Skocz do zawartości

[koła wyścigowe] 29" do XCM i XCO

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Wydaje mi się, że jeśli priorytetem ma być sztywność, to nie można przymykać oka na rzeczy w/w przez kolegów - dla samej niskiej masy, taka nietania przecież zabawa, po prostu nie ma sensu ( jeszcze żebyś ważył z 60 kg :icon_wink: )...
Na Twoim miejscu rozważałbym zwrot, skoro nie jest to to, czego się spodziewałeś.

Napisano

Na szybko wszystko 29" boost: dt m1900 (czyli najgorsze alu) przód 81N/mm, tył 67N/mm; dt xrc1200 przód 66N/mm, tył 54N/mm. Wieczorem postaram się podrzucić coś więcej. Ok, wskazany przykład to nie jest porównanie jabłko do jabłka ze względu na to, że węgiel jest do xc a alu do AM/trail ale jak zobaczycie węgiel ogólnie jest giętki.

Napisano
46 minut temu, Sabarolus napisał:

Ciekaw jestem jak wypadają najlepsze aluminiaki od DT z pierwszym lepszym karbą

Xr391 na piastach z j-bandem prawdopodobnie będą sztywniejsze i bardziej wytrzymalsze od karbonów do 3-4k "producentów" typu evan. Tyle że będą cięższe o kilka gram.

Napisano

Mam raczej przeciwne doświadczenia ze szprychami jb. Wspomniane wyżej dt są na 28 szprychcach sp. Kołnierze piast w dt są bardzo niskie. Sztywności nie mozna im jednak odmówić.

Garść kolejnych pomiarów... (wszystko 29" boost)

CrancBro synthesis xct alu 74/65

Jak wyżej ale wersja węglowa 58/54

E13 trs plus alu 54/47

E13 xcx race carbon 70/58

Reynolds tr309 carbon 61/49

Stans ach mk3 alu 72/53

Stans crest cb7 carbon 59/46

Napisano

@Sabarolus, @KrissDeValnor idąc Waszym tropem przemyślałem temat i doszedłem do wniosku, że je zwrócę. Trochę głupio wyszło, ale cholera...naprawdę szkoda kasy, jeśli efekt nie jest zadowalający. Na wiosnę będę myślał nad jakimiś amelinowymi. Może to tylne koło jakoś wytrzyma kilka miesięcy. :) A jak nie, to będę jeździł na szosie (o ile jakąś w końcu kupię).

@Dokumosa masz jakieś konkretne źródło, czy poświęcasz się i przeczesujesz sieć w poszukiwaniu tych testów?

Napisano

To akurat z sierpnjowego BM jest. Szkoda; że robią testy zniszczeniowe tylko na jednym egzemplarzu danego modelu koła ale i tak interesująco to wygląda, szczególnie trwałość sprzęgła czy wyniki crashtestów.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Odświeżę nieco temat...
Po fatalnej jakości kołach No-Limited, niespełniających wymagań Evanlite'ach oraz przejrzeniu ofert innych "składaczy" postanowiłem ochłonąć jeżdżąc na fabrycznym zestawie Syncrosa i przemyśleć temat raz jeszcze.

No i wymyśliłem sobie koła całkowicie customowe.
Ściągnąłem bezpośrednio od producenta obręcze Nextie NXT29UL32 (32/27mm szerokości, 28mm wysokości, 28 szprych).
Będą zaplecione na piastach DT Swiss 240 EXP za pomocą prostych szprych Sapima/DT. Koła poskładają mi spece w Dandy Horse i to na nich zdaję się w kwestii doboru modelu szprych. Prawdopodobnie będzie to coś pokroju Sapim D-Light, chociaż rozważę też dołożenie do CX-Rayów, jeśli uznają je za odpowiednie.

Całość (z robocizną) powinna zamknąć się w 4000zł na okrągłych szprychach. Do płaskich trzeba będzie dorzucić ze 2 stówki.
Wagowo powinno wyjść w okolicach 1300g.

Jeśli te koła nie będą wystarczająco sztywne, to chyba rzucę rower w kąt i zacznę jeździć rekreacyjnie hulajnogą...

Napisano

Potrafisz wyczuć tą sztywność podczas jazdy? Jak to właściwie określić?. Dla mnie koła toczą się po prostu bez jakiś tam większych oporów, nie ma hałasów z piast to jest ok, jak są lekkie to tez dobrze i tyle. Jak to ująć tą sztywność?

Ja nie miałem żadnych problemów z no limited. Przyszły z książeczką gwarancyjną, ustalenia meilem i telefonicznie, płatność za pobraniem!!!! całość co chyba w innych polskich firmach jest niemożliwe. Szerokość wewnętrzna 24 mm tylko, cx-raye, dt swiss 350 przód / 240 tył ( bo nie było wówczas 240 na przód dostępnej ). Waga 1260 g.

Dużo na nich nie pojeździłem bo brain się zepsuł i musiałem oddać do serwisu. Ale wydają się ok. 

Napisano

Teraz tak jak patrzę na ceny składanych zestawów kół karbonowych do mtb polskich firm to nie odbiegają one od znacznie lub są prawie takie same jak firm dt swiss, roval, bontrager.

