Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] Czyszczenie przerzutki tiagra krótki wózek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy to wina krótkiego wózka i może zbytnio skróconego łancucha. A może wygięty wózek. Albo coś innego. Ale od jakiegoś czasu przerzutka świruje. I nie moge za nic ustawić po wielu próbach

Postanowiłem że pierwsze co to jednak umyję ją. Czy moge to zrobić bezpośrednio pod kranem?

następnie wysuszyć a poten dodać trochę smaru 

- bez rozkręcania ?

Kiedyś wstawiłem przerzutkę bezposrednio pod karcher i nie wiem może to od tej pory nie chodzi tak jak trzeba.. a może od pewnego brzdęku. Jedno wiem

Hak jest prosty.

Napisano

Przerzutka jest tylna, nie tylnia. Nie ma sensu zdejmować - odtłuścić, przetrzeć szczoteczką, pędzelkiem, spłukać. Smaruje się tylko zawiasy (sworznie). Najczęstszą przyczyną opisywanych problemów jest krzywa przerzutka, krzywy hak bądź zły stan linki / pancerza. Mi się np zdarzało, że jak miałem zabagnione pancerze to na mrozie niechętnie zrzucała, bo przymarzała linka. 

Napisano

Hak jest prosty. Linki i pancerze zmienione specjalnie drugi raz (dla pewnosci)..  ale nic nie dalo.

Krzywa przerzutka. No i tutaj nie wiem. .. Wiem że krzywo jest ustawine względem kasety . 

Jaki jest problem.

Mianowicie ustawiam zakresy jest dobrze. Naciagam linke. 

I przerzutka nie wkskauje na najmniejszą jak i na największą. Kręce srubą . Jest lepiej ale znowu muszę krecic srubami H oraz L aby lancuch wskoczyl na najmnejszą zebatke.

Pozniej luzuje linke. Sam lancuch z najmniejszej zebatki chce i spada jeszcze nizej czyli klinuje się już. Dziwne to

Miałem już troche z przerzutkami i z regulacjai dlatego zastanawiam się bardziej że stricte z przerzutką coś jest nie tak

albo ewentualnie luz na piascie przez co cała kaseta krzywo chodzi? luz jest mały wiec tylko hipeteza bardzo odległa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...