emes83 Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Cześć, Rozszerzające temat, czerwony odblask jest obowiązkowym elementem wyposażenia, generalnie nie zwracałem nigdy na to uwagi (w rowerach miejskich/holendrach, czy górskich jest jakoś w standardzie - teraz w sumie to widzę), w obecnych roweruch, w sumie widzę, że nic nie ma, kupiłem miurwoodsa i na wyposażeniu nie ma nawet dzwonka (ale to nie temat o dzwonku). Czerwone światełko, jak sobie z tym radzicie? W sklepach wybór znikomy, stosujecie jakieś naklejki odblaskowe (jeśli tak to czy to legalne? - gdzieś w necie znalazłem, że to wątpliwe), może jakeś odblaski na widelec? Jak robicie? Pozdrawiam emes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Masz za 5 zł lampkę z Chin https://diodek.pl/genialna-lampka-rowerowa-na-tyl-za-5-zl/, bądź w kraju za 10 zł ją kupisz. Jak chcesz większą moc to Walle, maglowany na forum do znudzenia. Odblaski traktuj jako dodatek, takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 5 minut temu, Dziubek napisał: Odblaski traktuj jako dodatek, takie moje zdanie. Z tym,w zeszłym roku miałem zabawną sytuację. W zeszłym roku chyba (albo dwa),zabawni panowie mieli akcję na sprawdzanie numerów ram,przy okazji kontrola oświetlenia i dzwonka. Jeżeli ktoś miał wszystko poza odblaskami,było w zasadzie upomnienie,ale za "niemanie" odblasku i dzwonka już mandat,jedna znajoma dostała,o oświetleniu już nie wspomnę W sumie na całe życie rowerowe,pierwszy raz taka kontrola. Z odblaskami radzę sobie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Teraz, Quell napisał: Jeżeli ktoś miał wszystko poza odblaskami,było w zasadzie upomnienie,ale za "niemanie" odblasku i dzwonka już mandat,jedna znajoma dostała,o oświetleniu już nie wspomnę Może źle to napisałem ale chodziło mi aby priorytet miały światła a później ew. odblaski. Ja bez świateł się nie ruszam, nawet za dnia mam coś przypięte aby było. Oczywiście lampka na froncie ma też świecić tak aby po zmroku można było z nią jakoś jechać. Co do kontroli, nigdy mnie nie zatrzymali a odblaski jedyne jakie mam to na ubraniu czy torbie podsiodłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes83 Napisano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Dzięki, do tego zmierzam, w prawie odblaski są obowiązkowe (tylny czerwony) + dzwonek. Światła to oczywistość, stąd pytanie czy warto w ogóle zawracać sobie głowę tym odblaskiem - właściwie takie jest prawo (światło + odblask - czy na odwrót). Zatem czy taka naklejka odblaskowa wystarczy, czy trzeba szukać czegoś właściwego. Czy może po prostu czerwona lampka z tyły zamieszczona na stałe (nie ważne czy świeci czy nie) będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Kup lampkę na tył która łączy oba te elementy i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Teraz, emes83 napisał: Zatem czy taka naklejka odblaskowa wystarczy, Wystarczy,na tył czerwona,na przodzie w mtb mam czarny odblask. Jeżeli będą mieli jakąś akcję,normalnie jeżeli masz oświetlenie nawet się nie przyczepią,bardziej nadgorliwi dzwonek,odblaski już ci najgorliwsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes83 Napisano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Dzięki, wszystko jasne, tak tez zrobię. Może jeszcze przy temacie, Mactronic Walle ma zdaje sie wbudowany odblask, a kojarzycie może czy Sigma Nuget (https://hermesplus.pl/pl/p/Tylna-Lampka-Rowerowa-Sigma-Nugget-II-Flash/23117841?00259007738625691284) też tak może mieć? - da się to poznać po lampce. Czy trzeba pisać do sprzedawcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 To z linku sigmy i wallie ,to nie odblask a kolimator. Przykładowa z odblaskiem. https://x-bike.pl/lampki-rowerowe/4343-lampka-bateryjna-tylna-5-x-led-2-tryby-z-odblaskiem.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Też się kiedyś zastanawiałem, czy element rozpraszający światło w lampce jest uznawany za odblask. Teoretycznie po najechaniu na niego świtałem daje odbicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 16 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Godzinę temu, Quell napisał: Z odblaskami radzę sobie tak. Bardzo popieram, taśma odblaskowa praktycznie nic nie waży a dużo daje. Tym bardziej z tyłu, gdzie jak lampka przestanie świecić to nawet nie zauważymy. U mnie w rowerze, którym latam czasem po zmroku taśmą konturową mam oklejone częściowo tylne widełki i sztycę, do tego białą taśmę mam na przednim widelcu. No i lampki do tego, w szczególności na tylnej nie ma co oszczędzać. W sumie nigdy nie zwracałem na to większej uwagi do czasu, kiedy sam zacząłem więcej jeździć samochodem w słabym oświetleniu. Niby głupi kawałek taśmy i lampka za 5zł... :p W tym sezonie testuję jeszcze odblask w sprayu (Lunar Pro) i to też ciekawe rozwiązanie, chociaż najlepiej sprawdza się na ubraniach, czy plecakach. Próbowałem użyć na kasku i rowerze, ale niestety drobinki odblaskowe nie trzymają się lakierowanych powierzchni i bardzo szybko odpadają. Bardzo polecam, chociaż niekoniecznie na rower, ale jeśli poruszamy się jako piesi to też warto zadbać o takie rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.