Separatysta Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Witam Taki temacik jak na fotkach.Aby rozmontować kasete wystarczy zeszlifować zakute dwa piny na ostatniej największej koronce.I wybić je, a raczej wypchnąć.Nie widze potrzeby zaklepywać tego z powrotem ponieważ piny mają łebki które blokuje ostatnia najmniejsza koronka. A same koła blokuje bębenek. Przy okazji można łatwo szlifierką kątową poprawić skośne zęby. Miałem kilka kaset jeżdżonych głownie 678 a ja śmigam najczęściej 456, można poprzekładać blaty. Niestety nietestowane, na własną odpowiedzialność.Chociaż przy stalowym bębenku nic się nie powinno dziać. Edytowane 18 Lutego 2020 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Looknij http://rowery.zbooy.pl/szlif.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Separatysta Napisano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Widziałem to kiedyś, dokładnie to miałem na myśli. Mając poszczególne blaty w ręku można je oszlifować kątówką na grubej tarczy w moment. A czasami niestety jedna koronka skacze i szkoda kasete wywalać z tego powodu Edytowane 18 Lutego 2020 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Po kątówce to jest masakra, a nie szlif - powierzchnia zostaje taka, że przy pedałowaniu jest wrażenie jakby się po tarce jechało. Jak już szlifować to "trzpieniówką" i kamieniem 8 mm. W korbie można to zrobić nawet bez rozbierania, bo jest miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 12 godzin temu, seraph napisał: Po kątówce to jest masakra, a nie szlif Szlifuje się kamieniem do ostrzenia pił łańcuchowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Mi by było szkoda łańcucha, żeby haratał po takich "naprawianych" zębach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Nie no, niezły temat. Rozebrał kasetę na części pierwsze. Ja to bym rozwiercił te nity gdybym musiał, ale szlifierką pewnie jest ciszej, wygodniej, bezpieczniej itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 19 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Generalnie myśląc pod względem środowiskowym i mając w głowie ile milionów ton odpadów generuje człowiek, to Twoja zabawa ma sens i jest godna pochwały. Z drugiej strony patrząc za ile w tym momencie można kupić porządną kasetę czyt. Alivio/Deore HG50 ~50zł, to Twoja robota jest bez sensu na którą po prostu szkoda czasu, który lepiej jest wykorzystać z rodziną lub na czerpaniu przyjemności z jazdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 46 minut temu, cervandes napisał: Ja to bym rozwiercił te nity gdybym musiał, Nity punktakiem wyskakują. 36 minut temu, Pixon napisał: Twoja robota jest bez sensu na którą po prostu szkoda czasu Jak każde hobby, lepiej TV pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 19 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Nie, masz napisane co lepiej jest z nim zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) W latach 90 kolega tworzył artykuły techniczne do Bike Action, gdy jeszcze pisali o szeroko rozumianym XC. Pewnego razu skończyły mu się pomysły i postanowił opisać regenerację wolnobiegu. I wtedy pomysł chwycił. Dziś te kasety kosztują jak ktoś napisał 40-50 zł więc czy warto? Z drugiej strony poprawnie przeprowadzoną regenerację można zastosować w przypadku topowych kaset i będzie to miało ręce i nogi. Edytowane 19 Lutego 2020 przez Punkxtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Separatysta Napisano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) Tak po prawdzie to rozwalenie 4 kaset i poskładanie z co lepszych koronek 2 sprawnych kaset zajęło niewiele więcej czasu niż założenie tego wątku. Rozwalenie jednej kasety to ok 2 minuty Czy się opłaca czy nie to nie ma znaczenia, ponieważ tutaj dużo ważniejsza jest potrzeba podrutowania i postawa proeko. Odnośnie szlifowania poprawiane były tylko blaty nr 6 To ma być druciarstwo więc nie ma takiej opcji żebym to szlifował kamieniem, w ogóle nie zaklepałem tych pinów ma działać i tyle Edytowane 19 Lutego 2020 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 20 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Ja tych pinów wcale nie wkładam, bo zdarzało mi się delikatnie poprawiać zęby do nowego łańcucha.Jak bębenek jest stalowy to mu i tak różnicy nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Separatysta Napisano 20 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) Bez rozbiórki kasety, a nawet ściąganie jej z koła bardzo fajnie i szybko sie tym opracowuje Może nie dokładnie, te bardzo podobne ja kupiłem niewiele droższe, ale cena tego ok 15zł. O dziwo się to nie tępi a szlifuje błyskawicznie.Warto przyłożyć odkurzacz żeby pyłek metalu nie roznosił się dookoła. Super sprawa żeby szlifnąć jedną koronke coby przyjeła nowy łańcuch. Edytowane 20 Lutego 2020 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 W dniu 20.02.2020 o 00:40, Separatysta napisał: Tak po prawdzie to rozwalenie 4 kaset i poskładanie z co lepszych koronek 2 sprawnych kaset zajęło niewiele więcej czasu niż założenie tego wątku. Najczęściej te same kasety używane w tym samym napędzie mają zużyte te same koronki, więc niespecjalnie da się poskładać (bez szlifowania) jedną dobrą z nawet 4 zużytych. Po prostu wszystkie są zużyte tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi