Skocz do zawartości

[przerzutka] Mocowanie wózka

Roballinho

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę przeszczepić wózek z napinacza Alfine, tak jak zrobiłem to tutaj:

IMG_20200211_165635.jpg

Chciałem, żeby dawcą korpusu była Sora, bo akurat była pod ręką, ale niestety nie dało się z uwagi na inny sposób montażu wózka.
Do tego LX wszystko podeszło plug and play, dlatego też poszukuję innych modeli, które mają bliźniaczą konstrukcję. Najlepiej, by było, gdyby jeszcze były dostępne na rynku.

10 minut temu, Roballinho napisał:

Chciałem, żeby dawcą korpusu była Sora, bo akurat była pod ręką, ale niestety nie dało się z uwagi na inny sposób montażu wózka.

Montaż jest ten sam, tylko Sora nie jest rozbieralna i zamiast wkręcanego pina, jest zawleczka.

Przykładowo pasujący model to RD-M592.

Shadow definiuje konstrukcję pantografu przerzutki a nie wózka. Polecam przejrzeć dokumentację techniczną Shimano, wtedy wszystko będzie jasne. Żeby ciąć koszty, można szukać w niższych modelach, może Alivio też jest rozbieralne.

Prawdę mówiąc, to nadal zupełnie nie rozumiem idei tej operacji.

Teraz, skom25 napisał:

Prawdę mówiąc, to nadal zupełnie nie rozumiem idei tej operacji.

Idea jest taka, że potrzebna mi przerzutka z jak najkrótszym wózkiem, bo przy 20" kole niemal szura on po ziemi. Wózek od Alfine jest krótszy niż najkrótsze modele MTB od Shimano.

Teraz, tomek232 napisał:

No to przejrzyj dokładnie tą dokumentację Shimano, shadowy mają kółko w osi obrotu wózka, a w 'nie shadowach' kółko górne jest poza osią obrotu.

Rzeczywiście, masz rację, nawet na to nie zwracałem uwagi. Natomiast sam trzpień jest identyczny w obydwu przypadkach.

Zgaduję że krótki wózek nie ogarnia, długi się telepie a ten od napinacza jest powiedzmy średni, coś na krztalt szosowych gs... tylko hmmm szosowe gs na 9s istnieją to po co tak kombinować? Coś dodatkowo ten wózek/sprężyna od alfine wniesie ciekawego? Bo sam pomysł wymiany wózka na średni rozumiem... jak się już ma jakąś przerzutkę.

Krótki wózek ogarnia kasetę (napęd 1x9), ale tak jak pisałem wyżej, szukam czegoś możliwie najkrótszego i tu idealnym kandydatem jest ten od napinacza, który to jest krótszy od Sory RD3500-ss. 

Rzeczywiście zabieram się za to trochę od drugiej strony, ale mam zbędny napinacz i próbuję znaleźć mu drugie życie.

6 godzin temu, tomek232 napisał:

No to przejrzyj dokładnie tą dokumentację Shimano, shadowy mają kółko w osi obrotu wózka, a w 'nie shadowach' kółko górne jest poza osią obrotu.

No i tutaj nie do końca, bo shimano wróciło do przesuniętej osi, żeby ogarnąć kasety większe od 36. Już deore M6000-GS ma offset.

Przyjrzałem się mojej Sorze R3000 i muszę doprecyzować pytanie. 

Do podanych wcześniej założeń dochodzi jeszcze możliwość demontażu wewnętrznego wózka. U mnie jest to chyba niemożliwe. Niby jest coś na kształt zaślepki ale jest to nie do ruszenia.

sora.jpg

W większości przerzutek Shimano, które do tej pory miałem w rękach, w tym miejscu był trzpień z gwintem. Tu jest jakiś inny sposób montażu.

Da się zdemontować ten wózek, czy nie?

W dniu 11.02.2020 o 18:06, skom25 napisał:

Montaż jest ten sam, tylko Sora nie jest rozbieralna i zamiast wkręcanego pina, jest zawleczka.

@Roballinho pisałem Ci już o tym w jednym z pierwszych postów i dlatego też wymieniłem Deore jako najniższą, rozbieralną serię. W przypadku szosowych jest to 105.

@skom25 , jednak miałem rację. Są różne konstrukcje trzpienia i niech poniższe zdjęcie będzie tego przykładem. Z lewej wózek Sory, z prawej Alfine'a. Tego się nie da stosować zamiennie.

Proszę o podrzucenie jeszcze jakichś w miarę współczesnych konstrukcji, które mają mocowanie trzpienia za pomocą śrubki, a nie zawleczki. No i spełniają resztę założeń.

IMG_20200215_214146.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...