Fuxi Napisano 23 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum. Dokonuję serwisu tegoż amortyzatora i rzuciło mi się w oczy, że skok amortyzatora jest raczej za mały. Wg oznaczenia, powinno być 50mm, a wg suwmiarki wychodzi 32mm, czy dobrze to mierzę? Mierzyłem też klasycznie uginając amortyzator i używając oringa własnej roboty na górnej goleni i rzeczywiście skok jest niewielki. Dodając do tego moją wagę w okolicach 61kg i mamy sztywny widelec. Zdaję sobie sprawę, że jest to szmelc, ale chciałem się dowiedzieć, czy mam rację? Jak po serwisie nic się nie poprawi, to trzeba będzie szukać sztywnego widelca. Czy ucinając gumowy damper widoczny na zdjęciu o odpowiednią długość zwiększę skok bez żadnej szkody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Odkręć tą płaską nakrętkę, wyciągnij ten czarny plastik, Wyciągnij gumę i skróć ją o tyle ile ci potrzeba żeby wykorzystać pełen skok. Natomiast jeśli myślał byś o całkowitym zwiększeniu skoku to nie polecam ci w tym modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Amortyzator dawno rozkręcony. Czyli tak jak myślałem, wystarczy skrócić tę gumę. Do 50mm to trzeba by było przyciąć 20mm. Trochę to dziwne, że sprzedaje się coś, co nie trzyma podstawowej specyfikacji. Biorąc pod uwagę wstępne ugięcie, to ten skok wychodzi znikomy. Nie wiem czy go dobijam, czy po prostu siermiężnie działa i brak mi sił, żeby tego dokonać Dziś będzie zamówiony smar i zobaczymy, czy warto było wydać połowę ceny amortyzatora Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi