Daro73 Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Udało mi się rozkręcić tłumik olejowy w tym amortyzatorze, ze środka wyciekła czarna breja która kiedyś była olejem. Tłumik jest już niedostępny w sprzedaży więc może uda mi się go uratować poprzez wymianę olej. Teraz pytanie, olejem o jakiej wartości go zalać i czym ewentualnie wypłukać pozostałości starego oleju tak aby nie zniszczyć uszczelnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 To w ogóle ma rozbieralny tłumik? Nie jest to nic wyszukanego co potrzebowało by jakiegoś wyszukanego oleju, po prostu może chodzić na sucho. Zwykły przekładniowy 80WT się w zupełności nada. A resztek oleju możesz się pozbyć zwykłą szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną, alkoholem izopropylowym czy innym odtłuszczaczem. Uszczelkom nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davi_Serwis Napisano 27 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 8 godzin temu, BMXdoPieca napisał: Zwykły przekładniowy 80WT się w zupełności nada. Absolutnie. Z amortyzatora zrobi się beton. Raczej coś w przedziale 5-15 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 No właśnie, da się rozebrać, powiem więcej demontaż tego tłumika jest wręcz banalny. Na pierwszy raz użyłem klucza hakowego do rur którym złapałem tłumik, drugim kluczem popularną żabą odkręciłem korek na dole. Korek posiada otwory pod klucz z wypustkami jak do odkręcenia tarcz w szlifierkach, taki klucz zamierzam sobie dorobić aby nie kaleczyć korka. Co do oleju to domyślałem się że nie można go zalać byle czym. Kupię olej 7,5 tak pośrodku skali. Dziękuję za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 27 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 @Davi_Serwis pomyliłem się bo wcześniej czytałem na innym forum troche inny temat. Oczywiście chodziło o zwykły rzadki olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 28 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 27.02.2020 o 07:19, Davi_Serwis napisał: . Raczej coś w przedziale 5-15 W. Może być nawet rzadszy 2,5 -3 W nie będzie taki twardy przy niskich temperaturach Edytowane 28 Lutego 2020 przez piter614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi