Skocz do zawartości

[Koło tył] łańcuch ściąga tylne koło z haków

koksal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość w razie błędnego oznaczenia. 

Sytuacja z którą sie zmagam polega na problemie z tylnym kołem.

Wyjaśnienie: koło jest zamontowane, mocno zaciśnięty szybkozamykacz. „Do góry kołami” leżący rower nie daje znaków aby cokolwiek było nie tak. Sytuacja zmienia się gdy probuje na nim jechać, po dwóch obrotach korbą, czasami odrazu poprostu te koło ściąga się do środka i spada z haków.. Postarałem się wytłumaczyć jak mogłem ale czy to może być na przykład wina zbyt długiego łańcucha czy coś innego? Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuje. Pozdrawiam

Napisano

77BC53E4-31D7-4764-BA5C-AFE5D5BBB127.jpeg

E92D9C9E-4E6B-47F2-B07B-315DCC25B1B0.jpeg

6BDA4898-D31C-4629-B2B9-2809C6A3E3AE.jpeg

AC36FC38-1BBD-4B88-B898-07D20E27151A.jpeg

64773B48-72A9-4B57-ACA1-E75CAE3B2A04.jpeg

Teraz, Blueforce napisał:

Koło spada od strony łańcucha, i trzyma się w haku z drugiej strony, prawda? Czy wyskakuje z obu stron?

Tak, koło zsuwa sie tylko od strony łańcucha. Dodalem zdjecia haków.

Napisano

Miałem dokładnie taki sam problem w rowerze z identycznym kształtem haków- tylko on miał oś starego typu, skręcaną nakrętkami, i po dokręceniu tak ~~30 Nm z każdej strony problem przestał istnieć, taki design tych haków, że oś chce uciec w dół od strony napędu( równia pochyła, ostatnie zdjęcie świetnie to ilustruje- siła działa w dół, i przez kształt haka jest kierowana w lewo i koło ucieka). 

Napisano

Tak to wygląda. @koksal przydałyby się jeszcze zdjęcia piasty (osi) po wyjęciu jej z ramy, może brakuje jakiś podkładek i przez to szybkozamykacz opiera się na osi? Na pierwszy rzut oka wygląda że faktycznie "za dużo osi widać w hakach".

Napisano

Panowie dziękuje bardzo za tak szeroki odzew, zasiegnalem rady specjalisty jak mniemam i prawdopodobnie jest to wina skrzywionej ramy.. Zaproponowano mi zmianę oski z szybkozamykacza na oś z nakrętkami. Co do odpowiedzi Panów powyżej, że może być to wina za szerokiej ośki to też tak podejrzewałem lecz akurat z tym jest wszystko ok, jest około pół centymetra wolnej przestrzeni więc szybkozamykacz działa poprawnie. 

Pozdrawiam Panowie, wszystkiego dobrego!

Temat uważam za zamknięty. Dzięki za pomoc!

Napisano
5 godzin temu, dovectra napisał:

Żle ustawiona ośka, nie symetrycznie i zacisk opiera się na osi a nie na ramie.

Tu jest pies pogrzebany. Daj dwie cienkie kontry, albo podkładki między ramę a wolnobieg  ( i z drugiej strony - z każdej po 1 podkładce - kontrze ) i będzie z głowy.

Ci specjaliści, jeśli tak orzekli widząc zdjęcia lub rower to nadają się do rozwożenia pizzy.

Napisano

Problemem dodatkowo jest kiepskiej klasy zacisk- plastik przy mimośrodzie. Zastosuj archaiczny zacisk stalowy shimano lub joytech i jakość będzie o niebo lepsza. Dodatkowo sprawdź czy oś nie jest za długa tzn kończy się na równo z hakiem ramy. Musi być krótsza aby zacisk miał możliwość prawidłowo zadziałać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...