mrnobody Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Witam!! czy jest sens wymiany hamulców tarczowych z deorki na xt? mam rower cross pro i się zastanawiam nad zmianą tych hamulców ( w oryginalnym rowerze były altusy). Będzie jakaś różnica w pracy i hamowaniu? czy jest sens? Albo ewentualnie wymienić klamki tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Klamki? Klamki absolutnie nic nie wniosą poza łatwiejszą regulacją. Różnice są w zasadzie (te istotne) w zacisku - tłoczki mają o 5% większą powierzchnię. Ale sensu takiej wymiany ciężko się doszukać. Jak już (I to tylko wtedy kiedy brakuje) to przedni zacisk z deorki na br520. To da dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 A jakie masz tarcze? Taniej będzie założyć większe. Sam mam M6000 i nawet przy 100kg + rower potrafią z dobrymi klockami postawić rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tarcze mam SHIMANO Deore/SLX SM-RT66 na przód 180 na tyl 160. Klocki mam standardowe....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Deore m6000? XT m8100? Są nowsze i starsze modele. Jak dla mnie żadnej wyczuwalnej różnicy w działaniu nie ma, jeśli chcesz zwiększyć tylko prestiż roweru to średni pomysł. Jeśli brakuje ci siły hamowania w m6000 to może pora zajrzeć do nich i zrobić im jakiś serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Mam m 6000 cały osprzęt hamulcowy.Hamulce maja raptem 1500 km a już przeszły przegląd coroczny.Może i bym chciał xt, ale czy wywalenie co najmniej 1000 zl jest sensowne i cokolwiek zmieni....szczególnie, że rowerem jest cross a nie mtb.Może faktycznie, lepiej kupic jakieś nowe, lepsze klocki. Mam jakieś nieodparte wrażenie, ze w moim poprzednim rowerze vki sd 7 lepiej hamowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Teraz, mrnobody napisał: Mam jakieś nieodparte wrażenie, ze w moim poprzednim rowerze vki sd 7 lepiej hamowały. Chodzi o klamki Avida w połączeniu z Vkami? Sprawna hydraulika, tym bardziej tej klasy nie może hamować gorzej niż archaiczne Vki na linkę. Jeśli klamka nie łapie od początku skoku, lub musisz użyć kilku palców do jej zaciskania to może kwestia dolania płynu lub powietrza w układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Standardowe żywice nie są jakieś super. Ja mam półmetaliki z chin i po dobrym wyczyszczeniu tarczy i porządnym dotarciu jest duża różnica. Teraz jednym palcem to mnie może podnieść a na żywicach to nawet z dwoma palcami było średnio. Nigdy nie wiesz, z może czymś się też żywica uwaliła i działa trochę gorzej niż by mogła. I jak tam z grubością tych klocków? Może już się naprawdę zużyły? Edytowane 14 Lutego 2020 przez Lawstorant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Szczerze powiem, że nie znam sie na tym i dlatego oddaje rower (wydawało by sie) w dobre ręce. Mówiłem im jakie są moje odczucia, a serwis nie stwierdził żadnych ubytków ani problemów... (na zasadzie "ten typ tak ma"). Co do sd 7 z ich klamkami to bym tak nie demonizował, że archaiczne to złe. Nie mogę powiedzieć złego słowa o tym zestawieniu (+ klocki clarksa). Łapie normalnie, ale bardziej jako zwalniacz a nie hamulec. edyta: co do grubości klocków to nie wiem, ale w związku z stosunkowo małym przebiegiem jak i wykorzystywaniem roweru w mało wymagającym terenie domniemuje, że sa jeszcze oki. Edytowane 14 Lutego 2020 przez mrnobody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Wg mnie SD7 to najlepsze klamki do mechaników ale vbrake'i już dawno odeszly do lamusa i nie bez przyczyny. Jak możesz to nagraj film na postoju jak głęboko możesz wcisnąć klamke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 ok w weekend zrobię bo muszę rower wystawić w jakieś rozsądne miejsce (cóż tak to jest jak mieszka się w bloku i ne ma miejsca na rower). Ja szczerze powiedziawszy, jakby producenci nie zmusili mnie do hydraulików nadal miałbym vki. Jak nie nie jeździ w błocie po "pas" albo jak się nie ma scentrowanych kół to jest git. Przez 9 lat miałem na mtb, jeździłem w rożnych warunkach i oprócz zjechanych klocków ( co wiadomo ,że to standard) to nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Zaletę hydrauliki docenisz jak przyjdzie ci jeździć na trudnym technicznie i bardzo stromym zjeździe. Możliwość hamowania bez użycia siły jednym palcem to miażdżący atut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Może i tak być, choc w crossie chyba mi nie "grozi". Wracając do tematu, to zrobię filmik i go tu wstawię to zobaczymy co dalej. Edytowane 14 Lutego 2020 przez mrnobody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi