy na lepszym osprzęcie używka?
wkg Napisano 2 Marca 2020 Napisano 2 Marca 2020 Jak się nie znasz i nie bierzesz od znajomego to odpuść. A osprzęt i tak się kiedyś zużyje.
Greeey Napisano 2 Marca 2020 Autor Napisano 2 Marca 2020 To tak ostatecznie czy ktoś ze znawców może poświęcić chwile i opisać mi co z pośród tych trzech propozycji najbardziej się opłaca? Który z tych trzech rowerów jest najlepszy i dlaczego? 1. https://www.kross.pl/pl/2020/road/pulso-2-0 2. https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/659/speeder-100 3. https://www.giant-bicycles.com/pl/fastroad-sl-3-2020 Wszystkie rowery są niemal w tym samym przedziale cenowym. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Lezia Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 W dniu 27.02.2020 o 13:03, Greeey napisał: A zastanawiam się nad rowerem Kross Pulso 2.0 model na 2020 rok z tarczówkami. Piszesz o tarczówkach ,a ja widzę tam V-brake. Do tego i w Meridzie i Giant masz karbonowy widelec. Przymierzałeś któryś rower? Przejechałeś się?
Greeey Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 Niemożliwe, zobacz w wyżej podanym linku że mowa jest o modelu na 2020 rok czyli z tarczowymi hamulcami. Pewnie sprawdzasz model z 2019 roku. Mnie interesuje model Pulso 2.0 na 2020 rok i taki link podałem wyżej. Co do przymierzania, niestety nie miałem jeszcze okazji i pewnie będzie mi trudno to zrobić ze względu na brak tych modeli u najbliższego sprzedawcy, jedyny plus Korssa jest taki że mogę zamówić go z odbiorem do najbliższego dla mnie salonu, przymierzyć się i jak nie będzie mi pasował to po prostu go tam zostawić. Wiem że Merida i Giant ma carbornowy widelec ale za to chyba osprzętowo są słabsze? I teraz pojawia się pytanie czy carbonowy widelec jest bardziej wartościowy podczas uzytkowania niż lepszy osprzęt?
Greeey Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 Raczej mało prawdopodobne że będę wymieniał, nie jestem jakimś zapalonym cyklistą. Ma być to mój pierwszy trochę lepszy rower, taki typowo rekreacyjny do szybszej jazdy. Zapewne nie będę w niego dosadnie inwestował, wiadomo będę dbał ale zanim wymienię jakiś osprzęt na coś lepszego to pewnie już odłożę gotówkę na jakiś nowy rower jeśli ten będzie niedomagał.
Greeey Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 To który z podanych modeli wyżej byś wybrał i dlaczego?
wkg Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Ja bym nigdy nie kupił roweru bez przejechania się na nim. A na takie jazdy wziąłbym gravela z barankiem więc raczej nie pomogę.
MikeSkywalker Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Jak wyżej - bez przymiarki ciężko cokolwiek doradzić. A dwie wycieczki do najbliższych dealerów to nie wyprawa na koniec świata Osprzęt czy opłacalność zakupu nie dadzą tego co dobrze dobrana rama.
Greeey Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 A czy ktoś na podstawie geometrii może mi napisać który z podanych rówerów powinien być najbardziej komfortowy? Nie mam pojęcia dokładnie na co zwracać uwagę Nie sądziłem że zakup roweru to może być tak skomplikowana sprawa. Kiedyś to człowiek patrzył tylko na to czy jedzie i tyle.
dorota57 Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 5 godzin temu, Greeey napisał: Raczej mało prawdopodobne że będę wymieniał, nie jestem jakimś zapalonym cyklistą Wkręcisz się, to ja ci mówię. Też tak miałem, 20lat temu.
Greeey Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 Oczywiście mam nadzieję że tak będzie bo traktuje ten zakup bardzo poważnie, jako po części nowe wyzwanie, nie w tym sensie aby pokonywać nie wiadomo jakie dystanse lub jeździć z nie wiadomo jaką prędkością. Ale wiąże zakup roweru jako uzupełnienie a może wręcz uzupełnienie mojej aktywności fizycznej. Chcę aby jazda na rowerze dawała niesamowitą przyjemność, relaks, ukojenie nerwów i poskromienie stresów. :D Coś w tym stylu. :P
wkg Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 6 godzin temu, Greeey napisał: A czy ktoś na podstawie geometrii może mi napisać który z podanych rówerów powinien być najbardziej komfortowy? Ano pytanie co dla kogo oznacza "komfort". Dla wielu ludzi wyprostowaną sylwetkę jak na damskim mieszczuchu. Tacy preferują krótkie rowery, o względnie krótkiej rurze poziomej - parametr HTT (Horizontal Top Tube). Ty masz parametry w typie Lewandowskiego więc raczej nie będziesz miał problemów ze schowaniem wielkiego brzucha. Dodatkowo piszesz o szybszej jeździe której wyprostowana sylwetka przeszkadza z oczywistych - aerodynamicznych względów. Dla Ciebie komfortowa może być bardziej wyciągnięta pozycja - czyli dłuższy rower. Tak czy owak poczytaj o proporcjach Stack/Reach. Jest tu gigawątek o geometrii. Piszesz o innych aktywnościach fizycznych - pewnie nie jesteś słabo-silny. To oznacza, że jeżeli nie będziesz rotował łańcuchów (tak, o tym też na forum dużo) zajeździsz napęd po 3-4 tys km. I go wymienisz. A jeżeli: 13 minut temu, Greeey napisał: Chcę aby jazda na rowerze dawała niesamowitą przyjemność, relaks, ukojenie nerwów i poskromienie stresów. Coś w tym stylu. co doskonale rozumiem - to taka tantryczna aktywność (coś jak skitury, wędkarstwo czy wywoływanie w ciemni czarno-białych negatywów) wymaga dłuższych czasów Czyli będziesz walił kilometry Jako szczupła osoba będziesz pewnie poprawnie jeździł z wysoką kadencją (wiem, to nie reguła). Czyli pewnie będziesz wolał stromy kąt podsiodłówki (z 74 stopnie minimum). Podsumowując: Na tym rowerze spędzisz trochę czasu lubiąc go lub wkurzając się na niego. Więc: 7 godzin temu, MikeSkywalker napisał: A dwie wycieczki do najbliższych dealerów to nie wyprawa na koniec świata Osprzęt czy opłacalność zakupu nie dadzą tego co dobrze dobrana rama. Amen
Greeey Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 Dzięki bardzo za fajny opis tylko wraz z rozszerzaniem tematu mam coraz to więcej wątpliwości w sumie. Może nie wątpliwości tylko na coraz więcej rzeczy zwracam uwagę. Przeanalizowałem internet i nabliższych dealerów i natknąłem się na ciekawą ofertę. W sklepie https://swiatrowerow.com.pl jest obecnie promocja -10% na rowery i tak przeglądając Meride Speeder 300 wychodzi w przyzwoitej chyba cenie 3500 PLN? Czy ktoś może rzucić okiem na ten sklep oraz rower? Osprzęt, hamulce, koła, opony itd? A może jednak bardziej opłaca się Meride Speeder 200 na Sorze? Ceny wychodzą o prawie 400 PLN mniej niż przez internet na stronie Meridy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.