siejak1 Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Hej planuję przerobić swoją przełajke na szosę. Generalnie z tego co posprawdzałem geometrie szosowe to występuje kąt główki w okolicach 72-74' u których trail wynosi 50-58mm , u mnie jest 71' co daje trail 68mm przy widelcu z offsetem 45mm. Czy wystarczy wymienić widelec z offsetem 50+mm żeby zmniejszyć trail czy coś jeszcze? Proszę o pomoc. Aktualna geometria mojego framesetu: TOP TUBE : 560MM SEAT TUBE : 545MM HEADTUBE : 145MM HT ANGLE : 71,3' ST ANGLE : 73,' WHEELBASE : 1014MM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Po co ? Źle jeździ po szosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 No właśnie, po co zmieniać widelec na "bardziej szosowy"? Do jazdy typowo szosowej można pobawić się za zmianą mostka na dłuższy i niższy, założyć slicki i jazda. Jak zaczniesz kombinować z widelcem, to będziesz miał problem z założeniem szerszych opon przełajowych, zmniejszy się odległość między oponą i czubkiem buta, rower straci na uniwersalności. Poza tym szosowe widelce są przeważnie niższe od przełajowych, taka zmiana będzie miała wpływ na całą geometrię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Pomysł sam w sobie bez sensu bo różnice przełaj vs szosa nie kończą się na widelcu. Łatwiej/taniej sprzedać i kupić szosę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 53 minuty temu, Mihau_ napisał: Pomysł sam w sobie bez sensu bo różnice przełaj vs szosa nie kończą się na widelcu. Czytaj ze zrozumieniem, temat już dawno skończony wleciały stożki i widelec od drafta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 I to zrobiło szosę z przełaja? Nie ja odgrzałem kotleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.