Skocz do zawartości

[przepisy] Czy można tak postawić słupy?

Rekomendowane odpowiedzi

Po zimie odwiedziłem jedną ze ścieżek rowerowych i natknąłem się na kilka nowych słupów energetycznych. O dziwo ktoś uznał, że dobrym pomysłem będzie ustawienie ich na drodze dla rowerów. Nie wiem co kierowało osobami, które to robiły. Czy nie można było tych słupów postawić za krawędzią, może to już inny właściciel? Ścieżka znajduje się w granicach miasta formalnie to jest ciąg pieszo rowerowy.

Niby jest możliwość zwężenia ścieżki w razie wystąpienia przeszkody ale co jeśli przeszkoda powstała już po zbudowaniu ścieżki. Nie mierzyłem tego za bardzo na szerokość ale teraz 2 rowery raczej mają ciężko się mijać.

Tu streetview ale jeszcze bez tych słupów, stare słupy są postawione rozsądnie.

https://goo.gl/maps/AxM9z67yW6Agp2jk8

slupy.JPG

Patologia chodnikowa i ścieżko rowerowa niezna granic. We Wrocławiu są przejścia dla pieszych z 20 cm krawężnikiem :D Na ścieżce rowerowej masz przejazdy przez zjazdy do posesji i różnica wysokości to 3-5 cm. Nie miłe uczucia jadąc na gravelu czy przełaju, nie mówiąc już o szosie.

11 minut temu, p4trykx napisał:

Czy nie można było tych słupów postawić za krawędzią, może to już inny właściciel?

Najprawdopodobniej.

To nie jest tak,że przyszli chłopy z koparką i rozwalili fajny asfalt,pewnie im też wygodniej byłoby w tym trawniczku,niestety od tego jest projekt,i pewnie wyszło coś z granicami działek.

Ale fakt faktem,wyszło do d...

16 minut temu, djzwierzak napisał:

Na ścieżce rowerowej masz przejazdy przez zjazdy do posesji i różnica wysokości to 3-5 cm. Nie miłe uczucia jadąc na gravelu czy przełaju, nie mówiąc już o szosie.

Dlatego ja w takich sytuacjach gdy jestem na szosie, mam wywalone i jadę ulicą. Jak ścieżka jest ścieżką tylko z nazwy, to ja nie mam zamiaru niszczyć sprzętu. Niestety u mnie takich miejsc jest wiele.

Już dokładnie nie pamiętam, ale według prawa ścieżka rowerowa chyba nie może zmieniać poziomu o więcej niż 10 mm na 100 metrach. U mnie dość często jest tak, że zmienia o 5- 10 cm na 10 metrach. 

8 minut temu, skom25 napisał:

Już dokładnie nie pamiętam, ale według prawa ścieżka rowerowa chyba nie może zmieniać poziomu o więcej niż 10 mm na 100 metrach. 

Czyli co ? Ścieżki rowerowe tylko na idealnym poziomie ? Z górki i pod górkę już eliminuje możliwość ścieżki ?

Masz jakiś paragraf z prawa odnośnie tego ? Zaciekawiło mnie Twoje stwierdzenie, a nic nie znalazłem.

@p4trykx Pismo do zarządcy drogi i się dowiesz co zrobili nie tak ;) A pewnie zrobili.

http://wrower.pl/prawo/rozporzadzenie-w-sprawie-warunkow-jakim-powinny-odpowiadac-drogi-dla-rowerow,3181.html

Cytat

1.Pochylenie podłużne ścieżki rowerowej nie powinno przekraczać 5%. W wyjątkowych wypadkach dopuszcza się większe pochylenia, lecz nie większe niż 15%. Wysokość progów i uskoków na ścieżce rowerowej nie powinna przekraczać 1 cm.

Wysokość progów i uskoków na ścieżce rowerowej nie powinna przekraczać 1 cm

A to dobre - u mnie muszę wskakiwać na DDRA i z niego zeskakiwać takie porobili krawężniki.

Tak się czasami zastanawiam, czy DDRy projektują osoby, które w życiu na rowerze nie jeździły. W tym miesiącu oddają koło mnie kawałek ścieżki przy sztucznym zalewie - teoretycznie dla amatorów niedzielnych i dzieci, w praktycy podjazd nad którym muszę się nieźle namęczyć a co najśmieszniejsze na samym dole górki jest ostry zakręt tak z 70 stopni i prosto na drzewa.

Clipboard01.jpg

9 minut temu, Janu_sz napisał:

Czyli co ? Ścieżki rowerowe tylko na idealnym poziomie ? Z górki i pod górkę już eliminuje możliwość ścieżki ?

Chodzi o to że ścieżka ma być równa, a nie o nachylenie terenu. Zresztą wyżej masz już to wyjaśnione.

Podejrzewam, że to nie jest DDR ani nic co jest określone wymogami tylko ot po prostu ścieżka, droga, pas, ciąg rowerowy - już oni sobie to nazwą jakoś. Na konferencjach oczywiście mówią o ścieżkach rowerowych, ale jak ktoś się przyczepi to odpowiedzą, że niepotrzebnie się czepia, a lepszy rydz niż nic i w ogóle jest świetna.

/edit

A jak powstanie jakaś grupa/stowarzyszenie rowerowe jakoś tam prężniej działające i spróbuje się zająć tematem to jak będą wytrwali to dostaną od miasta jakiś grant i przestaną narzekać i prowadzić problematyczną  korespondencję  ( u nas tak było ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...