Skocz do zawartości

[koła wyścigowe] 29" do XCM i XCO

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  W dniu 28.02.2020 o 22:16, TheJW napisał:
Rozwiń  

Ta cena z linka to - jak rozumiem - już po przepołowieniu : )

Jak bębenek Ci pasuje to ja bym brał ; ) Ciężko ? : )

Napisano

Nie no, tam jest cena za jedno koło... :D Ale można przyjąć, że ta na stronie za jedno to w tym przypadku cena kompletu.

Problem z nimi jest taki, że realnie ważą powyżej 1600g (poszperałem trochę), więc już ciężko nawet jak na tę szerokość... Fakt, że sztywność jest dla mnie priorytetem, ale mimo wszystko wydając taką kasę chciałbym też oszczędzić na wadze.

No ale są fajne... :D

Napisano

Hmmm ... ja kupiłem DT XM 421 - alu. Jeszcze cięższe ale pod moimi 85 kg dość szybko musiałem oddać do centrowania. Co byśmy nie powiedzieli to alu musi ważyć. Podzwoniłbym jeszcze dla świętego spokoju do daveo i chyba bym je wziął w takiej cenie.

Napisano

Bontragery ważą realnie ok. 1640g - out of box z bębenkiem Shimano, opaskami i wentylami. Te opaski są z plastiku, jedna waży ok. 60g, więc ich wyrzucenie i owinięcie taśmą da jakieś -100g.

Ale zdecydowałem się na nie z trzech względów:
- dożywotnia gwarancja Treka (a chyba wszyscy słyszeli o tym, jak Trek podchodzi do reklamacji)
- ochrona Carbon Care - bezpłatna wymiana uszkodzonych kół w ciągu dwóch lat od zakupu
- będę je miał z oficjalnego, pewnego źródła

NoLimited niby spoko, niby lżejsze, ale ta firma to wydaje mi się taki trochę "krzak". Regulamin kopiuj-wklej z innych stron (w dodatku niektóre zapisy niezgodne z prawem), nieaktywne linki do Polityki Prywatności, żadnego Crash Replacement i warunków gwarancji...no i odpisują z GMaila, a w czasie rozmowy telefonicznej dowiedziałem się, że "muszą zapytać przełożonego" - czyli nie dowiedziałem się niczego. :D

Zobaczymy, jaką realną cenę dostanę na Bontragery i jak z dostępnością.

A...podjarałem się tą piastą 108t. ;)

Napisano
  W dniu 1.03.2020 o 23:15, TheJW napisał:

Bontragery ważą realnie ok. 1640g - out of box z bębenkiem Shimano, opaskami i wentylami. Te opaski są z plastiku, jedna waży ok. 60g, więc ich wyrzucenie i owinięcie taśmą da jakieś -100g.

Rozwiń  

Opaska na obrecz 60g ? Sorry ale nie wierzę :-) 

Napisano

@Alsew to jest taki gruby, plastikowy wynalazek z dodatkowym "wzmocnieniem" i podniesieniem wentyla.
Katalogowo 50g, ale zobacz, że ta sama waga jest dla większości rozmiarów, w tym 26" 19mm - https://www.trekbikes.com/us/en_US/equipment/cycling-components/bike-tubes-tubeless-bike-tire-accessories/tubeless-bike-tire-accessories/bontrager-tlr-rim-strip/p/31426/

Napisano

A czemu nie? Zerwać taśmę, wyczyścić alkoholem i tyle. Poza tym - gdybym załóżmy jeździł na dętkach, to tę fabryczne opaski i tak musiałbym zdemontować przez to coś przy wentylach.

Napisano

W swoich starych bontragerach miałem taką plastikową opaskę. Nie wiem czy taką sama jak ta tutaj, ale tam była po prostu dziura w niej w miejscu na wentyl, więc dętkę montowało się tak jak w każdym innym kole. 

Napisano

To czy możesz włożyć inny wentyl pewnie będzie zależało od kształtu uszczelnienia wentyla. Sporo wentyli na pewno nie uszczelni się w tym wynalazku lub nawet nie da się zamontować. Ja bym to od razu zerwał w cholerę. 

Napisano
  W dniu 2.03.2020 o 20:28, wkg napisał:

A do czego to służy i co to w ogóle jest ? Lamerskie pytanie pewnie : )

Rozwiń  

Zadałem sobie to samo...i poszperałem w necie. Podobno ułatwia to zrobienie systemu tubeless za pomocą zwykłej pompki podłogowej - obręcz robi się wewnątrz płytsza, co ułatwia rantowi opony wskoczenie na swoje miejsce. Sądząc też po kształcie tego "wzniesienia" przy wentylu prawdopodobnie zapobiega wlewaniu się mleka do wentyla...tzn. myślę, że takie było założenie, bo przy telepaniu w terenie nie ma opcji, żeby mleko się tam nie dostało. ;)
Ktoś też na zagramanicznych stronach piał z zachwytu, że dzięki tej opasce nie trzeba się martwić o rozszczelnienie z powodu źle naklejonej taśmy...też mi argument, ani razu nie miałem problemu z naklejeniem taśmy, trzeba się tylko przyłożyć i dobrać odpowiednią szerokość...
Zwykłe wentylki z okrągłą gumową stopką pewnie da się wcisnąć i uszczelnić.

Napisano

Tzn jeżeli otwór w obręczy jest standardowy to na pewno.

Z ta pompką podłogową ... hmmm ... pamiętam jak się bałem sam założyć tubeless : )  Założyłem taśmę, wentyl, oponę i napompowałem pompką podłogową bez mleka jakby była tam dętka :D

Moim zdaniem jedynym dobrym pytaniem jest czy w razie pęknięcia obręczy usunięcie tej opaski i tego czegoś nie będzie potraktowane jako pretekst do nieuznania gwarancji - w końcu nie bez powodu to tyle waży. Ale jeżeli z dętką też chyba można jeździć na tym kole więc powinna być możliwość usunięcia tego czegoś.

Napisano
  W dniu 2.03.2020 o 21:18, wkg napisał:

Z ta pompką podłogową ... hmmm ... pamiętam jak się bałem sam założyć tubeless : )  Założyłem taśmę, wentyl, oponę i napompowałem pompką podłogową bez mleka jakby była tam dętka

Rozwiń  

Sporo zależy od obręczy. Jedne dają się bez problemu uszczelnić, z innymi trzeba się nagimnastykować nawet z kompresorem. 

Napisano

No tak. DT421 + Peyote to bułka z masłem ; ) Potrenuję jeszcze Crossride 29 + Rocket Ron Lite Skin (z czystego skąpstwa) ale tu nie pójdzie chyba tak łatwo :D

Napisano

Ja swoich nowych kół nie byłem w stanie uszczelnić nie tylko stacjonarną pompką, ale też kompresorem. Pomogło dopiero wsadzenie dętki, napompowanie, spuszczenie powietrza i wyjęcie dętki, tak żeby opona pozostała uszczelniona z jednej strony. Nawet wtedy stacjonarna pompka nie dała rady, ale z kompresorem się udało. Teraz na większości stacji benzynowych jest kompresor, więc można sobie z tym szybko poradzić. 

Napisano

I tak to jest jak się ma za dobre koła : P

Ja na szczęście jestem daleko za Wami i na razie sprzęt mnie nie ogranicza więc inwestuję w nadzieje: Trenażer, komputerek i pomiar mocy. Potem się zobaczy :D  

Napisano

A ja wolę koła niż pomiar. :D Dlatego, że na szosie nie jestem jakiś pro i tylko by się marnował, a moim (dobra, nie tylko moim) zdaniem pomiar mocy w rowerze MTB nie ma sensu.

Coś mi się wydaje, że z Bontragerów nic nie będzie jednak. Obiecywali, obiecywali i olali... ;)

Napisano
  W dniu 3.03.2020 o 07:55, TheJW napisał:

moim (dobra, nie tylko moim) zdaniem pomiar mocy w rowerze MTB nie ma sensu.

Rozwiń  

Raczej nie ma zbyt wielkiego. Tyle, że np. takie PB Maratony to często praktycznie szosowe : ) W sumie i to i to to zabawka :D

Napisano
  W dniu 3.03.2020 o 08:16, wkg napisał:

takie PB Maratony to często praktycznie szosowe

Rozwiń  

Ano... :D Dlatego cieszę się, że team zmienił priorytety i już nie są tak napaleni na PB...

No i właśnie ze względu na ten CrossMaraton i górską etapówkę zdecydowałem się na te szersze koła, ale jak widać chyba nic z tego i będę musiał ryzykować z NoLimited...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.