arek_wro Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Ja swoich nowych kół nie byłem w stanie uszczelnić nie tylko stacjonarną pompką, ale też kompresorem. Pomogło dopiero wsadzenie dętki, napompowanie, spuszczenie powietrza i wyjęcie dętki, tak żeby opona pozostała uszczelniona z jednej strony. Nawet wtedy stacjonarna pompka nie dała rady, ale z kompresorem się udało. Teraz na większości stacji benzynowych jest kompresor, więc można sobie z tym szybko poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 I tak to jest jak się ma za dobre koła : P Ja na szczęście jestem daleko za Wami i na razie sprzęt mnie nie ogranicza więc inwestuję w nadzieje: Trenażer, komputerek i pomiar mocy. Potem się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 A ja wolę koła niż pomiar. Dlatego, że na szosie nie jestem jakiś pro i tylko by się marnował, a moim (dobra, nie tylko moim) zdaniem pomiar mocy w rowerze MTB nie ma sensu. Coś mi się wydaje, że z Bontragerów nic nie będzie jednak. Obiecywali, obiecywali i olali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 5 minut temu, TheJW napisał: moim (dobra, nie tylko moim) zdaniem pomiar mocy w rowerze MTB nie ma sensu. Raczej nie ma zbyt wielkiego. Tyle, że np. takie PB Maratony to często praktycznie szosowe : ) W sumie i to i to to zabawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Teraz, wkg napisał: takie PB Maratony to często praktycznie szosowe Ano... Dlatego cieszę się, że team zmienił priorytety i już nie są tak napaleni na PB... No i właśnie ze względu na ten CrossMaraton i górską etapówkę zdecydowałem się na te szersze koła, ale jak widać chyba nic z tego i będę musiał ryzykować z NoLimited... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Vinci Arma się już tu pojawiły? Były ostatnio na olx za połowę ceny https://www.vinciwheels.com/pl/produkt/vinci-arma-mtb-29er/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Teraz, slavi napisał: Vinci Arma się już tu pojawiły? 22mm wew. jeszcze na karbonie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Patrzyłem na Vinci, ale za drogie. No i...zaplot radialny w kołach MTB jakoś do mnie nie przemawia. Do tego piasty o nieznanej budowie - nie wiadomo, jak z serwisem i częściami zamiennymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Jeszcze bym zwrócił uwagę, że na stronie podają, że ich maksymalne obciążenie to 95kg... Piasty to pewnie jakieś Novatec/Bitex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Ło Panie, to na pierwszym maleńkim dropie bym połamał! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 OK, zostają NoLimited z wyprzedaży. Dopytałem i mają standardowo 2 lata gwarancji i 3 lata Crash Replacement. Kovee z oficjalnego źródła i owszem, ale nie nowe, tylko używane (pewnie potestowe). Inne marki fajne, ale drogie. Więc sprawa jasna. Dla spokoju ducha zdejmę, rozbroję i przeważę te obecne Syncrosy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 9 godzin temu, wkg napisał: 10 godzin temu, TheJW napisał: moim (dobra, nie tylko moim) zdaniem pomiar mocy w rowerze MTB nie ma sensu. Raczej nie ma zbyt wielkiego. Tyle, że np. takie PB Maratony to często praktycznie szosowe : ) W sumie i to i to to zabawka Moim zdaniem i z własnego doświadczenia powiem, że na wyścigach pomiar mocy ma dużo więcej sensu w MTB niż w szosie. Ale o tym może podyskutujemy kiedyś w innym dziale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Czekam z niecierpliwością choć będę raczej czytał niż pisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Zamówiłem NoLimited. Zobaczymy, co z tego będzie i ile to warte... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Kurier przywiózł dzisiaj koła (tak swoją drogą - był pod firmą o 15:59, a pracuję do 16 ). Było trochę komplikacji po drodze, ale w końcu dotarły. Pierwsze wrażenie - szok. Otworzyłem karton i od razu zobaczyłem odprysk karbonu na rancie obręczy. Okazało się, że przednie koło jest uszkodzone (gdzieś w trakcie pakowania musiało się coś przydarzyć, bo karton był nienaruszony). Wróciłem do domu w podłym nastroju, zrobiłem zdjęcia, przygotowując się psychicznie na "batalię" z producentem i firmą kurierską wysłałem maila do NL...a po chwili dostałem odpowiedź, że jutro wyślą mi drugie koło! Humor mi się nieco poprawił, więc wziąłem się za najważniejsze - ważenie! Komplet waży 1389g:- przód 639,5g - tył 749,5g Teraz pozostaje czekać na wymianę koła i można testować. Ciekawe, czy różnica w sztywności i wszystkim co z nią związane będzie faktycznie aż tak odczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Żądają zwrotu tego z odpryskiem ? : ) Ciekaw jestem jak wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 13 godzin temu, wkg napisał: Żądają zwrotu tego z odpryskiem ? : ) Tak, podobno kurier ma od razu zabrać. Reszta była pełnowartościowa, więc zmienią obręcz i będzie dobrze. Jak obiecali, tak zrobili - nowe koło jest w drodze. Trzymam kciuki, żeby tym razem było wszystko OK, bo po dotychczasowych przygodach i dokładce w postaci dzisiejszej informacji o odwołaniu zawodów mam naprawdę bardzo podły nastrój. Z drugiej strony - mogę sobie na spokojnie zrobić serwis roweru wcześniej niż planowałem i wrzucić od razu nowe koła, które miały być założone dopiero na wyścigi z letniego cyklu. O ile poczta znajdzie zgubioną w sortowni paczkę z częściami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Koło przyszło! Znów zrobiło mi się ciepło, jak zobaczyłem zmasakrowany (pogięty, rozerwany, posklejany na szybko taśmą) karton pozostawiony przy schodach na parterze firmy, w ogólnodostępnym miejscu. Kurier po prostu go zostawił i uciekł; na pewno widząc, w jakim stanie było opakowanie, spodziewał się reklamacji. Zawartość na szczęście cała. Tym razem wszystko OK, od razu obejrzałem z każdej strony. Jest cięższe tylko o 4 gramy, więc części rewelacyjnie trzymają wagę! To dobrze o nich świadczy - nie kupują od pierwszego lepszego chińczyka. Specyfikacja: - obręcze asymetryczne, 25mm wewnątrz, 30mm zewnątrz, 26mm wysokości - 28/28 szprych Sapim D-Light z aluminiowymi nyplami Polyax Secure Lock - piasty DT 350, BOOST, IS (6 śrub), bębenek XD, ratchet 18t Waga gołych kół (bez taśmy i wentyli): 1393g Na piastach 240 i CX Rayach można zejść sporo poniżej 1300g, ale za jaką cenę... Zawody odwołane, więc wygląda na to, że w weekend będzie podmianka i pierwsze testy! Przekonam się też, ile zyskałem (albo straciłem! ), jak rozbroję i zważę fabryczne koła ze Scale'a. Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie kół, z przyjemnością odpowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Nie śledziłem ale jakie są tam piasty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 DT 350. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Mała w końcu różnica. Nic to, ciekaw jestem wrażeń, w przyszłym roku będę na kupnie ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Pomierzyłem obręcz i niestety producent trochę kłamie. 30 mm na zewnątrz owszem ma, ale wewnętrznie już tylko 24,2 mm (deklarowane 25mm). Obręcz hookless, więc opona układa się i tak lepiej niż na tradycyjnej, ale mimo wszystko trochę niesmak jest... Po oklejeniu taśmą tubeless, która była w zestawie, koła "przytyły" o 11g. Wentyle to ok. 5g sztuka, ale na razie nie mam gdzie kupić (w domu mam za krótkie). Na razie nie będę zalewał mlekiem, przejadę 100-150 km i zobaczę, czy się nie pokrzywią. W razie czego nie będę musiał się babrać z rozszczelnianiem do centrowania. Po cichu liczę na zamknięcie firmy, żebym mógł w tygodniu potestować. W weekend nie miałem jakoś weny do przekładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Marca 2020 Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Ja też się bałem że będę musiał się babrać z mlekiem dając do centrowania ale mi serwisbajka uświadomił, że nie trzeba zdejmować opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Ja właśnie zawsze się nad tym zastanawiam... Jak robiłem w serwisie uczono mnie, że koło centruje się bez opony. Ale na logikę, to chyba wystarczy tylko spuścić powietrze. A może i nawet nie... Będę musiał podpytać Grzegorza jak pojadę oddać widelec na serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Marca 2020 Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Mi centrował tydzień temu to wiem I jest równiutka ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.