TheJW Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 @siejak1 one mają 30mm wewnątrz, czy na zewnątrz? Jeśli to drugie - ile mają w środku? 3 minuty temu, siejak1 napisał: Wystarczy zobaczyć filmik jak właściciel przedstawia swoje koła wygląda jakby w ogóle nie był w temacie. "26...7...będzie, musielibyśmy sobie to zmierzyć". Dżizas, co ja kupiłem. xD Jednak to powiedzenie o Polaku to prawdziwe. Ciekawe, czy w końcu zmierzyli...bo mi wyszło w najszerszym miejscu 24,2 mm, chociaż ranty nie są zbyt równe i mają w niektórych miejscach 24.
TheJW Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 Można? Można! Chińczyki umio. Jakbym miał tyle kasy na zbyciu, to bym sobie kupił Evanlite'y 27,5mm. Ładniutkie są. Albo XRC 1200. Myślami wracam do DT 350+XR39+cieniowane szprychy - aluminium, ale sprawdzony zestaw. Najpierw jednak muszę załatwić bieżący temat.
TheJW Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 XR391 nie będą mocne? 440g aluminium, panie, ja na tym jeździłem ważąc 100kg. Dlatego napisałem, że sprawdzone. Ale to cholera ciągle "wiotkie" alu. Tak swoją drogą, to te obręcze Syncrosa to jest też coś w stylu XR391/XM421 - 25mm wewnątrz i bodajże 29.1mm zewnętrznie. Ale zrobione chyba z gównolitu, bo tył mam już prawie w ósemkę. Wiesz, gdyby nie kwestia sztywności i pogodzenie się ze zwiększeniem budżetu, to nawet bym się nie zastanawiał i już gdzieś taki set składał. To jest odpowiednik XR1501, które kosztują ponad 3000 za komplet, a złożyć można za 1700 zł. No ale myślę jeszcze nad jakimiś karbonami, tylko bez kolejnego powiększenia budżetu się nie obejdzie...
wkg Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 6 minut temu, TheJW napisał: XR391/XM421 Może się mylę ale to jednak spora różnica
TheJW Napisano 17 Marca 2020 Autor Napisano 17 Marca 2020 2 mm wyższe, 0,5mm grubsze ranty. Nie znam się na wytrzymałości aluminium, ale wydaje mi się, że XM421 są sporo wytrzymalsze. Tyle, że ja nie skaczę metrowych dropów, a rock gardeny robię okazjonalnie. No i XR391 są tańsze.
wkg Napisano 17 Marca 2020 Napisano 17 Marca 2020 Z tego co pamiętam z rozmów z daveo są mniej wytrzymałe od XM421, odradził mi XR391 bo tez bylem napalony. Wziąłem XM421 +350 i cóż - po kilku tys km tył do centrowania za 40 złotych i tyle. Jeżdżą.
Sabarolus Napisano 18 Marca 2020 Napisano 18 Marca 2020 XR1501 są na piastach 240. Skoro i tak chciałeś wydać taką kwotę to ja bym osobiście chociaż na tył dał 240.
TheJW Napisano 18 Marca 2020 Autor Napisano 18 Marca 2020 Tylko czy to warte dwa razy wyższej ceny? Ile kompletów łożysk za to kupię? A w 240 i tak trzeba będzie je w końcu wymienić. I też z pewnością są droższe.
wkg Napisano 18 Marca 2020 Napisano 18 Marca 2020 No ja nie mam i żyję ; ) Trzeba by się w serwisie zapytać ale myślę, że jednak na tył może się opłacać. Sama wymiana jest bardzo droga a takie z pewnością długo pożyją. A tak z innej beczki - pisaliśmy kiedyś o kółkach przerzutki Tacx - że niby lepsze ale się wolniej kręcą, kupiłem i Ty chyba potem też. Minęło kilka tysięcy km, wyrobiły się i kręcą się jak głupie
TheJW Napisano 18 Marca 2020 Autor Napisano 18 Marca 2020 Ja chyba ich w końcu nie kupiłem, nie pamiętam. A może wymieniłem na Shimano...? Albo cały rower. To było tak dawno temu...
Sabarolus Napisano 18 Marca 2020 Napisano 18 Marca 2020 Nie tylko łożyska, ale i 2 razy szybsze zazębianie. Oczywiście możesz sobie ulepszyć 350 ale wtedy robi się cena 240 niemalże.