Ja ostatnio mimo, ze mam te no limited napaliłem się na Rovale SL, które od tego roku mają dt swiss 180/areolite, wewnątrz 29 mm i ważą bez ściemy 1250 g. Limit wagowy dla tych kół jest 125 kg ( z rowerem ). Dwa lata crash replacement , gwarancja powiedzmy dożywotnia. We wszystkich polskich firmach gdybym chciał mieć piasty 180/areolite/cx-ray i wewnątrz więcej niż 25 mm to trzeba obecnie dać z 7 tys. Rovale owszem są za 9 z kawałkiem ale można dostać rabat 15-20% więc wyjdzie niewiele więcej.

Dt swiss od tamtego roku nie robi już 1501 ( mniejsza o cyfry wiadomo o co chodzi ) na aluminium tylko na karbonie z wagą 1500 g mniej więcej i ceną 6 z groszami. Też mogą dać rabat ( tak mi powiedzieli przynajmniej ). 

Napisano

Nawet DT XRC1200 29" 30mm wewnętrznie wychodzi niewiele mniej niż 1500g. Biorąc pod uwagę 180tki i aerolite'y w tych kołach i taką ich masę wygląda na to że ta obręcz węglowa jest cięższa niż alu w starych XR1501

Napisano

Dokumosa Tak te dt xrc1200 będą ważyć niecałe 1500 g z limitem 110 kg a Rovale SL z takimi samymi piastami i szprychami 1250 g z limitem 125 kg.

Jak to możliwe? Mniejsza waga obręczy Rovala a większy limit wagowy od dt swiss bo piasty 180 i szprychy areolite są tam takie same przecież. 

Zdaje się, ze obydwie firmy tak samo poważnie podchodzą do gwarancji - zdaje się dt swiss - 10 lat, Roval - dożywotnio. 

Napisano
8 godzin temu, marcusling napisał:

Potrafisz wyczuć tą sztywność podczas jazdy? Jak to właściwie określić?

Oczywiście i jest to obecnie największą i chyba jedyną bolączką mojego roweru. 

Fabryczne aluminiowe koła są tak wiotkie, że przy sprintach lub sztywniejszych podjazdach opona ociera o ramę. Przyłożona na korbę moc + przechylenie roweru na jedną lub drugą stronę (jak to przy sprincie czy gwałtownym przyspieszaniu) powoduje tak mocne odkształcenie koła, że opona trze o dolną część widełek.

Z Evanlite X25 było lepiej, ale te koła nie zrobiły na mnie właściwie żadnego wrażenia, nie w tej cenie.

8 godzin temu, marcusling napisał:

Ja nie miałem żadnych problemów z no limited.

No-Limited nawet nie założyłem - wyjąłem z kartonu, pomierzyłem (nie trzymają wymiarów i są krzywe), obejrzałem i odesłałem. Czarę goryczy przelało też podejście gościa handlującego tymi kołami. Będąc tak opryskliwym i przemądrzałym aż dziwne, że jeszcze cokolwiek sprzedaje. No ale cena robi u nich robotę i mnie też ona skusiła... 

7 godzin temu, Dokumosa napisał:

Węgiel na 28 wylajtowanych szprychach i piastach z b. niskimi kołnierzami to kierunek małej masy... i małej sztywności

Nie będzie na pewno gorzej, niż obecnie. I na pewno nie gorzej, niż Evanlite X25. Poza tym wydaje mi się, że bardzo wiele zależy też od sposobu budowy koła i szprych. Te o których napisałem to był mój strzał. Może być tak, że każą składać na szprychach 2,2. ;)

Napisano

Też się zacząłem zastanawiać, czy to nie wina ramy. Ale tej na razie nie wymienię, a koła muszę tak czy inaczej, bo fabryczne się rozpadają.

Z drugiej strony... Ta rama jest produkowana od kilku lat w niezmienionej formie. Myślicie, że Scott nie miałby świadomości gumowatości tej ramy? Ignorowanie tego faktu byłoby dziwnym wyjściem. A może to jednak nie wina ramy...przecież jeżdżą na tym tysiące osób... Nie wiem już sam, co o tym myśleć.

Napisano

Można majątek stracić na wymianę kolejnych kół. Moje stare Crossridy 29 na pewno nie gięły się przy sprintach. Przy przywaleniu centralnie w słupek też nie :D

Napisano

Te koła ze mną zostaną tak czy inaczej. Jeśli one nic nie zmienią to znaczy, że jest to wina ramy. Nawet jeśli nie będą hipersztywne, to na pewno będą sztywniejsze niż rozklekotane Syncrosy XR 2.5 wyprodukowane przez Formulę z budżetowych komponentów. Straciłem już tyle czasu i nerwów na te koła, że nie będę nic więcej w tym kierunku działał, przyjmę na klatę co los przyniesie. ;) Najwyżej nie będę podjeżdżał i sprintował. :teehee:

Generalnie gdyby nie trochę dodatkowej gotówki, która od początku była przeznaczona na te koła, na pewno bym ich nie składał, a tym bardziej na piastach 240 EXP. :)

Napisano

a nie myslaleś, żeby użyć mocniejszych obręczy, czegoś z pogranicza xc/all mountain. Waga by trochę poszła do góry, ale nadal byłyby to bardzo lekkie koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...