Tomi97 Napisano 9 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Witam użytkowników. Mój Kross już trochę przeżył i czas rozglądać się za nowym rowerem. Szukam hardtaila i mam kilka wymagań. Rama aluminiowa, amortyzator najlepiej Reba lub inny tej klasy, napęd M7100 lub NX Eagle, hamulce M6000 w górę. Przez ostatni rok wypadłem z tematu rowerów, pojawiają się nowości. Mam jeszcze pytania. Co do napędu m7100. Czy wymagane są piasty Shimano, czy kaseta podejdzie też na inne? I czy właśnie M7100 jest tym napędem cichym, gdzie bębenek nie cyka? Jeśli tak, to ten napęd z góry odpada. Piasty Boost. Rozumiem, że wtedy jest szerszy tylny trójkąt oraz amortyzator? Czy piasty bez boosta bedą zanikać, czy można śmiało brać rower bez tego systemu z nadzieją, że przez jeszcze długi czas będą dostępne części zamienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) Bierz z boostem. Piasty do Shimano 12rz produkuje też DT Swiss. Cykają No i użyj szukajki - dużo tu tematów z podanym budżetem. Edytowane 9 Lutego 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 9 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Na marginesie - o co chodzi z pożądaniem głośnego cykania piasty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Są wyznawcy głośnej pracy (używają zamiast dzwonka) i są tacy co wolą cichutko zbliżyć się do przeciwnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) O cykanie : ) Niektórzy lubią i tyle. PS: W DT Swiss w wyższych modelach od 350 w górę (ze sprzęgłem) sprzęgło można sobie wymieniać. Każde cyka inaczej : ) Edytowane 9 Lutego 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 9 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Godzinę temu, Tomi97 napisał: Czy wymagane są piasty Shimano nie, obecnie piasty z bębenkiem Microspline ma DT Swiss, I9, Newmen, Formula, Chris King, Mavic i będzie za chwilę miał Novatec - krótko mówiąc wszyscy z tych liczących się. Godzinę temu, Tomi97 napisał: I czy właśnie M7100 jest tym napędem cichym, gdzie bębenek nie cyka? to zależy tylko od piasty. Same piasty Shimano nie są idealnie ciche, ale dźwięk jest inny niż ten znany do tej pory, tutaj masz próbkę: Godzinę temu, Tomi97 napisał: Czy piasty bez boosta bedą zanikać, czy można śmiało brać rower bez tego systemu z nadzieją, że przez jeszcze długi czas będą dostępne części zamienne? W nowych rowerach będą zanikać jednak części do nich będą pewnie dostępne jeszcze bardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi97 Napisano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Cykanie to dla mnie kwestia przyzwyczajenia, od lat bębenki cykają i tak powinno pozostać. Tak jak dobry samochód ma ryczące V8 pod maską, tak dobry rower ma mieć głośną piastę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Głośne cykanie jest piękne. Mam Piasty DT 350 i z napędem M8000 1x11 cyka jak cholera. Dzwonek niepotrzebny Edytowane 10 Lutego 2020 przez Dezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 11 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ja właśnie bardzo żałuje, że Shimano wycofało się z w pełni cichego sprzęgła. Zupełna cisza byłaby idealna, szczególnie na dłuższych jazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Mam koła na DT350 z rachetem 18 i są cichutkie, nic nie cyka i tak ma być. Słychać tylko szum opony i tego też bym się chętnie pozbył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Mam podobne odczucia, 350-ka cyka bardzo cichutko. Szum opon lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi