ZX_agent Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Siema! Przy okazji serwisu dampera zabrałem się za wykręcanie i czyszczenie wszystkich podkładek, śrubek itp. trzymających go w ramie. Chciałbym posmarować śruby trzymające pewny element z ramą [załącznik] locktitem. W te puste gniazdo wkręca się śrubę, która trzyma damper. W końcu muszą one znosić dość spore obciążenia, znam nieprzyjemną sytuację gdzie komuś taka śrubka wypadłą po niedolocie. Mam podobny rower, także nie chciałbym mieć z tym problemów. Moglibyście mnie pokierować jaki dokładnie locktite wybrać do tych śrub? Wszystkie elementy są aluminiowe. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Nie musi być od razu locktite - może być jakikolwiek klej anaerobowy/threadlock z ulubionego marketu. Różnice są w mocy a do roweru przy takich obciążeniach może być najsłabszy oraz w tym, że niektóre są preaplikowalne, czyli to z czym najczęściej się spotykamy - pomazane elementy złączne które mogą leżeć na sklepie miesiącami i nie tracą właściwości. A jak już chcesz koniecznie coś od Henkla to Loctite 243 wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Wybierz sobie - https://www.ceneo.pl/oferty/klej-do-gwintow-loctite-niebieski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Kup oryginał Loctite, niebieski. Próbowałem dwóch czy trzech zamienników i nie są tak dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Do tego typu elementów zaleca się nieco mocniejszy środek, mianowicie czerwony Loctite 262 lub 263. Niemniej niebieski 242 lub 243 także powinien wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Zróżnicowane opinie jak widać. Ale w sumie locktite nie kosztuje dużo, także chyba wezmę właśnie jego. Dzięki za pomoc! O kurcze, dopiero teraz zauważyłem, że to loCtite, a nie loCKtite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Też pracowałem z różnymi zamiennikami i nie miałem problemów, tyle, że to zamienniki firmowe i przemysłowe- Kema, Wurth, Orapi, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Ja kupiłem jakiś w sklepie ze śrubami i łożyskami, niby odpowiednik 243. Śmierdział okropnie, rzadki a mimo to nie wnikał w gwint tylko przy wkręcaniu zostawał na krawędzi, a na dodatek brudził zostawiając trwałe ślady na powierzchni. Efekt był dość często taki, że oblepione było wszystko tylko nie gwint, a śruba nadal siedziała na sucho. Miałem też najsłabszy CX-80 do zabezpieczania gwintów. Nie wiem czy dostałem jakiś popsutą buteleczkę, ale równie dobrze można było kiślu i efekt byłby taki sam, czyli smark na śrubie który nie robi absolutnie nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Mam pytanie jeszcze jedno. Czy taki loctite nie byłby zbyt mocny: https://www.olx.pl/oferta/loctite-2701-10ml-CID5-IDDJmBk.html#59dee4bace? Dość niska cena i bardzo blisko mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 19 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Tu masz wg. wytrzymałości: https://www.woronko-kleje.pl/Zabezpieczanie+połączeń+gwintowych+przed+odkręceniem_g32052.htm Tu masz jak klikniesz na jakiś do jakich gwintów: https://chemiatechniczna.com/loctite?gclid=EAIaIQobChMIgbaV_t3e5wIVlqiaCh1ibQBREAAYAyAAEgJrt_D_BwE#product-id:272 Wszystko w necie jest ( na forum też setki razy było ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.