MikeSkywalker Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Spotkałem się dziś z kolejną już opinią że Sturmey Archer to badziew/syf/nie to co kiedyś/nie ma nic wspólnego z Brytyjczykami - i aż jestem ciekaw czy i dlaczego tak jest. Faktycznie jakość tych piast/części jest aż taka kiepska? Moja piasta Sturmeya - S-RK3 póki co działa bez zarzutu, złapała lekki luz na początku ale po skontrowaniu jest okej. Mam wrażenie że trochę z niej "ślini" olej/smar - aczkolwiek nawet jeśli to jest to prawie niewidoczne. Generalnie działa. Ale też nie ma jakiegoś dużego przebiegu - może z 2-3 tysiące kilometrów, albo nawet i nie. Pewnie to martwienie się na zapas ale tak się zastanawiam - jest szansa że ta piasta będzie działać latami/będzie nadawała się do serwisu czy już trzeba żegnać się z charakterystycznym terkotaniem? Niestety w Rzeszowie Sturmey to ciągle egzotyka, jak już się trafia w serwisie to w rowerach sprzed wielu lat, nierzadko w stanie agonalnym. Wiem że w innych miastach np. Warszawie i z dystrybucją i serwisem jest lepiej. U nas króluje Nexus 3 - ale w jego przypadku wersja pod rozstaw 135mm i hamulec tarczowy to jakiś produkt istniejący chyba tylko na papierze. Pytałem w Shimano i nic się nie dowiedziałem na temat dostępności. W każdym razie z pozostałymi modelami nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 27 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 11 godzin temu, MikeSkywalker napisał: wersja pod rozstaw 135mm i hamulec tarczowy to jakiś produkt istniejący chyba tylko na papierze https://www.olx.pl/oferta/nowa-piasta-shimano-nexus-inter-3-sg-3d55-center-lock-silent-cluth-32h-CID767-IDDtXqh.html Tu ktoś ma do sprzedania. Przez chwilę się nad nią zastanawiałem, ale kolor mi nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Widziałem, finalizuje zakup. Ale ciekawi mnie bardziej trwałość Sturmey-a, wnętrzności Nexusa znam - ale dwa lata temu nie udało się go kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 @MikeSkywalker złożyłeś coś z tym Nexusem? Masz porównanie do S-A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Tak, złożyłem. Ciężko cokolwiek powiedzieć na temat eksploatacji bo dopiero dwie jazdy próbne za mną. Ale pierwsze wrażenia - Sturmey ma (ale mogę się mylić) tylko jeden zestaw podkładek na oś, i o ile pasowały do haków poziomych to nijak nie pasują do pionowych - łańcuszek jest pod kątem i nie da się go poprowadzić równolegle do dolnej rury tylnego trójkąta. Piasta jest cicha - ale to zasługa wersji Silent Clutch, bo zwykły Nexus klika podobnie jak S-A. Z manetką obrotową da się żyć, i nawet jest całkiem wygodna Clickbox dużo wygodniejszy w użyciu niż zestawy do montażu S-A z łańcuszkiem, na przykład przy zdejmowaniu koła, do tego pełny pancerz można puścić od clickboxa do samej manetki. Niestety gorzej ma się sprawa z napinaczem - ten z dwoma kółkami, Shimano Alfine (którego używałem bezproblemowo z piastą S-A) kolidował z clickboxem, ale to może być przypadłość tylko mojej ramy i tego że chciałem puścić linkę dołem, a to wymuszało taki a nie inny kąt jego montażu. Udało mi się dopasować (rozwierciłem) też Alfine ale z jednym kółkiem, i wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.