TheJW Napisano 18 Marca 2020 Autor Napisano 18 Marca 2020 36t z puszką smaru za 200 zł od DT4You aktualnie, jakby ktoś potrzebował. :P
TheJW Napisano 18 Marca 2020 Autor Napisano 18 Marca 2020 No to się na razie nie mam co zastanawiać nad kołami. Rozebrałem rower i znalazłem pęknięcie ramy! A właśnie. Te koła Syncrosa są na piastach Formula, ale jeszcze nie szukałem, jakich dokładnie. Łożyska w tylnym kole są w stanie agonalnym. A obręcze cholera wie od kogo są - 25mm wewnątrz (24,8), 28,9 zewnątrz, 20mm wysokości. Przód waży 880g, tył 1070g (z taśmą).
Sabarolus Napisano 18 Marca 2020 Napisano 18 Marca 2020 A podobno to miały być jakieś brandowane DT? Tak mi się coś kojarzy...
TheJW Napisano 18 Marca 2020 Autor Napisano 18 Marca 2020 Tak mi mówili w sklepie, ale nie wyglądali na zbyt przekonanych. Ja też nie miałem pod ręką kół z piastami DT, żeby porównać. Ale dzisiaj rozebrałem i po numerze bębenka doszedłem, że piasty to Formula. Obręcze to też Formula. Model XD-725. Wymiary pasują idealnie, kształt też by się zgadzał.
some1 Napisano 19 Marca 2020 Napisano 19 Marca 2020 Osie z RWS są identyczne jak w DT, więc może stąd ta teoria. W sumie nie zdziwiło by mnie, gdyby w różnych rocznikach składali te koła na różnych częściach. Rama na gwarancji? Gdzie puściło?
TheJW Napisano 19 Marca 2020 Autor Napisano 19 Marca 2020 3 minuty temu, some1 napisał: W sumie nie zdziwiło by mnie, gdyby w różnych rocznikach składali te koła na różnych częściach. Bardzo prawdopodobnie, bo jak szukałem w sieci informacji o nich, to co roku pojawiały się inne dotyczące chociażby wagi. Puścić na szczęście nie puściło w dosłownym rozumieniu tego słowa, ale widać już rysę - na łączeniu górnych rurek trójkąta z podsiodłówką. Wydaje mi się, że jest coraz większa (widziałem tam coś kiedyś przy myciu, ale uznałem, że to zaschnięty brud). Rama oczywiście na gwarancji, rower kupiony w grudniu 2018. Pytanie tylko, jak teraz działa Scott Polska i czy w ogóle. Jak mi wymienią na tą ramę co wkleiłem wyżej, to będzie niezły festyn z tego roweru, bo teraz jest żółta/fluo i wszystko pod to... Będę dzisiaj dzwonił do sklepu i się dowiadywał. Mam nadzieję, że nie każą mi go składać z powrotem...
Sabarolus Napisano 19 Marca 2020 Napisano 19 Marca 2020 Teraz, TheJW napisał: , bo teraz jest żółta/fluo i wszystko pod to... Oj tam, amorek masz czarny, koła to pieśń przyszłości, a reszta gratów? To sama przyjemność sobie sprawić coś nowego Bardziej bym sie martwił czasem oczekiwania - oby mieli na stanie te ramy.
TheJW Napisano 19 Marca 2020 Autor Napisano 19 Marca 2020 W widelcu będę musiał naklejki wymienić. Przecież mnie szlag przy tym trafi z moim pedantyzmem... Teraz, Sabarolus napisał: To sama przyjemność sobie sprawić coś nowego Ty mi nawet takich rzeczy nie pisz!!! Szkoda, że tak późno to dojrzałem, ale z drugiej strony i tak jeszcze nie tak późno. Nie założyłem nowych części, nie wymieniłem suportu (a miałem wkładać Ninję, bo niedawno się pojawiła pod DUBa i BB92).
Lezia Napisano 19 Marca 2020 Napisano 19 Marca 2020 Czy było jakieś "zdarzenie" , czy rama pękła sama od siebie?
TheJW Napisano 19 Marca 2020 Autor Napisano 19 Marca 2020 Żadnych zdarzeń. Wydaje mi się, że to od przeciążeń w tym miejscu - pracują rurki (Scott chwali się tym systemem SDS2 czy jakoś tak), pracuje podsiodłówka, a pęknięcie jest na ich styku. Mogło powstać już sporo wcześniej, gdy ważyłem 95kg (do limitu wagowego i tak jeszcze spory zapas). Na początku pomyślałem, że to lakier, ale lakier w organoleptycznym teście jest gładki, więc coś się dzieje pod nim.
Lezia Napisano 19 Marca 2020 Napisano 19 Marca 2020 Brak zdarzenia, sztyca za mocno nie wyciągnięta i rama pęka? Ja rozumiem , że ramy teraz robią wycieniowane ale myślałem, że pękające ramy to już przeszłość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.